logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sukcesywne spadki fps z każdą minutą gry, CPU i GPU w normie(?), HWinfo log ; bf6 beta

lolekk77 08 Sie 2025 23:19 1008 13
REKLAMA
  • #1 21629777
    lolekk77
    Poziom 9  
    Czołem, potrzebuję pomocy w związku ze spadkami FPS po kilku minutach grania w nową grę (beta Battlefield 6). Komputer spełnia minimalne wymagania podane przez producenta, z pewnym zapasem (na dole posta specyfikacja lapka). Z góry dziękuję za wyrozumiałość, bo się trochę rozpisałem, ale chcę opisać, co "wiem", może pomoże w diagnozie. Czekałem na tę grę 10 lat i nostalgia mnie zabija:( :

Problem: Domyślnie przy odpaleniu mapy mam ok. 40 FPS, które sukcesywnie spadają do poniżej 25 FPS po 10 minutach grania.

Moje dochodzenie: Byłem przekonany, że winowajcą jest przegrzewający się procesor, który po kilku minutach osiągał temp. 95°C, ale ten problem został zażegnany (serwis — czyszczenie, pasta oraz nowe ustawienie z lepszym przepływem). Po serwisie maksymalnie około 80°C. Dodatkowo, z pomocą ChatGPT, zdezaktywowałem turbo programem ThrottleStop; tam też tymczasowo, na próbę, obniżyłem maksymalne moce dla PL1 i PL2, co generalnie raczej nie przyniosło efektu w postaci poprawy FPS (te raczej bez zmian), a jedynie jeszcze lepsze zarządzanie temperaturą i wykorzystaniem procesora (do tej pory zawsze 100% w tej grze, a po zabawie ze zmianą mocy i wyłączeniu procesów Armoury Crate, którego też podejrzewam o jakieś sztuczne obciążanie podzespołów — bliżej 80% i temperatura 70°C). Próbowałem obniżyć maksymalne możliwe użycie procesora, ale oprogramowanie Asusa skutecznie mi to uniemożliwia.

Wniosek mam taki, że te spadki FPS to nie jest throttling procesora. Grafiki też nie podejrzewam, bo ona raczej nie wykorzystuje swojego potencjału (minimalne ustawienia grafiki w grze, jest pewien zapas pamięci, temperatury nawet nie były problemem; nakładka w grze wskazująca FPS pokazuje dużo więcej FPS przy GPU niż przy CPU (załączam nakładkę, gdy gra jest w menu — w grze przy CPU jest 40, gdy przy GPU jest np. 100)).

Wygenerowałem raport z HWiNFO oraz dodatkowo programem Razer Cortex, gdzie widać liczbę klatek w danej chwili (Cortex faktycznie pomaga mi w podbiciu trochę FPS, wstrzymując pewne procesy; niestety w każdym z w/w przypadków następuje degradacja jakości po kilkunastu minutach grania) — może ktoś z tego HWiNFO będzie potrafił coś wyczytać, zauważyć?

Pozdro
    AI: Mógłbyś wrzucić pełną specyfikację swojego laptopa (model, procesor, karta graficzna, ilość RAM, typ dysku, system operacyjny)?
    Laptop Asus TUF Gaming F15 kupiony pod koniec 2021 r.:
    Procesor 11th Gen Intel(R) Core(TM) i5-11400H @ 2.70 GHz 2.69 GHz
    Zainstalowana pamięć RAM 16,0 GB (dostępne: 15,7 GB)
    Pamięć 477 GB SSD NVMe HFM512GD3JX013N
    Karta graficzna NVIDIA GeForce RTX 3060 Laptop GPU (6 GB), Intel(R) UHD Graphics (128 MB)
    Windows 10 x64
    AI: Czy możesz podać konkretne dane z HWiNFO (np. temperatury CPU/GPU, zużycie RAM, obciążenie dysku) w momencie, gdy zaczynają się spadki FPS?
    temperatury CPU/GPU stałe ok. 63–70°C, zużycie RAM, jeśli dobrze odczytuję, ok. 80–85%.
    Załączniki:
    • Sukcesywne spadki fps z każdą minutą gry, CPU i GPU w normie(?), HWinfo log ; bf6 beta nakładka bf6.png (5.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • hwinfo raport.xlsx (624.32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • razer cortex raport fps.xlsx (203.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21629803
    Brodi
    Poziom 32  
    Ocena: 188
    Czego oczekujesz od 4-letniej grafiki w środku lata, odpalając nową grę z 2025 r.?
    Ciesz się, że to działa, wejdź w ustawienia grafiki i wyłącz/obniż i będzie dobrze.

