logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Yamaha TZR 50 - 2008r - Naprawa Modułu CDI (16 pinów, typ 5WX-10)

kristopher-43 09 Sie 2025 10:30 636 8
REKLAMA
  • #1 21629955
    kristopher-43
    Poziom 11  
    Witam kolegów!
    Mam pytanie do kolegów elektroników: czy ktoś z Was może zdiagnozować usterkę i naprawić moduł CDI (16 pinów, TYPE 5WX-10) 5WXL 1F5WX-300E1 TZR 50 '07–'12 CDI YAMAHA TZR 50 RR RA031.
    Objaw jest taki, że podczas zapłonu brak jest zasilania cewki napięciem 12 V. W załączeniu zdjęcie modułu.

Pozdrawiam
    Krzysztof
    Załączniki:
    • Yamaha TZR 50 - 2008r - Naprawa Modułu CDI (16 pinów, typ 5WX-10) 2. 5WX-10.jpg (2.89 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Yamaha TZR 50 - 2008r - Naprawa Modułu CDI (16 pinów, typ 5WX-10) 1. 5WX-10.jpg (1.76 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21630342
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3394
    Brak zasilania czy sterowania cewki bo to różnica.
  • #3 21630344
    kristopher-43
    Poziom 11  
    piotrekwoj1 napisał:
    Brak zasilania czy sterowania cewki bo to różnica.

Na zasilaniu cewki, zamiast 12 V, pojawia się 2,5 V.
  • REKLAMA
  • #4 21630380
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3394
    Jak wykonujesz ten pomiar? Pomiar robisz na dwóch kablach przy cewce? Cewka jest sterowana plusem czy minusem?
  • REKLAMA
  • #5 21630402
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2567
    Przecież to jest zapłon typu DC-CDI. Nie będzie napięcia na cewce zapłonowej, a nawet przy sprawnym zapłonie nie zmierzysz tego miernikiem, jedyna szansa to zobaczenie impulsu oscyloskopem.
    Na początek należy sprawdzić czy działa przetwornica, czy buduje napięcie na kondensatorze CDI. Warto sprawdzić też diody i tyrystor w układzie CDI. Posprawdzaj w punktach kontrolnych czy jest zasilanie mikrokontrolera. Yamaha TZR50 ma zmienny kąt wyprzedzenia zapłonu? Nie pamiętam już.
    Te elektrolity THT wlutowane w footprint SMD były fabrycznie, czy wymieniałeś?
  • #6 21632004
    kristopher-43
    Poziom 11  
    BANANvanDYK napisał:
    Przecież to jest zapłon typu DC-CDI. Nie będzie napięcia na cewce zapłonowej, a nawet przy sprawnym zapłonie nie zmierzysz tego miernikiem, jedyna szansa to zobaczenie impulsu oscyloskopem.
    Na początek należy sprawdzić czy działa przetwornica, czy buduje napięcie na kondensatorze CDI. Warto sprawdzić też diody i tyrystor w układzie CDI. Posprawdzaj w punktach kontrolnych czy jest zasilanie mikrokontrolera. Yamaha TZR50 ma zmienny kąt wyprzedzenia zapłonu? Nie pamiętam już.
    Te elektrolity THT wlutowane w footprint SMD były fabrycznie, czy wymieniałeś?

Te cztery kondensatory wymieniłem, ponieważ miały trochę zawyżone pojemności oraz ESR. Sprawdziłem również, czy jest WN na kondensatorze, i niestety pokazuje 0 V. Przypuszczam, że jest uszkodzony mikrokontroler, który steruje całą logiką modułu CDI. Wczoraj udało mi się zamówić nowy moduł. Zobaczymy, czy Yamaha odpali.

Pozdrawiam
    Krzysztof
  • REKLAMA
  • #7 21632242
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2567
    To by trzeba przejrzeć układ płytki, zrysować częściowo schemat. Zapewne jest uszkodzona przetwornica, ale ciężko powiedzieć czy jej praca jest sterowana przez mikrokontroler, czy jest tylko blokowana na czas wyzwalania iskry. Yamaha TZR50 ma zmienny kąt wyprzedzenia zapłonu, tj. do 4000 RPM stały kąt 24°, powyżej liniowe opóźnianie zapłonu do 20° przy 12000 RPM, więc w zasadzie niewiele. Trzeba by znowu przejrzeć jak jest wykonany obwód wejściowy, czy jest rozwiązanie takie że przy braku sygnału wyjściowego z mikrokontrolera jest bezpośrednie wyzwolenie iskry sygnałem z impulsatora. Zwróć uwagę że moduł ma wejście na interlock, musi być podana masa aby była iskra. Płytka modułu jest uniwersalna do kilku modeli, dlatego połowa drobnicy jest nieobłożona.
  • #8 21632380
    kristopher-43
    Poziom 11  
    BANANvanDYK napisał:
    To by trzeba przejrzeć układ płytki, zrysować częściowo schemat. Zapewne jest uszkodzona przetwornica, ale ciężko powiedzieć czy jej praca jest sterowana przez mikrokontroler, czy jest tylko blokowana na czas wyzwalania iskry. Yamaha TZR50 ma zmienny kąt wyprzedzenia zapłonu, tj. do 4000 RPM stały kąt 24°, powyżej liniowe opóźnianie zapłonu do 20° przy 12000 RPM, więc w zasadzie niewiele. Trzeba by znowu przejrzeć jak jest wykonany obwód wejściowy, czy jest rozwiązanie takie że przy braku sygnału wyjściowego z mikrokontrolera jest bezpośrednie wyzwolenie iskry sygnałem z impulsatora. Zwróć uwagę że moduł ma wejście na interlock, musi być podana masa aby była iskra. Płytka modułu jest uniwersalna do kilku modeli, dlatego połowa drobnicy jest nieobłożona.

