logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fujitsu H780, Windows 11, LTE Sierra EM7455 – losowe rozłączanie modemu, sterownik 10.0.26100.4484

smoczyumysl 07 Sie 2025 11:52 627 10
REKLAMA
  • #1 21628252
    smoczyumysl
    Poziom 2  
    Mam laptop Fujitsu H780 z Win 11 i wbudowanym modemem LTE Sierra Wireless EM7455, wersja sterownika 10.0.26100.4484. Służy mi on jako główne połączenie sieciowe.

Od czasu do czasu, w losowych momentach komputer jakby gubi połączenie z modemem.
    Zrzut ekranu z menu Windows pokazuje utratę połączenia LTE z siecią T-Mobile.pl

A następnie albo wznawia połączenie i łączy ponownie jak gdyby nigdy nic, albo przechodzi do trwającej około 1 min konfiguracji urządzenia sieciowego, w czasie której nie mogę korzystać z Internetu, chyba że podłączę sobie modem zewnętrzny.

Nie dzieje się to cały czas - raz na kilka dni, czasem raz na kilka godzin. Nie udało mi się wykryć, w jakich dokładnie momentach się to dzieje (najczęściej zauważam to, gdy oglądam coś na YT albo gram w grę sieciową, ale po prostu wtedy to rozłączanie mi przeszkadza, może rozłączać częściej). W podglądzie zdarzeń występował w takich momentach błąd "kart inteligentnych", ale powyłączałam związane z nim usługi i w podglądzie zdarzeń już czerwonych błędów nie ma, a modem nadal potrafi się losowo odłączyć.

Komputer nie ma włączonej opcji oszczędzania energii poprzez wyłączanie tego modemu. Powyłączałam też rozmaite opcje zasilania, które mogłyby mieć na to wpływ. Bezskutecznie.

Nie mogę zainstalować sterowników producenta, bo są starsze niż te zainstalowane przez Windows, a gdy próbowałam je odinstalować i zainstalować sterowniki producenta na czysto, system Windows zaczął automatyczną konfigurację modemu, zanim zdążyłam kliknąć plik ze sterownikami.
    AI: Z jakiej sieci komórkowej (operatora) korzystasz na tym modemie?
    T-Mobile
    AI: Czy sprawdzałaś siłę sygnału LTE i jakość połączenia (np. przez NetMonster, Field Test lub inne narzędzia)? Jeśli tak, to jakie są wyniki?
    Nie sprawdzałam siły połączenia, ale modem pokazuje na moim biurku stabilne 3-4 kreski zarówno przed rozłączeniem, jak i sekundę po ponownym połączeniu, więc raczej nie o siłę sygnału tu chodzi. Typowy wynik speedtestu: https://www.speedtest.pl/wynik/449791127 Ping 16 ms!
  • REKLAMA
  • #2 21628319
    darodm93
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    Witaj,
    1.Czy na Windows 10 także miałeś taki problem ?
    2. Próbowałeś zainstalować sterowniki poprzez aplikację DeskUpdate?
    3,Możesz także spróbować wymienić kartę SIM ( jeżeli jest starsza) na nową lub na początek przetestować na innej.
    4. Zablokuj aktualizacje sterownika przez Windows Update
    5. Ustaw preferencje modemu i portów COM
    Zainstaluj narzędzie Sierra Wireless Skylight (jeśli jeszcze nie masz) – pozwala zarządzać preferencjami sieci i trybem pracy modemu.
    Wybierz tryb LTE only lub Auto zamiast „WCDMA preferred” – to ograniczy ewentualne przeskakiwanie między technologiami.
    Wyłącz „Low Power Mode” w ustawieniach Skylight, jeśli obecny
    Tak na początek.
  • #3 21628419
    smoczyumysl
    Poziom 2  
    >>21628319
    1. Nie korzystałam z tego laptopa na Win10. Kupiony na Allegro już z Win 11.
    2. Tak, wszystko aktualne.
    3. Raczej z kartą SIM nie ma problemów. Na innym modemie normalnie działa i jest dość nowa (starter kupiony w Żabce 2–3 mc temu).
    4. Spróbuję, jeżeli nic innego nie pomoże.
    5. Jak?