Ogólnie, żebyś zrozumiał, dzisiejsze silniki używają kodu, który jest *kompilowany* na twoim kompie na podstawie możliwości twojego komputera i ustawień grafiki. Nie działa to idealnie na starszych sprzętach, bo jest optymalizowane pod grafiki z 2024+,
    więc skutki są takie, że w trybie auto osiągasz te 60–90 fps, ale jak więcej rzeczy się w grze dzieje, to już nie wyrabia i będą spadki nawet do wartości jednocyfrowej. Do tego to jest *beta*.

Druga oczywista sprawa to temperatura. Przy 24 stopniach w pokoju ciepło jest szybciej oddawane niż przy 30, które osiąga powietrze w pobliżu laptopa po kilku minutach grania, no chyba że masz klimę, w co wątpię.
  • #3 21629817
    lolekk77
    Poziom 9  
    >>21629803 Powtórzę - temperatury nie są (już) problemem. Problemem jest to, że z jakiegoś (innego!) powodu, pomimo bezpiecznej i normalnej temperatury, z czasem (krótkim...) klatek jest coraz mniej.
  • REKLAMA
  • #4 21630489
    Brodi
    Poziom 32  
    Ocena: 188
    Wyłącz wszystko co zbędne w systemie czyli z 10 usług asusa , razer, sysmain, windows search, widgety, antywirusa i zobacz czy to coś zmieni.
  • #6 21637368
    lolekk77
    Poziom 9  
    >>21630499
    W tym tygodniu nie miałem czasu potestować, odpaliłem wreszcie dziś grę dla przetestowania, wykonawszy wcześniej jeszcze jakieś optymalizacje "pod granie" w ustawieniach Windowsa (powyłączałem różne funkcje), niestety nadal po kilku(nastu) minutach miałem znacząco mniej klatek w grze niż zaraz po jej odpaleniu. Spadek jest sukcesywny, a nie gwałtowny. Procesor utrzymuje stałe ok. 80°C i zużycie 100%, karta graficzna — zużycie ok. 35–40%, temperatura też w normie. Zgodnie z sugestią załączam raport z HWinfo. Daje on tak mnóstwo różnych danych, że nie wiem, na co powinienem patrzeć, może ktoś coś dojrzy?
    Załączniki:
    • hwinfo raport 170825.zip (181.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 21637492
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8244
    W tym logu widzę trzy problemy - głównie wynikające z tego, że laptopy nie nadają się do większych obciążeń, w szczególności do gier. Po krótkim czasie od zwiększenia obciążenia temperatura procesora idzie mocno w górę, przekracza 80 stopni i jest utrzymywana w tej okolicy, czasem jednak dobijając do 90 stopni nawet. Do throttlingu samego procesora nie dochodzi, bo sam laptop redukuje jego wydajność tak, aby tych 80 stopni nie przekraczać za bardzo. Ten procesor generuje podczas obciążenia dość dużo ciepła, którego dość słabe chłodzenie laptopa nie jest w stanie się skutecznie pozbyć. Niestety żeby rozproszyć skutecznie 100 W potrzeba nieco lepszego chłodzenia, niż te montowane w laptopie. Jedyne co możesz zrobić to wydmuchać chłodzenie i wyczyścić je z kurzu, jeśli trzeba wymienić pastę termoprzewodzącą, jeśli podczas tej operacji przez przypadek pourywasz termopady - wymienić je na sprawne, jeśli są całe, można je zostawić.

Według logu pamięci fizycznej jest dość mało podczas grania, warto przyjrzeć się, czy na starcie nie włącza się za dużo aplikacji i usunąć z autostartu te, które nie muszą być zawsze włączone. Pamięć wirtualna też dość wysoko użyta, jeśli robiłeś jej jakieś limity, to warto ustawić rozmiar kontrolowany przez system.
  • #8 21637540
    lolekk77
    Poziom 9  
    >>21637492

Dzięki za konkrety! Zastanawia mnie kwestia tej temperatury - laptopa specjalnie 2 tyg. temu oddałem do serwisu na czyszczenie + wymianę past, po serwisie dodatkowo zmieniłem pozycję pracy laptopa (uniesiony tył, ciepłe powietrze ma przestrzeń do uciekania) - zauważalne 10-15 stopni mniej w czasie pracy. To znaczy wcześniej procesor osiągał 95*C (pojedyncze odczyty nawet 100). Ale poczynię zgodnie z radą i pochylę się nad dodatkowym chłodzeniem.
    Gdyby ktoś jednak miał inne wnioski to z góry dziękuję za podzielenie się.

