logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zlokalizować zatkanie rur PEX 15 mm w łazience bez kucia ścian? Metody diagnostyki

dariusz.kryszak 09 Sie 2025 08:49 558 17
  • #1 21629888
    dariusz.kryszak
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Cześć wszystkim. Walczę z tematem źle zrobionej instalacji wodnej. W łazience spartaczyli mi instalację wodną. Zrobili ją na podłogówce. Najprawdopodobniej przegrzali rurki. Mam taki objaw: na wyjściu ciepłej wody pod prysznicem ciśnienie jest niższe, a na wyjściu zimnej z umywalki praktycznie zerowe. Był hydraulik, żeby na szybko sprawdzić. Zrobił przedmuchiwanie kompresorem na zimnej, jakby coś ewentualnie dostało się do rurki. Nie pomogło. Próbowałem cienkiej spiralki — na tyle, na ile mogła dotrzeć do kolanek, ale to wiecie... rurka 1/2 cala, więc metoda na cud 😀.
    Mam zdjęcie. Wiem, jak idą rurki.
    Pytanie jest takie: czy istnieje metoda namierzenia punktu problemu bez kucia ścian i szukania po kawałku? Endoskopowej kamery o tak małej końcówce nie znalazłem. Czytałem coś o ultradźwiękach, ale nie wiem, jakby to miało pomóc. Macie jakieś metody na tego typu przypadłość? Będę wdzięczny za pomoc, bo wydałem już w ch... hajsu na wykończenie i jeszcze to. Dodam, że ekipy nie mam jak pociągnąć do odpowiedzialności.
    Zdjęcia poglądowo.
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #2 21629938
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1842
    A mógłbyś zaspokoić moją ciekawość i napisać czy taki stan rzeczy powstał nagle czy stwierdziłeś po zakończenia pracy przez hydraulików?
  • #3 21630177
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1720
    Witam,
    wszystko już położone, ale odbioru instalacji hydraulicznej bezpośrednio po montażu to już nikt nie wykonał?
    Ciekawe, gdzie był wtedy kierownik robót (o ile był) lub inwestor?

Teraz czeka cię kosztowny drugi remont instalacji hydraulicznej, bo ultradźwiękami wykrywa się nieszczelności, nie zatory.

Pozdrawiam
  • #4 21630190
    dariusz.kryszak
    Poziom 11  
    >>21630177
    Nie było kierownika robót i żadnego takiego. Generalnie wyszło tak, że pogoniłem ekipę, bo po prostu oszukiwali na każdym kroku. Koleś sobie bez słowa pojechał na tydzień urlopu, zostawił jakiegoś pracownika, który totalnie nic nie ogarniał. A ja miałem dwa tygodnie na wyprostowanie wszystkich ścian przy chałupie 150 m², to jest co robić, plus po malowaniu przed podłogami. No więc brewka mi tyknęła tak, że ich pogoniłem. No i jak już udało się wszystko wyciągnąć i pomalować i przenieść górę gratów, które musiałem tam zwieźć, bo wszystko było na zakładkę, zacząłem weryfikować wszystkie kwestie związane z instalacjami i tak dalej, no i wyszły kwiaty. Na szczęście mam to zdjęcie, które wyrzuciłem, i wiem, którędy idą rury. To przynajmniej tyle dobrego, że wiadomo, gdzie kuć. No ale będzie to kilka tysięcy w plecy. Oczywiście żadnej umowy oficjalnej nie było, więc nie ma nawet jak gościa pociągnąć do odpowiedzialności. Koleś wziął kasę na zaliczki, nawet nie potrafił się z niej rozliczyć, jeszcze żądał dopłaty za pracę pracownika, po którym musiałem ją poprawiać, a potem kolejni ludzie z kolejnej ekipy. Tak więc klasyka w stylu "kto to panu tak zepsuł". Poza tym zniszczyli mi dwie baterie, jedną obrypali, bo była lakierowana — to wrzuciłem zdjęcie. W drugiej źle w osi ustawili przyłącza wodne. Więc nie mogli ustawić tego na mimośrodach na baterii. No to obcięli mimośrody w części i jeszcze dodatkowo obcięli wewnątrz baterii, bo takim wyszło, że będzie wtedy pasować. Na razie jeszcze nie wrzucam tu nazwy firmy i kolesia, który to robił. Ale jak już zbiorę cały komplet wszystkich informacji, to wrzucę i opiszę ten proceder.

