logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Master 2.3 dCi – wysokie korekty wtrysków przy stałej prędkości, szarpanie

lukpio3 07 Sie 2025 10:09 957 3
REKLAMA
  • #1 21628158
    lukpio3
    Poziom 21  
    Ocena: 168
    Cześć,
    Czy spotkał się ktoś z Was z taką anomalią, że podczas jazdy, zwłaszcza na jednym konkretnym biegu (w moim wypadku bieg 4 ale zdarza się to też na innych biegach), podczas jednostajnej normalnej jazdy, nagle korekty wtrysków rosną nawet do ponad +/-5mg/cp? Co ciekawe, jak wciskam gaz, te nagle spadają i oscylują w granicach 0 każda. Później znowu gdy zaczynam jechać ze stałą prędkością bez dodawania gazu, rosną do takich wartości. Podejrzewam że to może być powodem poszarpywania auta właśnie podczas jazdy ze stałą prędkością które nagle ginie gdy zaczynam przyspieszać lub puszczam gaz. Wówczas te korekty spadają. Chyba że silnik paliwem, próbuje rekompensować jakiś inny problem tylko kurcze jaki problem może objawiać się podczas jednostajnej jazdy i ginąć podczas przyspieszania lub zwalania. Gdyby była nieszczelność w dolocie to ona tym bardziej powinna objawiać się właśnie w trakcie przyspieszania bo rośnie ciśnienie. Kurcze, nigdy się z czymś takim nie spotkałem. Problem dotyczy silnika 2.3dci w Renault master. Dodam że wtryski były sprawdzane i są ok. Korekty na rozgrzanym silniku na biegu jałowym nie przekraczają 0.3mg/cp na + lub - więc są bardzo ładne. Załączam zrzut.

Zrzut ekranu z parametrów silnika Renault Master 2.3 dCi podczas jazdy.
  • REKLAMA
  • #2 21628187
    pwwestart
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    >>21628158 Cześć,
    Taka anomalia, gdzie korekty wtrysków podczas jazdy ze stałą prędkością, zwłaszcza na jednym biegu (np. 4.), rosną do ponad ±5 mg/suw, a przy wciskaniu gazu spadają blisko zera, może wskazywać na kilka rzeczy, mimo że same wtryski były sprawdzane i są w porządku.
    Korekta wtrysków to sygnał sterownika silnika, który koryguje dawkowanie paliwa, by wyrównać pracę cylindrów. Zwykle korekty mieszczą się w granicach ±1,5 do 2,5 mg/suw. Wartości powyżej ±5 mg/suw są już duże i sugerują, że sterownik próbuje skompensować jakiś problem. Fakt, że korekty spadają do bliskich zera przy dodawaniu gazu, oznacza, że problem ujawnia się wyłącznie przy stałym obciążeniu i obrotach, co jest nietypowe.
    Występowanie poszarpywania tylko przy jazdzie ze stałą prędkością i zanikanie przy zmianie obciążenia sugeruje problem z jednolitością pracy silnika w takim właśnie zakresie. Nie jest to typowy objaw nieszczelności dolotu, bo ta zwykle powoduje problemy bardziej odczuwalne podczas przyspieszania (wzrost ciśnienia w dolocie).
    Możliwe przyczyny to:
    Nierówna kompresja w cylindrach lub jej spadek w jednym/niektórych cylindrach, co powoduje konieczność dużych korekt na danym biegu i przy określonych obrotach.
    Problemy z układem paliwowym innym niż same wtryski, np. zapchany filtr paliwa, pompa paliwa nie zapewniająca stabilnego ciśnienia.
    Układ EGR powodujący niewłaściwy przepływ spalin i tym samym nierówną pracę silnika na stałych obrotach.
    Czujniki (np. przepływomierz powietrza, czujnik położenia wału, czujnik ciśnienia doładowania) dostarczające niestabilne lub błędne sygnały tylko w tych warunkach.
    Delikatne uszkodzenia mechaniczne, które objawiają się właśnie przy stałym, specyficznym obciążeniu.
    Fakt, że korekty są bardzo małe na biegu jałowym (maks. ±0,3 mg/suw) i wtryski są sprawdzane, wyklucza problem samych wtryskiwaczy na zimnym i spoczynkowym silniku.
    Podsumowując, problem może wynikać z próby kompensacji np. nierównej pracy jednego cylindra na stałym obciążeniu, co może wiązać się z kompresją, układem powietrza, EGR lub stabilnością układu paliwowego.
    Sugeruję:
    Sprawdzenie kompresji lub testy cylindrów na obecność nieszczelności.
    Diagnostykę czujników i układu EGR.
    Kontrolę układu paliwowego pod kątem stabilności ciśnienia paliwa.
    Ewentualne bardziej zaawansowane testy pod dynamicznym obciążeniem.
    Taka sytuacja nie jest powszechna i wymaga diagnostyki konkretnie pod kątem warunków, kiedy anomalia się pojawia. Jeśli chcesz, mogę pomóc z dalszymi krokami diagnostycznymi.
    Mam nadzieję, że to pomoże lepiej zrozumieć sytuację!
  • REKLAMA
  • #3 21628923
    slavik78
    Poziom 23  
    Ocena: 100
    lukpio3 napisał:
    Podejrzewam że to może być powodem poszarpywania auta właśnie podczas jazdy ze stałą prędkością które nagle ginie gdy zaczynam przyspieszać lub puszczam gaz.

Nie wiem czy tu się to też potwierdzi ale miałem takie poszarpywanie w swoim Renault Scenic I Lift 1.9 dCi 102KM F9Q732. Problemem okazał się przewód podciśnienia od vacuum pompy do serwa (był lekko przecięty - jakby dotknięcie skalpela - od góry mniej więcej w 1/3 od strony serwa). Wpływało to na spadki podciśnienia a tym samym bardziej dynamiczne sterowanie elektrozaworem turbo. Podczas mocniejszej jazdy szarpania nie było. Usterkę odkryłem, gdy pewnego razu nagle był głośniejszy dźwięk (świst, gwizd) jak wjechałem do tunelu. Przy stałej jeździe przewód podciśnienia nie jest mocno naprężony, a podczas przyspieszania i zwalniania działa na niego też pewna siła (silnik lekko przesuwa się przód/tył), która skutecznie zatykała tę szczelinę tzn. gdy silnik szedł do przodu to skręt przewodu był lekko w prawo, gdy do tyłu to lekko w lewo. Podczas jazdy ze stałą prędkością lekkie dotknięcie pedału hamulca powodowało zanik szarpania na chwilę (kilkanaście sekund).

Gdyby jednak tam było OK, to:

Czy ta jazda z szarpaniem ze stałą prędkością na danym biegu jest niezależnie od położenia pedału przyspieszenia tzn. pedał gazu bardziej lub mniej wciśnięty i mniej więcej w tej samej pozycji?

Bo jest jeszcze opcja uszkodzonej ścieżki/ścieżek w potencjometrze (w pewnym jego zakresie) co wpływa na wskazania odnośnie zapotrzebowania na dawkę paliwa. To chyba jednak najlepiej diagnozować oscyloskopem bo nie wiem czy program lub miernik wyłapie niewielkie "skoki" napięcia,
  • #4 21628930
    lukpio3
    Poziom 21  
    Ocena: 168
    Dzięki za sugestię Temat podciśnień zweryfikuję :). Co do pedały gazu - wykluczam. Wymieniony na nowy bo też go podejrzewałem. Założony nowy oryginalny Renault. Zero poprawy.
REKLAMA