Beta dobiegła końca więc następne takie testy poczynię chyba dopiero po premierze w listopadzie, może jeszcze zoptymalizują to lepiej, niemniej bardzo niepocieszająco czyta się jak ludziom z gorszym sprzętem gra hula na względnie wysokich fpsach...
  • Pomocny post
    #9 21637547
    dt1
    Admin grupy komputery
    Generalnie wiele z tym nie zrobisz.
    Z założenia układ chłodzenia w laptopie nie jest w stanie poradzić sobie z dużymi ilościami ciepła, więc sposób działania chłodzenia jest programowany według pewnego kompromisu. W większości laptopów, które widziałem, temperatura docelowa jest fabrycznie ustalona, poniżej tej temperatury turbo boost osiąga wyższe wartości, chłodzenie działa ciszej. Po osiągnięciu tej wartości chłodzenie już działa na maksa, ale że dalej nie jest w stanie odprowadzać ciepła i temperatura nadal wzrasta - zaczyna się redukowanie wydajności, żeby utrzymać żądaną temperaturę. Jeśli przez pewien moment obciążenie się zmniejszy, procesor zdąży nieco wystygnąć i ma większy zapas. Tak to w przybliżeniu pracuje i dlatego w przypadku długotrwałych i dłuższych obciążeń laptop ma problemy z wydajnością.

W tym przypadku dochodzi też limit wydajności procesora mobilnego, który jest znacznie mniej wydajny od wersji desktopowej, te dwa czynniki będą sprawiać, że przy wymagających grach możesz widzieć braki mocy obliczeniowej CPU. Możesz spróbować obniżyć detale, szczególnie te, które wpływają na obciążenie procesora. Zrobić limit FPS nieco poniżej średniej wartości, aby sprzęt nie próbował wygenerować zawsze największej ilości klatek, a jedynie wystarczającą. W tym momencie może będzie w stanie w momencie, gdy generuje mniejszą liczbę klatek niż może nieco się ostudzić, tym samym w momencie, gdy będzie miał deficyty mocy procesora - ten nie będzie jeszcze dodatkowo hamowany ograniczeniem termicznym. Również trzeba brać pod uwagę deficyt RAMu, bo jeśli wykorzystanie pamięci fizycznej sięga ~90% to znaczy, że w pewnych momentach będzie go brakować.

Inne sprzęty w podobnej konfiguracji, z którymi porównujesz swój komputer, mogą mieć zupełnie inne parametry. Na ich wydajność wpłynie bardzo mocno wydajność chłodzenia (w szczególności na wydajność przy dłuższych mocnych obciążeniach), konfiguracja limitu temperatury, konfiguracja mechanizmu redukującego prędkości w momencie zbliżania się do zadanej temperatury (jedne będą redukować zegary agresywniej prawie przy granicy, inne zaczną nieco wcześniej, ale mniej ostro redukować). Dalej wpływ będą miały ustawione limity mocy, zarówno procesora jak i karty. Przy sprzęcie z dosłownie tym samym CPU i GPU można uzyskać totalnie dwie różne charakterystyki pracy i różne wydajności przy obciążeniach.

Prawda jest natomiast taka, że o ile nie jesteś zmuszony codziennie z tym laptopem jeździć, a chcesz grać w gry względnie komfortowo, powinieneś tego laptopa zamienić na komputer stacjonarny. Jedyną przewagą laptopa jest to, że da się go względnie komfortowo przenosić. Innych zalet w tym przypadku i przy takich zastosowaniach nie ma.
  • #10 21637690
    lolekk77
    Poziom 9  
    >>21637547 Niestety, ale musiał to być komputer przenośny.
    RAM, podejrzewam, że mogę dorzucić. Co do temperatur — może da się z poziomu użytkownika zmienić parametry laptopa tak, żeby nie "hamował" wydajności procesora w przypadku tak "niskiej" temperatury, tzn. żeby nie uznawał np. 80°C jako żądanej temperatury, a żeby było to np. 90°C? Na początku spróbowałem z programem QuickCPU (tam różne ustawienia, m.in. turbo boost na 100% itp.). Niestety, nie przynosiło wymiernych zmian.
  • REKLAMA
  • #11 21637702
    qrek1
    Poziom 38  
    Ocena: 603
    lolekk77 napisał:
    laptopa specjalnie 2 tyg. temu oddałem do serwisu na czyszczenie + wymianę past,

