logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Niszczarka PEACH PS500-70 – brak sterowania przekaźnikiem przez CMS69P02D

SamurajJS 13 Sie 2025 13:16 273 4
REKLAMA
  • #1 21633886
    SamurajJS
    Poziom 12  
    Witam

Niszczarka PEACH PS500-70.
    Po rekonstrukcji wypalonej ścieżki oraz wymianie uszkodzonej diody.
    Miga dioda POWER — brak reakcji na cokolwiek; zachowuje się, jakby włącznik kosza był niezałączony (sprawdzony, jest ok).
    Diody na wejściu papieru sprawdzone.
    Napięcie zmienne dochodzi do przekaźnika podającego na mostek Graetza, ale nie jest przekazywane, ponieważ przekaźnik nie otrzymuje napięcia na cewkę.
    Podałem napięcie 5 V na bazę tranzystora zasilającego w.w. cewkę i niszczarka rusza na chwilę po każdym uruchomieniu.

I tu moja prośba do bardziej kumatych.
    Dlaczego układ CMS69P02D nie podaje napięć na tranzystory załączające przekaźniki? Powinno być 5 V na pinach 16, 17.
    Załączam zdjęcia płyty oraz datasheet układu — niestety w nieczytelnym języku.

Z góry dziękuję za każdą sugestię.

Płyta główna niszczarki z widocznym układem CMS69P02D i przekaźnikiem SRD-S.
    Płyta PCB niszczarki z widocznymi śladami przypaleń i naprawionymi ścieżkami.
    Załączniki:
    • CMS69Pxx_MCU.pdf (1.06 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21633908
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1610
    Przetłumaczyłem automatycznie.
    Załączniki:
    • CMS69Pxx_MCU-1.zh-CN.pl.pdf (2.9 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 21638929
    SamurajJS
    Poziom 12  
    SamurajJS napisał:
    Witam

Niszczarka PEACH PS500-70.
    Po rekonstrukcji wypalonej ścieżki oraz wymianie uszkodzonej diody.
    Miga dioda POWER — brak reakcji na cokolwiek; zachowuje się, jakby włącznik kosza był niezałączony (sprawdzony, jest ok).
    Diody na wejściu papieru sprawdzone.
    Napięcie zmienne dochodzi do przekaźnika podającego na mostek Graetza, ale nie jest przekazywane, ponieważ przekaźnik nie otrzymuje napięcia na cewkę.
    Podałem napięcie 5 V na bazę tranzystora zasilającego w.w. cewkę i niszczarka rusza na chwilę po każdym uruchomieniu.

I tu moja prośba do bardziej kumatych.
    Dlaczego układ CMS69P02D nie podaje napięć na tranzystory załączające przekaźniki? Powinno być 5 V na pinach 16, 17.
    Załączam zdjęcia płyty oraz datasheet układu — niestety w nieczytelnym języku.

Z góry dziękuję za każdą sugestię.

Płyta główna niszczarki z widocznym układem CMS69P02D i przekaźnikiem SRD-S.
    Płyta PCB niszczarki z widocznymi śladami przypaleń i naprawionymi ścieżkami.

Niszczarka poleżała, znalazłem chwilę i wróciłem do niej.
    Sytuacja trochę się zmienia.
    Zdziwiło mnie napięcie na diodzie D1 — 67 V, a powinno być 0 V, ponieważ w trybie pracy (z załączonym włącznikiem kosza) czujnik kosza zwiera przewód czarny z czerwonym i jednocześnie otwiera obwód z przewodem białym zasilającym diodę D1. Wynika z tego, że włącznik kosza jest przypalony i pomimo rozłączenia z przewodem białym jakiś przepływ jest (rezystancja 5 MΩ).
    Wylutowałem D1 i o dziwo niszczarka ruszyła w kierunku REV normalnie, natomiast po przełączeniu w pozycję AUTO i włożeniu papieru pomiędzy diody niszczarka pracowała przez jakieś 20 s, szarpiąc silnikiem (ruszał i zatrzymywał się). Po tym czasie spaliło bezpiecznik.
    Wymieniłem diodę, pomimo że wygląda na sprawną — bez zmian. Odłączyłem więc jej zasilanie (przewód biały) i podłączyłem tym razem przez żarówkę 150 W.
    Niszczarka pracuje normalnie w trybie REV.
    W trybie AUTO niszczarka pracuje jak powyżej, szarpiąc silnikiem (również z odłączonymi diodami czujnika papieru), żarówka przygasa podczas szarpania.

Na załączonym zdjęciu zaznaczyłem na czerwono pozycję włącznika kosza oraz napięcie na diodzie (przed odłączeniem białego przewodu — obecnie odłączony).
    Uszkodzona płytka drukowana z oznaczeniem 67V i przypaloną sekcją przy diodzie D1

Na moje oko coś musi być nadpalone, ale miernikiem nie mogę tego wyłapać.
    Jeśli chciałoby się komuś coś zasugerować, co może być przyczyną, będę wdzięczny.
  • REKLAMA
  • #4 21656614
    Accent
    Poziom 14  
    Ocena: 39
    Ostatnio miałem taką niszczarkę z migającą diodą POWER i okazało się, że uszkodzony był wyłącznik obecności kosza. Styk NC po naciśnięciu rozwierał niezupełnie i miernik pokazywał kolo 1 MOhma. Po odlutowaniu białego przewodu niszczarka pracowała poprawnie. Po wymianie przełącznika wszystko wróciło no normy.
  • #5 21656625
    SamurajJS
    Poziom 12  
    >>21656614 Dzięki za odpowiedź. Temat jest już rozwiązany, tylko nie miałem czasu tutaj zajrzeć i zamknąć temat.
    Częściowo problem u mnie również był z wyłącznikiem kosza - po włożeniu kosza styk na białym przewodzie powinien być rozwarty, a pokazywał 3–4 MΩ.
    Dodatkowo zjarany był przekaźnik silnika oraz wspomniana wcześniej dioda.
REKLAMA