logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alcatel Pixie 7 nie włącza się po podładowaniu baterii, brak reakcji na ładowanie

bb84 11 Sie 2025 16:10 252 4
REKLAMA
  • #1 21632118
    bb84
    Poziom 21  
    Ocena: 14
    Posiadam tablet alcatel pixie 7, który nie był długo ładowany. Po wpięciu do ładowania, po naciśnięciu power button, raz na jakiś czas pokazywał logo alcatela i się wyłączał. Rozebrałem, akumulator 2.9V, podładowałem zasilaczem regulowanym do około 4V bez wypinania. Po tym zabiegu nie reaguje w ogóle na przyciski, nie ładuje, nie wykrywa go komputer. Próbowałem odpinać baterię w celu zresetowania. Napięcie na płytę dochodzi mierząc pady testowe. Gdzie szukać?
  • REKLAMA
  • #2 21632569
    blahfff
    Poziom 42  
    Ocena: 1302
    W tych modelach padaly kosci pamieci. Jesli lezal dlugo bez zasilania to rowniez pewne dane, np bootloader, mogly z pamieci zniknac. Mozesz sprobowac znalezc i wgrac na nowo soft.
  • REKLAMA
  • #3 21632601
    bb84
    Poziom 21  
    blahfff napisał:
    W tych modelach padaly kosci pamieci. Jesli lezal dlugo bez zasilania to rowniez pewne dane, np bootloader, mogly z pamieci zniknac. Mozesz sprobowac znalezc i wgrac na nowo soft.

Jeśli pamięć padła, nie powinno mimo wszystko ładować tablet przez usb? u mnie nie ładuje akumulatora przez usb nawet po doładowaniu go zasilaczem stabilizowanym do 3,7-3,8V.
  • REKLAMA
  • #4 21632837
    blahfff
    Poziom 42  
    Ocena: 1302
    Nie. Jesli nie dziala np bootloader, to urzadzenie moze probowac sie odpalic i wpadac w tryb bootrom. Ekran jest najczesciej zupelnie czarny. Podepnij pod komputer i zobacz czy i jak jest wykrywany.
  • #5 21633133
    bb84
    Poziom 21  
    Próbuję zdziałać coś SP flash tool według tego: https://alcatelfirmware.com/alcatel-onetouch-pixi-7-i213

Instrukcja: https://androidmtk.com/flash-stock-rom-using-smart-phone-flash-tool

Coś wykrywa, ale dostaję komunikat o błędzie:

Komunikat błędu w programie SP Flash Tool podczas próby flashowania tabletu MT8127.

Edit: po odpięciu i wpięciu akumulatora udało się wgrać. Niestety tablet w dalszym ciągu cegła. Dokładny model to i213-2BRGPL1, może rom nie ten?
REKLAMA