Po instalacji tego oprogramowania Sierra widać coś takiego i nie ma za wielu opcji.
    Okno aplikacji Skylight Fujitsu z komunikatem aktualizacji oprogramowania
    Okno programu Skylight z komunikatem „Nie można pobrać oprogramowania układowego”

Pytanie z innej beczki. Mam też modem zewnętrzny Huawei E3372. Ten działa OK, ale irytuje mnie, że przy każdym łączeniu otwiera stronę internetową z konfiguracją (http://192.168.8.1/html/content.html#home). Na moim starym laptopie z Win10 też tak robił na początku, ale pewnego razu chyba coś pokombinowałam i strona nie wyskakiwała automatycznie, ale nie mogę sobie przypomnieć, co. Na wyskakującej stronie nie ma możliwości wyłączenia tego. To sprawia, że modem Huawei jest jeszcze bardziej irytujący od tej rozłączającej Sierry. Gdybym mogła deaktywować te pop-upy z Huawei'a, to bym może sobie dała spokój z tą Sierrą i wróciła do Huawei'a.

Edit: OK, z Huaweiem mi się udało. Jeżeli kogoś ciekawi wystarczyło zmienić w pliku C:Program Files (x86)MobileBrServArConfig.dat z "auto_open_url=1" na 0. Ale i tak jeszcze się będę z tą Sierrą bawić, bo jednak fajnie nie mieć zajętego jednego z 3 portów USB w laptopie wiecznie przez modem.

Dodano po 44 [minuty]:

>>21628319
    OK. Uruchomiłam ten Skylight z uprawnieniami administratora i zaskoczył. Ale nadal nie ma zbyt wielu opcji.

Okno programu Skylight z aktywnym połączeniem LTE przez T-Mobile.pl
    Okno ustawień aplikacji Skylight z trzema opcjami startu i wyświetlania
    Okno ustawień oprogramowania Skylight z zakładką Firmware i operator sieci GENERIC

Nie mogę znaleźć opcji "Wybierz tryb LTE only lub Auto zamiast „WCDMA preferred”" ani „Low Power Mode” w ustawieniach Skylight. Ale przynajmniej mogę czytać SMS-y...

Dodatkowo nawet po uruchomieniu tej aplikacji modem się w pewnej chwili rozłączył (aplikacja Skylight wyświetliła "Nie wykryto urządzenia"), po chwili nastąpiło połączenie ponowne, kolejne rozłączenie i system wyświetlił trwające ok. 1 min:
    Powiadomienie systemowe „Ustawianie urządzenia korzystającego z komórkowej” z paskiem postępu
  • REKLAMA
  • #4 21628513
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5449
  • REKLAMA
  • #5 21628570
    smoczyumysl
    Poziom 2  
    >>21628513
    Dzięki.

Zainstalowałam sterowniki i firmware z linków. Na koniec urządzenie zniknęło i nie chciało wrócić, ale po ponownym uruchomieniu komputera się obudziło i jak na razie działa. Znalazłam na forum coś takiego: https://forum.sierrawireless.com/t/mc7455-crash/31520 i tak się składa, że "This is fixed in SWI9X30C_02.38.00.00", czyli w wersji, którą tuż przed resetem zainstalowałam. Więc jestem dobrej myśli. Potestuję jeszcze trochę i jak przez parę dni modem się nie zcrashuje, zamknę temat.

Dodano po 3 [godziny] 27 [minuty]:

Niestety. Problem nadal występuje. :(
    Panel szybkich ustawień systemu Windows z rozwiniętym menu i brakiem połączenia Bluetooth
    Zaznaczona ikona sieci LTE T-Mobile na pasku szybkich ustawień Windows

Dodam, że modem znika wówczas także z Menedżera urządzeń tylko po to żeby za chwilę się pojawić ponownie.
  • #6 21628772
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5449
    @smoczyumysl
    Działasz na laptopie tylko na baterii, czy również na zasilaczu?

Plan zasilania ustawiony na wysoki?

Tu problem, może też robić karta T-Mobile i ich debilne podejście do korzystania na urządzeniach.
    Modem jako urządzenie też może się przegrzewać.
  • REKLAMA
  • #8 21629238
    smoczyumysl
    Poziom 2  
    >>21628772
    Plan zasilania mam ustawiony jako zmodyfikowany zoptymalizowany/średni (zmodyfikowałam wszystkie ustawienia mogące mieć wpływ na wyłączanie modemu - wstrzymywanie selektywne USB, zarządzanie energią PCI, maksymalna wydajność karty bezprzewodowej...). Problem występuje zarówno na baterii, jak i na zasilaniu sieciowym.
    Za 21 dni zmienię kartę w modemie na Orange, bo ważność T-Mobile się kończy. Póki co chcę wykorzystać jak najwięcej z pozostałych 360 GB. Zobaczymy, czy na Orange też tak będzie robił.

