logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AEG F99705VI1P– jak zidentyfikować model, wejść w tryb serwisowy i usunąć błąd i20?

A-One 11 Sie 2025 20:34 570 16
REKLAMA
  • #1 21632379
    A-One
    Poziom 6  
    Ocena: 135
    Hej,
    po kilkunastu minutach nieprzerwanego przeszukiwania internetu, potrzebuję pomocy w:

1. identyfikacji zmywarki, z którą mam do czynienia (brak tabliczki znamionowej), widzę tylko napis AEG Favorite oraz Proclean
    2. informacji, jak wejść w tryb serwisowy/testowy i uruchomić kalibrację
    3. informacji, gdzie znajdę czujnik odpowiedzialny za błąd i20 :)

Do tej pory, aby poradzić sobie z i20, wystarczało zawsze przedmuchać "kolanko" wewnątrz niecki filtracyjnej, w skrajnym przypadku wyciągnąć ją i przechylić, aby wylać z jakiegoś zbiornika wodę. Tym razem bezskutecznie :)

Przesyłam zdjęcie najbardziej charakterystycznego - z tego co zauważyłem - elementu: wyświetlacz.
    Na podłodze wyświetlany jest czerwony prostokącik z godziną. Podświetlenie wewnętrzne (dopiero teraz przy zakupie nowej zmywarki zorientowałem się, że to rarytas :) )

Chyba nic więcej nie wiem i żadna inna znana mi informacja nie będzie w rozwiązaniu sprawy pomocna... pozdrawiam!

Panel sterowania zmywarki AEG z czerwonym wyświetlaczem i napisem „Zamknij drzwi, aby kontynuować”
  • REKLAMA
  • #2 21632387
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6919
    A-One napisał:
    1. identyfikacji zmywarki, z którą mam do czynienia

Do identyfikacji niezbędna jest naklejka z boku drzwi z numerem PNC, bez tego to możemy sobie pogdybać i podumać.

A-One napisał:
    2. informacji jak wejść w tryb serwisowy/testowy i uruchomić kalibrację

Zbędne to na ten moment.

A-One napisał:
    3. informację gdzie znajdę czujnik odpowiedzialny za błąd i20

i20 to błąd spustu wody, generowany może być z różnych przyczyn. Należy urządzenie metodycznie przejrzeć i posprawdzać. Tu masz trochę lektury o tym błędzie:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/find.php?q=electrolux+i20

A-One napisał:
    Przesyłam zdjęcie najbardziej charakterystycznego - z tego co zauważyłem - elementu: wyświetlacz.

Taki wyświetlacz może być stosowany w wielu różnych modelach.
  • #3 21633140
    A-One
    Poziom 6  
    1. Co mam więc zrobić, skoro wszystkie dane są zamazane?
    2. Coś czuję, że niezależenie od modelu, w modelach z tym wyświetlaczem tryb uruchamia się w ten sam sposób :)
  • #4 21634137
    mrice
    Moderator AGD
    Już pisałem ze tryb serwisowy do niczego Ci potrzebny już nie będzie, jedyna przydatna rzecz to oczyt błędu, a ten już znasz --> i20 tak więc teraz trzeba ustalic co dzieje się w maszynie, usunąć uszkodzenie i zmywak wróci do życia.
  • REKLAMA
  • #6 21640787
    A-One
    Poziom 6  
    Dzięki historii serwisanta udało się odzyskać model :)
    F99705VI1P - przydałaby się instrukcja serwisowa, żeby wszystkiego nie rozbierać. Chcę zlokalizować tę część odpowiedzialną za i20 i wymienić
    Wiem już jak wygląda ten element, więc powinno to sprawnie pójść :)

Czujnik ciśnienia w obudowie z tworzywa ze złączem elektrycznym i logo north

PS jednak to prawda, co mówią o elektrodzie - ależ to nadęte, że przez zamazany po latach numer modelu nie uzyskam odpowiedzi jak wejść w tryb konfiguracyjny 😂
    Mało tego! Temat zablokowany (brak możliwości udzielenia odpowiedzi), bo nie ma nazwy modelu w tytule!

Moderowany przez ArturAVS:

3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.

• REKLAMA
  • #7 21641062
    mrice
    Moderator AGD
    Zdajesz sobie sprawę, że owy element wcale nie musi być rozwiązaniem ?
    Znajdziesz go po otwarciu dolnej pokrywy serwisowej.
  • #8 21641187
    A-One
    Poziom 6  
    Pewnie, że tak. Co mi innego pozostało? Więcej czasu stracę przy czytaniu encyklopedii co mogło się zepsuć, niż przy wymianie po kolei części.
    Zmywarka wypompowuje wodę bardzo sprawnie... ale tego wypompowywania nie przerywa. Brzmi jak zadania hydrostatu :)

Jeżeli masz jakiś inny pomysł, daj proszę znać - informacji o tym, że zmywarka wypompowuje wodę została pominięta w pierwszym poście, sorry
  • #9 21642314
    mrice
    Moderator AGD
    Zmywaki Electroluxa to temat rzeka niestety. Wielu serwisantów sobie już włosy z glowy przy nich wyrywało.
    Ja zaczynam od hydrostatu, tyle, ze ja mam go zawsze na podorędziu. Warto zweryfikować czystość komory hydrostatycznej jeszcze.
  • REKLAMA
  • #10 21654915
    A-One
    Poziom 6  
    Po otwarciu zastałem taki widok.