Dodano po 17 [minuty]:

>>21629938
    Oczywiście, że ten stan był pewnie po tym, jak zmontowali hydraulikę i jej nie sprawdzili. Generalnie nie wiem, ale chyba podstawą w przypadku montażu hydrauliki jest weryfikacja jej szczelności, no i w przypadku wody — ciśnienia chociażby. No, ale tutaj niestety większość rzeczy robili chyba fachowcy z przypadku. Oczywiście na przykład, jak przyszedł hydraulik na weryfikację szczelności instalacji, co to tak ją sprawdził, że jak włączyliśmy, żeby zacząć wygrzewać podłogę, to na pierwszym piętrze z jednego grzejnika wyleciało 30 l wody. Bo oczywiście nie chciało mu się włączyć pompki, żeby zweryfikować, czy działa — zalał po prostu układ na wymuszonym obiegu i tyle. Jak włączyłem pompę i poszło większe ciśnienie i temperatura, to okazało się, że grzejnik był chyba źle spasowany. Bo odkręciłem go i przykręciłem ponownie i przestał cieknąć. No, mógłbym napisać na temat problemów coś w stylu "dzienniki z budowy" jak "dzienniki z wakacji". Ale myślę, że nie jestem osamotniony i wielu ludzi ma do czynienia z partaczami i papudrunami. Przykre, zwłaszcza że często liczą sobie taki hajs, że naprawdę aż boli, jak się dowiadujesz, że zapłaciłeś za taką fuszarę.
  • #5 21630230
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 477
    Najpierw trzeba by odkręcić wszystkie zaworki i baterie po kolei, każde wyjście i sprawdzić ciśnienie jakie wtedy jest, jeżeli gdzieś są rury wierzchem w kotłowni na przykład to rozłączyć ją, wpiąć się w łazience np. wężem i zobaczyć czy w drugą stronę do kotłowni też jest takie słabe ciśnienie. rury mogą być załamane po prostu, mogą być zabrudzone i trzyma w miejscu prasowania bo tam jest węższe połączenie. Trzeba by sprawdzić to co napisałem, a nie to kucie, bo możecie szukać i szukać, będziesz za to szukania musiał zapłacić, taniej wyjdzie odkuć albo na nowo zrobić w mądry sposób jak najmniejszymi szkodami
  • #6 21630252
    ppwielki
    Poziom 27  
    Ocena: 290
    dariusz.kryszak napisał:
    Zrobili ją na podłogówce. Najprawdopodobniej przegrzali rurki.

W tytule napisaleś o rurach PEX (15mm?)
    dariusz.kryszak napisał:
    Wiem, jak idą rurki.
    Czyli nie musisz wszędzie kuć. Glazura jest już skończona? Kto układał glazurę? Dlatego sié pytam bo glazurnicy nie mają czasu na paradowanie po budynku aby zdobyć wiaderko wody tylko robią sobie punkt poboru jak najbliżej, w tym wypadku w tejże łazience i już w trakcie prac glazurniczych problem by został zauważony.
    Jakie jest usytuowanie łazienki w budynku?
  • #7 21630495
    dariusz.kryszak
    Poziom 11  
    >>21630252
    W budynku są 2 łazienki i toaleta.
    W łazience na poddaszu jest wszystko OK. W łazience na pierwszym piętrze jest problem. W toalecie jest OK.
    W tejże łazience na pierwszym piętrze jest wanna - i tu jest OK (poza obrypaną baterią), jest umywalka i ... W umywalce ciepła woda jest OK. Zimna ledwo leci. Potem jest jeszcze prysznic. I tu jest tak, że na ciepłej wodzie jest właśnie objaw, że woda ma niższe ciśnienie. W łazience jest jeszcze bideta. I tutaj też wydaje się OK. Rozgałęzienie wody idzie najprawdopodobniej za geberitem. I pierwszy trójnik, imo, jest w podłodze. I tu mógł powstać problem, bo zasilanie wody wchodzi na jednym obiegu do wanny, na drugim do umywalki, i z umywalki leci dalej do bidety i do prysznica.
    Próbowałem przepchnąć się spiralą i na 100% problem nie leży przy wyjściu do zaworu przy umywalce. Dotarłem do pierwszego kolanka w podłodze i tu się zatrzymałem, no ale to nic nie znaczy, bo tam możliwe, że spirala się nie złamała itd., ale przynajmniej wiadomo, że problem nie leży przy kolanku wyjścia na zawór. Podobnie jest z prysznicem i ciepłą wodą.

Niezabudowana przestrzeń łazienki z wystającymi rurami wodnymi w ścianie
  • #8 21630502
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1720
    To skoro są zdjęcia przed wylewką oraz wiadomo, gdzie jest problem, to tylko w tych kilku miejscach odkuć.
    Płytek jeszcze nie ma, to o wiele mniejsze koszta wyjdą.

Na przyszłość:
    - spisuje się umowę na wykonanie usługi, na gębę to jeszcze nikt dobrze nie wyszedł.
    A, jeśli słyszysz na wstępie, że "będzie trzeba zaliczkę", to gonisz takich psami lub kijem, bo dobra firma robi na początku kosztorys prac i dopiero po odbiorze się rozliczasz.

Pozdrawiam
  • #9 21630506
    dariusz.kryszak
    Poziom 11  
    >>21630502
    To stare zdjęcie przed przeróbkami. Teraz to łazienka jest już gotowa. Więc do odkrycia są płytki prawdopodobnie podłoga. Szt 1 bo to 60 na 120. Jeżeli tam jest problem to pewnie kawałek w ścianie ale tu jest jodełka z małych prostokątnych płytek i to pod szafką. Gorzej będzie jak problem będzie gdzieś za geberitem bo wtedy rozpalanie gk zabudowy i płytki itd no zakładam że problemu nie ma przy prysznicu tylko dalej bo tam mi też spirala wlazła z 1,5 m gdzieś do kolanka. No nic będę informował z relacją co wyszło. Może uda mi się jakoś endoskopowo to zweryfikować ale kamerki zazwyczaj mają za krótkie przewody i za długa końcówkę.namierzylem jedną z 2 metrowym przewodem i giętka końcówka z kamerą. Może kupię to wrzucę filmik co mi wyszło.
  • #10 21630792
    Sentymentalny
    Poziom 16  
    Ocena: 26
    Może warto podpytać wykonawców instalacji światłowodowych, czy stosowane przez nich piloty do przeciągania światłowodu nie nadawały by się do takich celów. Jak zakładali u mnie światłowód to wykonawca korzystał z takiego pilota wykonanego ze spirali metalowej o średnicy około 3-4 mm i długości z 15 m. Kłopot może sprawić sama głowica takiego pilota, która miała długość około 2-3cm i była chyba trochę grubsza niż sama spirala, więc należałoby ją usunąć.
    Ja mam plan skorzystania z mikrochipa dla kotów, z tym że u mnie są starszego typu rury z PE sieciowanego bez foli aluminiowej więc mam nadzieję, że eksperyment się uda, by dowiedzieć się jak prowadzone są rury w posadzce.
  • #11 21631578
    dariusz.kryszak
    Poziom 11  
    >>21630792
    Tym spróbuję
    Przemysłowa kamera endoskopowa z giętką rurką i głowicą 6 mm
  • #12 21631623
    ppwielki
    Poziom 27  
    Ocena: 290
    ppwielki napisał:
    Jakie jest usytuowanie łazienki w budynku?
    Pytanie zadalem bo może byc możliwość odkucia rur z drugiej strony ściany bez dewastacji glazury.
  • #13 21631676
    AT PRO
    Poziom 25  
    Ocena: 189
    Czy w tych problematycznych miejscach woda stałe leci słabo? Czy po odkręceniu kranu zaczyna mocno i spada?
    Jeśli jest zwężony przelot w rurach to początkowo powinno być normalne ciśnienie i spadać. Jeśli ciągle leci słabo to problem jest w zaworkach przyłączeniowych lub w samych bateriach, są niedrożne.
  • #14 21631732
    dariusz.kryszak
    Poziom 11  
    >>21631676
    Non stop tak samo. Przy umywalce zimna prawie wcale nie leci.
    Przy prysznicu niskie ciśnienie ciepłej.
  • #15 21631799
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1960
    clubber84 napisał:
    A, jeśli słyszysz na wstępie, że "będzie trzeba zaliczkę", to gonisz takich psami lub kijem, bo dobra firma robi na początku kosztorys prac i dopiero po odbiorze się rozliczasz.

Normalnie tak, ale są inwestorzy, którzy zdobyli wątpliwą sławę na "poganianiu" wykonawców bo im "brewka drgnęła". Nie twierdzę, broń Boże, że tutaj tak jest. U tych inwestorów dobra firma nawet nie zaczyna - pozostają firmy-nieogary.
  • #16 21631843
    AT PRO
    Poziom 25  
    >>21631732
    To ja bym najpierw posprawdzał baterie i zaworki bo może jakiś syf z rur pozatykał filtry.
  • #17 21631877
    dariusz.kryszak
    Poziom 11  
    >>21631843
    Na 100% to nie baterie i zaworki.
  • #18 21632094
    AT PRO
    Poziom 25  
    >>21631877
    Jak masz to zdjęcie jak były położone rury to wstaw.

Myślę, że to zatkane czymś rury a nie zły montaż.
    Jeśli masz możliwość to zasil całość od strony tych wyjść gdzie nie ma ciśnienia, może się coś przepłuka lub odetka.
    Chyba, że złośliwie ci czymś zatkali.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zatkania rur PEX 15 mm w instalacji wodnej łazienki, gdzie występuje obniżone ciśnienie ciepłej wody pod prysznicem oraz niemal zerowe ciśnienie zimnej wody w umywalce. Próby diagnostyki obejmowały użycie kompresora do przepchnięcia rur oraz cienkiej spiralki, jednak bez skutku. Poszukiwane są metody lokalizacji zatoru bez konieczności kucia ścian. W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące wykorzystania endoskopowych kamer inspekcyjnych o małej średnicy, jednak brak dostępnych modeli o odpowiednich wymiarach. Wspomniano także o potencjalnym zastosowaniu ultradźwiękowych metod diagnostycznych, choć ich skuteczność w tym kontekście jest niepewna. Alternatywnie rekomendowane są metody ciśnieniowe, np. testy szczelności i lokalizacja zatoru za pomocą różnic ciśnienia, a także ewentualne użycie specjalistycznych kamer inspekcyjnych do rur PEX, jeśli dostępne. Podkreślono trudności związane z ograniczonym dostępem do rur i koniecznością minimalizacji ingerencji w strukturę ścian.
REKLAMA