Przegrzanie? Hmm... problem często występuje tuż po odpaleniu laptopa, więc nie wiem.

Dodano po 2 [minuty]:

>>21629164
    Na razie chciałabym to rozwiązać programowo. Nie czuję się na siłach, żeby rozkręcać laptopa i wymieniać kartę.

Ale w razie czego - jaki model proponujesz? Tak, żeby z wymianą nie było problemu. Nie wiem, ile tam jest miejsca i na jakim slocie jest fizycznie ta karta podłączona, wiem tylko, że wejście na kartę SIM jest przy baterii, a w menedżerze urządzeń karta jest w lokalizacji "0000.0014.0000.004.000.000.000.000.000".
  • #9 21650794
    smoczyumysl
    Poziom 2  
    >>21628772
    Coś może być faktycznie na rzeczy z tym T-Mobile. Dwa dni temu T-Mobile się wyczerpał, więc włożyłam SIM od Orange i od tego czasu nie zauważyłam, żeby choć raz się rozłączyło. Będę jeszcze obserwować.
  • #10 21654963
    smoczyumysl
    Poziom 2  
    Nope. Właśnie znowu się rozłączyło, po raz pierwszy na Orange. Więc dzieje się to tak często, jak na T-Mobile, ale rozłączyło :(. Aczkolwiek wczoraj przestawiłam komputer na domyślne ustawienia zasilania (do wczoraj używałam zmodyfikowanych), a dzisiejsze rozłączenie nastąpiło podczas oglądania YT na zasilaniu bateryjnym. Wczoraj też poruszałam laptopem po raz pierwszy od zmiany SIM (przez kilka dni leżał w jednej pozycji), więc możliwe, że karta SIM się poruszyła? Ale w momencie rozłączenia nie ruszałam laptopem.
  • #11 21703309
    spokokolarz
    Poziom 11  
    smoczyumysl napisał:
    >>21628319

Dodatkowo nawet po uruchomieniu tej aplikacji modem się w pewnej chwili rozłączył (aplikacja Skylight wyświetliła "Nie wykryto urządzenia"), po chwili nastąpiło połączenie ponowne, kolejne rozłączenie i system wyświetlił trwające ok. 1 min:
    Powiadomienie systemowe „Ustawianie urządzenia korzystającego z komórkowej” z paskiem postępu

Hej,

Pytanie mam o ten pop-up jak na rysunku powyżej. Dzisiaj zauważyłem, że coś takiego mi się pokazuje, a nie używam połączenia komórkowego. Co to może być? Laptop Lenovo TP T640s, Win 11

Podsumowanie tematu

✨ Laptop Fujitsu H780 z systemem Windows 11 i wbudowanym modemem LTE Sierra Wireless EM7455 (sterownik 10.0.26100.4484) doświadcza losowych rozłączeń modemu, które objawiają się chwilowym znikaniem urządzenia z Menedżera urządzeń i koniecznością ponownej konfiguracji sieci. Problem występuje nieregularnie, zarówno podczas korzystania z baterii, jak i zasilacza, często podczas oglądania YouTube lub grania online. Próby rozwiązania obejmowały aktualizację sterowników i firmware do najnowszej wersji SWI9X30C_02.38.00.00, instalację oprogramowania Sierra Wireless Skylight z ustawieniem trybu LTE only, wyłączenie trybu niskiego zużycia energii oraz modyfikację planu zasilania systemu. Wymiana karty SIM z T-Mobile na Orange początkowo wydawała się poprawiać stabilność, jednak problem rozłączeń powrócił. Podejrzewane przyczyny to możliwe problemy z kompatybilnością sterowników pod Windows 11, wpływ operatora sieci komórkowej, a także potencjalne fizyczne przesunięcie karty SIM. Wskazano również możliwość przegrzewania modemu lub konieczność wymiany wbudowanego modemu na model z pełną obsługą Windows 11. Dodatkowo poruszono kwestię irytującego automatycznego otwierania strony konfiguracyjnej modemu zewnętrznego Huawei E3372, bez możliwości wyłączenia tego zachowania w interfejsie użytkownika.
REKLAMA