Ten moduł CDI-DC ma 16 pinów, to nie jest zwyczajny 8-pinowy moduł, w którym jest tylko zasilanie 12 V (2 piny + i -), masa silnika, wejście sygnału z impulsatora i wyjście WN na cewkę. W tym 8-pinowym module logika jest prosta. Po przełączeniu kluczyka w pozycję 1 zostaje podane napięcie zasilające 12 V na moduł i jednocześnie zostaje zasilona przetwornica, która podwyższa napięcie z 12 V na WN i ładuje kondensator wysokiego napięcia. Ten kondensator ma maks. napięcie 400 V, więc to napięcie na kondensatorze ma wartość między 300 a 350 V. Przypuszczam, że to ładowanie trwa kilka sekund. W momencie przekręcenia kluczyka w położenie rozruchu zostaje podany impuls z impulsatora na moduł, który otwiera obwód tyrystora i zaczyna przez niego płynąć WN z kondensatora do cewki, która wyzwala iskrę.
    W module, z którym mam problem, jest 16 pinów. Z tego, co wyczytałem, jest kilka wejść, na które podawane są sygnały z czujnika położenia wału, z obrotomierza, z blokady obrotów, sygnał o włączonym biegu luzu itd. Przypuszczam, że całą logiką steruje mikrokontroler, a siedzi tutaj 8-bitowy kontroler CH47IUG. Z datasheet wynika, że zasilanie jest na pierwszej nóżce układu. Sprawdziłem rezystancję względem masy i wynosi 45 kΩ. Czyli układ nie jest spalony, tylko mógł wysypać się soft i dlatego logika modułu nie działa. To są moje przypuszczenia i oczywiście usterka może leżeć gdzie indziej.
    Mam pytanie, czy znając objawy podjąłbyś się zdiagnozowania oraz naprawy tego modułu?

Pozdrawiam
    Krzysztof
  • #9 21712800
    kristopher-43
    Poziom 11  
    Witam ponownie!
    Problem z brakiem iskry został rozwiązany. Tak jak wcześniej pisałem, zamówiłem nowy moduł, ponieważ przypuszczałem, że on jest uszkodzony. Po przyjściu modułu i podłączeniu do układu dalej brakowało iskry. Wtedy postanowiłem wymontować impulsator. Po wymontowaniu impulsatora, sprawdziłem rezystancję cewki i okazało się, że jest prawidłowa. Pomimo że rezystancja cewki była prawidłowa, postanowiłem zamówić nowy impulsator i to było dobre posunięcie, ponieważ po zamontowaniu nowego impulsatora iskra się pojawiła. Z tego wniosku wynika, że pomimo dobrej cewki podczas ruchu obrotowego impulsator nie wytwarzał impulsu do modułu. Może komuś z kolegów przyda się ta informacja.
    Dzięki za pomoc! Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczyła diagnozy i naprawy modułu CDI typu 5WX-10 (16 pinów) stosowanego w motocyklu Yamaha TZR 50 (roczniki 2007–2012). Problem polegał na braku prawidłowego napięcia 12 V na cewce zapłonowej podczas uruchamiania silnika. Wskazano, że w zapłonie DC-CDI nie występuje stałe napięcie na cewce, a sygnał zapłonowy to impuls wysokiego napięcia, który należy mierzyć oscyloskopem. Sugerowano sprawdzenie działania przetwornicy, kondensatorów, diod, tyrystora oraz zasilania mikrokontrolera w module CDI. Wymieniono elektrolity THT na płycie modułu, jednak nie pojawiło się napięcie wysokiego napięcia na kondensatorze. Podejrzewano uszkodzenie mikrokontrolera sterującego modułem. Po zamówieniu nowego modułu problem nadal występował. Ostatecznie okazało się, że przyczyną braku iskry był uszkodzony impulsator – mimo prawidłowej rezystancji cewki, impulsator nie generował sygnału do modułu. Po wymianie impulsatora zapłon został przywrócony. Wskazano również, że moduł CDI ma wiele wejść sygnałów (czujnik położenia wału, obrotomierz, blokada obrotów, interlock) i złożoną logikę sterowaną mikrokontrolerem, a zapłon ma zmienny kąt wyprzedzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA