logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Kernel Power 41 – freeze po 10 min gry, Ryzen 7 2700X, B450M, 1050Ti, Windows 10

grubs000n 10 Sie 2025 17:27 255 8
REKLAMA
  • #1 21631202
    grubs000n
    Poziom 2  
    Cześć wszystkim,
    Mam problem z moim komputerem, który często napotyka błąd "Kernel Power 41". Dzieje się to zwykle po włączeniu gry — 10 min jest wszystko super, a później freezuje mi komputer, ale wszystko w tle słyszę i ludzie, z którymi rozmawiam, mnie też słyszą. Próbowałem chyba już wszystkiego z YouTube: próbowałem restartować BIOS-a, patrzyłem na temperaturę podzespołów i co zauważyłem, to jedynie 70°C procesora i nie wiem, czy to można uznać już za przegrzanie. Ogólnie dzieje się już tak od miesiąca, dlatego wymieniłem dysk na nowy, zainstalowałem na nowo system i przez tydzień było okej, ale znów się to dzieje — co prawda rzadziej, ale dalej to wkurza.

mój komputer:

System operacyjny: Microsoft Windows 10 Home (10.0.19045)
    Płyta główna: Gigabyte Technology B450M GAMING
    Procesor: AMD Ryzen 7 2700X (8 rdzeni, 3.7 GHz)
    Pamięć RAM: 16 GB
    Karta graficzna: GeForce 1050 Ti
    Dysk: C: (Systemowy) M.2 w płycie
    BIOS: AMI BIOS (Wersja F65)

Co próbowałem zrobić, aby rozwiązać problem:
    Zaktualizowałem sterowniki karty graficznej.
    Przeprowadziłem testy pamięci RAM i dysku twardego.
    Zaktualizowałem BIOS do najnowszej wersji.
    Wykonałem pełną diagnostykę systemu.
    Kupiłem nowy dysk i zainstalowałem ponownie system z strony Microsoft.

Niestety problem nadal występuje. Próbowałem już chyba wszystkiego z YouTube, ale może ktoś ma rozwiązanie, którego nie próbowałem. Jeśli ktoś z Was miał podobny problem lub zna rozwiązanie, będę wdzięczny za wszelką pomoc! Czy ktoś mógłby zasugerować kolejne kroki lub rozwiązanie?

Z góry dzięki!

AI: Jaki masz zasilacz w komputerze (marka, model, moc)? Był kiedyś wymieniany albo masz możliwość przetestowania na innym?
    Nie był wymieniany, nie hałasuje
    AI: Czy ten problem z freezowaniem pojawia się we wszystkich grach/aplikacjach, czy tylko w konkretnych tytułach? Jeśli tak, to w jakich?
    tzn. ostatnio grałem w rocket league i lola oraz csa i w każdej grze był chociaż 1 taki przypadek
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21631592
    pawelklosmobile
    Poziom 19  
    Ocena: 47
    Przyczyny:
    •Problemy z zasilaniem: Najczęstsza przyczyna, w tym uszkodzony zasilacz, niestabilne napięcie, problemy z gniazdkiem lub listwą zasilającą.
    •Problemy ze sprzętem: Mogą to być problemy z pamięcią RAM, kartą graficzną, płytą główną lub innymi podzespołami.
    •Sterowniki i oprogramowanie: Nieaktualne lub uszkodzone sterowniki, a także konflikty oprogramowania, mogą prowadzić do nieoczekiwanego wyłączenia.
    •Ustawienia BIOS/UEFI: Nieprawidłowe ustawienia zarządzania energią w BIOS-ie mogą być przyczyną.

Moja sugestia:
    Spróbuj podmienić zasilacz, podejrzewam że jest wiekowy/za słaby i swoje już przeżył.
    Daj znak czy zmieniło się na dobre.
  • REKLAMA
  • #3 21631853
    grubs000n
    Poziom 2  
    >>21631592 Problem ze sprzętem nie może być — sprawdzałem. Co prawda zasilacz ma z 3 lat, ale zawsze czyściłem komputer, jak się zakurzył. Lecz spróbuję kupić nowy. Sterowniki pobrałem najnowsze od razu bo zainstalowaniu nowego systemu. Dam znać, jak będzie. A mój zasilacz aktualny jest to: MODECOM FEEL 520
  • Pomocny post
    #4 21631931
    qrek1
    Poziom 38  
    Ocena: 603
    grubs000n napisał:
    problem ze sprzetem nie moze byc sprawdzalem

tak masz rację, sprawdzałeś sprzęt i przetestowałeś w grach i się wiesza. Reinstalacja systemu była więc to znaczy że sprawdziłeś że to nie jest problem z oprogramowaniem. Na 80% zasilacz, na 20% jakaś inna część, czyli płyta albo GPU.
  • REKLAMA
  • #5 21632499
    grubs000n
    Poziom 2  
    pawelklosmobile napisał:

Moja sugestia:
    Spróbuj podmienić zasilacz, podejrzewam że jest wiekowy/za słaby i swoje już przeżył.
    Daj znak czy zmieniło się na dobre.

Czy to może być wina tego, że mam podpięty 4-pin do ATX_12V zamiast 8-pin?
  • REKLAMA
  • #6 21635238
    grubs000n
    Poziom 2  
    Okazało się to powód zasilacza — po prostu stary zasilacz. Może to komuś się przyda.
  • #7 21652665
    grubs000n
    Poziom 2  
    grubs000n napisał:
    Okazało się to powód zasilacza — po prostu stary zasilacz. Może to komuś się przyda.
    Jednak to wróciło. Po tygodniu kupiłem nowy zasilacz. Nic się nie zmieniło.
  • #8 21652742
    pawelklosmobile
    Poziom 19  
    Ocena: 47
    grubs000n napisał:
    mam podpięty 4-pin do ATX_12V zamiast 8-pin?

Możesz wyjasnić ?
    Zrób zdjęcie, jeśli możesz ...
  • #9 21895463
    grubs000n
    Poziom 2  
    zmieniłem taktowanie pamieci ram na 2133mhz

Podsumowanie tematu

✨ Komputer z Windows 10, płytą Gigabyte B450M GAMING, procesorem Ryzen 7 2700X, 16 GB RAM i kartą GeForce 1050 Ti zawieszał się po ok. 10 minutach gry, przy błędzie Kernel Power 41. Objawy obejmowały freeze obrazu przy jednoczesnym działaniu dźwięku i komunikacji głosowej w tle. Wykluczono przegrzewanie CPU (ok. 70°C), wykonano restart BIOS-u, reinstalację systemu i wymianę dysku M.2, a także aktualizację sterowników. Początkowo podejrzewano zasilacz jako główną przyczynę; po wymianie starego zasilacza problem chwilowo ustąpił, lecz później wrócił. W dalszej diagnostyce pojawiło się pytanie o podłączenie 4-pin zamiast 8-pin do ATX_12V oraz zmiana taktowania pamięci RAM na 2133 MHz.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA