logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Meross MRS100 – jak podłączyć sterownik rolety gdy w puszce jest tylko kabel silnika?

bojcia79 11 Sie 2025 22:32 321 4
  • #1 21632520
    bojcia79
    Poziom 2  
    Witam, jestem tu nowa, bo szukam pomocy. Jak podłączyć do rolety sterownik Meross MRS100, jeśli w puszce po starym włączniku jest tylko kabel od silnika? Połączyłam już dwa takie sterowniki w pokojach, ale tam były w puszkach po dwa przewody. Wszystko śmiga jak trzeba, a w kuchni mam problem. Myślę, że tu prąd pociągnięty jest z lampy z sufitu do rolety. Czy da radę zainstalować tu sterownik? I jak? Zrobiłam tak, ale nie działa :(
    Sterownik Meross MRS100 podłączony do trzech przewodów w puszce przy ścianie
    AI: Jakie dokładnie przewody masz w puszce w kuchni? Ile jest żył, jakie mają kolory i czy wiesz, który to faza, neutralny, a który ochronny?
    3 żyły: brązowy - faza, zielono-żółty - góra, niebieski - dół
    AI: Czy masz możliwość zajrzenia do puszki od lampy sufitowej albo poprowadzenia dodatkowego przewodu do puszki rolety, jeśli okaże się to konieczne?
    Jeśli trzeba, to zdemontuję lampę i sprawdzę. Co do poprowadzenia nowego przewodu, to obok jest gniazdko, czyli dam radę
  • #2 21632636
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4613
    Jeśli obok tej puszki masz gniazdko, to trzeba przeciągnąć od gniazdka przewody do tej puszki widocznej na zdjęciu, by mieć zasilanie do sterownika.
  • #3 21632741
    bojcia79
    Poziom 2  
    Ok, ale czy wtedy muszę odciąć zasilanie od silnika, który jest w skrzynce rolety?
  • Pomocny post
    #4 21632822
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4613
    W poprzednich puszkach miałaś dwa przewody - 1 zasilanie, 2 do silnika. Tu należy zrobić tak samo. Odłaczyć. tamten przewód od silnika i zasilić roletę poprzez sterownik.
  • #5 21632829
    bojcia79
    Poziom 2  
    Ok wielkie dzięki myślę że to ogarnę :)
REKLAMA