a wszystko to na nic, psu na budę. To jest laptop! Nie jest w stanie oddawać wydajnie generowanego ciepła w sobie na zewnątrz. Więc kumuluje się ten gorąc w środku i wtedy ogranicza pobór mocy by się nie spalić. No i gra tnie. Choćbyś tam super pasty włożył, to jak to mówią z gowna bata nie ukręcisz i to nie będzie dobrze działać.
  • #12 21637733
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3535
    Laptopy nie są do grania!

Nic z tym nie zrobisz, wysokie temperatury to i niższe taktowania CPU/GPU wiec i mniejsza wydajność.
  • #13 21637926
    dt1
    Admin grupy komputery
    lolekk77 napisał:
    może da się z poziomu użytkownika zmienić parametry laptopa tak, żeby nie "hamował" wydajności procesora w przypadku tak "niskiej" temperatury, tzn. żeby nie uznawał np. 80°C jako żądanej temperatury, a żeby było to np. 90°C

Ze względu na bezpieczeństwo sprzętu producent nie daje użytkownikowi takich możliwości. Mogłoby to mieć bardzo złe skutki dla sprzętu, którego użytkownik chce dorżnąć go odrobinę bardziej. 80 stopni to racjonalny margines, tym bardziej że zdarzają się wyskoki ponad 90.

W niektórych laptopach oprogramowanie towarzyszące na sprzęcie (w przypadku Asusa to chyba Armory Crate, czy coś takiego) może mieć możliwość sterowania niektórymi ustawieniami związanymi z profilem chodzenia i z boostem. Zobacz, może da się ustawić chłodzenie w tryb zawstydzający głośnością odkurzacze z PRLu, ale zapewniający kilka procent więcej wydajności, chociaż pewnie niewiele to da.
  • #14 21638030
    lolekk77
    Poziom 9  
    >>21637926 Tak, tryb turbo, 5400 obr./min, wg. tejże aplikacji chyba przeszło 40 dB, niestety aplikacja ta też uniemożliwia mi np. ustawienie maks. zużycia procesora w opcjach zasilania (podobno schodząc ze 100% do nawet np. 97% znacząco miałoby to wpłynąć na grzanie). Z reguły w tym trybie pracy odpalam gry.

W każdym razie dziękuję wszystkim, którzy się udzielili, mimo że wniosek jest ten "najgorszy", czyli potrzebuję jedn. stacjonarnej. Po premierze gry w październiku/listopadzie spróbuję jeszcze dochłodzić, dodać RAM-u i pokombinować z tym użyciem procesora.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem sukcesywnych spadków FPS podczas gry w betę Battlefield 6 na laptopie spełniającym minimalne wymagania sprzętowe. Początkowo podejrzewano przegrzewanie procesora (do 95°C), jednak po serwisie (czyszczenie, wymiana pasty termoprzewodzącej, poprawa przepływu powietrza) temperatura ustabilizowała się na poziomie około 80°C, a problem spadku FPS pozostał. Procesor pracuje na 100% obciążenia, GPU na 35-40%, obie temperatury w normie. Spadek FPS jest stopniowy, nie gwałtowny. Wskazano, że laptopowe chłodzenie jest niewystarczające do długotrwałego rozpraszania ciepła generowanego przez procesor, co skutkuje throttlingiem wydajności w celu utrzymania temperatury. Zalecane jest dodatkowe chłodzenie, czyszczenie układu chłodzenia i ewentualna wymiana termopadów. Również zasugerowano wyłączenie zbędnych usług systemowych i optymalizację ustawień Windowsa. Wskazano, że beta gry i optymalizacja silnika mogą wpływać na wydajność, a starszy sprzęt może mieć problemy z nowoczesnymi tytułami. Logi HWinfo potwierdzają stabilne temperatury, ale ograniczenia termiczne i mobilna architektura CPU powodują spadki wydajności przy długim obciążeniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA