BANANvanDYK napisał: To by trzeba przejrzeć układ płytki, zrysować częściowo schemat. Zapewne jest uszkodzona przetwornica, ale ciężko powiedzieć czy jej praca jest sterowana przez mikrokontroler, czy jest tylko blokowana na czas wyzwalania iskry. Yamaha TZR50 ma zmienny kąt wyprzedzenia zapłonu, tj. do 4000 RPM stały kąt 24°, powyżej liniowe opóźnianie zapłonu do 20° przy 12000 RPM, więc w zasadzie niewiele. Trzeba by znowu przejrzeć jak jest wykonany obwód wejściowy, czy jest rozwiązanie takie że przy braku sygnału wyjściowego z mikrokontrolera jest bezpośrednie wyzwolenie iskry sygnałem z impulsatora. Zwróć uwagę że moduł ma wejście na interlock, musi być podana masa aby była iskra. Płytka modułu jest uniwersalna do kilku modeli, dlatego połowa drobnicy jest nieobłożona.
Ten moduł CDI-DC ma 16 pinów, to nie jest zwyczajny 8-pinowy moduł, w którym jest tylko zasilanie 12 V (2 piny + i -), masa silnika, wejście sygnału z impulsatora i wyjście WN na cewkę. W tym 8-pinowym module logika jest prosta. Po przełączeniu kluczyka w pozycję 1 zostaje podane napięcie zasilające 12 V na moduł i jednocześnie zostaje zasilona przetwornica, która podwyższa napięcie z 12 V na WN i ładuje kondensator wysokiego napięcia. Ten kondensator ma maks. napięcie 400 V, więc to napięcie na kondensatorze ma wartość między 300 a 350 V. Przypuszczam, że to ładowanie trwa kilka sekund. W momencie przekręcenia kluczyka w położenie rozruchu zostaje podany impuls z impulsatora na moduł, który otwiera obwód tyrystora i zaczyna przez niego płynąć WN z kondensatora do cewki, która wyzwala iskrę.
W module, z którym mam problem, jest 16 pinów. Z tego, co wyczytałem, jest kilka wejść, na które podawane są sygnały z czujnika położenia wału, z obrotomierza, z blokady obrotów, sygnał o włączonym biegu luzu itd. Przypuszczam, że całą logiką steruje mikrokontroler, a siedzi tutaj 8-bitowy kontroler CH47IUG. Z datasheet wynika, że zasilanie jest na pierwszej nóżce układu. Sprawdziłem rezystancję względem masy i wynosi 45 kΩ. Czyli układ nie jest spalony, tylko mógł wysypać się soft i dlatego logika modułu nie działa. To są moje przypuszczenia i oczywiście usterka może leżeć gdzie indziej.
Mam pytanie, czy znając objawy podjąłbyś się zdiagnozowania oraz naprawy tego modułu?
Pozdrawiam
Krzysztof