Będę wdzięczny za odpowiedzi na pytania ze zdjęcia:

1. Gdzie jest miejsce hydrostatu? Nie widzę gniazda, które pasowałoby do tego wtyku.
    2. Co powinno być w miejscu - prawdopodobnie - złamanego elementu?
    3. Rurka... pęknięta i uszkodzona czy jednak tak powinno być? Moją pierwszą myślą było "definitywnie" uszkodzone, ale jak zerkałem na zdjęcia google to nierzadko te rurki również były "przerwane". Woda czy powietrze tamtędy przepływa? Jeżeli zepsute, jak szczelnie należy to naprawić? Ciśnienie jest?

Kiedyś serwisant już tam zerkał za hydrostatem, nie był sprawdzany (praca serwisanta), więc nie zdziwię się jeżeli hydrostat ma swoje miejsce w tym "złamanym" elemencie i tam były mocowania na wtyczkę, ale on to tylko np. przykleił... :)

Wnętrze pralki z odłączonym hydrostatem, przewodami i możliwymi uszkodzeniami.
  • #12 21658203
    A-One
    Poziom 6  
    To nie wąż odpływowy - wąż, z którego odpompowywana jest woda (pomimo tego, że zmywarka tego nie widzi) jest w porządku i jest znacznie grubszy niż ten ze zdjęcia. Dobrze byłoby się dowiedzieć od czego to wąż i czy to powinien być jeden wąż czy jednak wszystko jest w porządku.

Hydrostat zmieniony, bez rezultatu. Co tam dalej byście zrobili?

PS na zdjęciu nie jest nic złamane jednak, to tylko zwykła gumowa uszczelka z hydrostatu właśnie.
  • #13 21658241
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3710
    Skąd masz tą zmywarkę? Kupiłeś zepsutą z Olx itp? Ktoś tam coś namieszał a teraz my się mamy domyślić co? Przecież na zdjęciu widać wąż wychodzący poza zmywarkę i jest przecięty. Zrób więcej zdjęć jeśli chcesz by ktoś Ci pomagał. Wewnątrz zmywarki są jeszcze takie węże karbowane: https://north.pl/karta/waz-polaczeniowy-z-zas...-zmywarki-aeg-f99705vi1p,MR5-1G-C2M2-1W5.html
    https://www.klinikaagd.pl/czesci-agd/5-w%C4%8...604655,604656,604657,604658,604659;KL7312D7D/
    Chyba widzisz że wąż odpływowy nie jest gładki w całości tylko ma trójnik.
  • #14 21658358
    A-One
    Poziom 6  
    W trakcie wypompowywania (zaraz po tym jak skończyło) położyłem zmywarkę na prawym boku - od tamtej pory wszystko działa :)
  • #15 21658404
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3710
    Czyli to były wężyki przelewowe.
  • #16 21686470
    A-One
    Poziom 6  
    Co było z tymi wężykami przelewowymi?
    Proszę mi tu tematu nie zamykać, bo to przedwczesna radość :)

Po zakończeniu programu (wymiana hydrostatu i ruszeniu programu po położeniu zmywarki na prawy bok w trakcie wypompowywania wody) pojawił się błąd i40.
    Wymiana hydrostat na poprzedni - ponownie i20.

Co mogę przesłać, żeby uzyskać odpowiedź/podpowiedź co dalej?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zmywarki AEG F99705VI1P z błędem i20, który oznacza problem z odpływem wody. Brak tabliczki znamionowej utrudnia identyfikację modelu, jednak udało się ją potwierdzić na podstawie charakterystycznego wyświetlacza i innych elementów. Tryb serwisowy nie jest konieczny do diagnozy, gdyż błąd i20 wskazuje na problem z hydrostatem lub układem odpływowym. Hydrostat został wymieniony bez poprawy, a uwagę zwrócono na uszkodzony wąż przelewowy (gumowa uszczelka i rurka), który może powodować nieprawidłowe działanie czujnika poziomu wody. Położenie zmywarki na bok podczas wypompowywania wody tymczasowo rozwiązało problem, jednak pojawił się kolejny błąd i40. Wskazano na konieczność dokładnej inspekcji i wymiany elementów układu hydrostatycznego oraz węży przelewowych. Podano linki do części zamiennych i materiałów serwisowych. Wskazano, że węże przelewowe mają istotne znaczenie dla prawidłowego działania systemu odpływu i czujników poziomu wody.
REKLAMA