logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zawór bezpieczeństwa przy naczyniu ciśnieniowym cieknie po przekręceniu zaworu – co zrobić?

darthmati1 13 Sie 2025 15:12 249 5
REKLAMA
  • #1 21634004
    darthmati1
    Poziom 2  
    Zawór bezpieczeństwa przy naczyniu ciśnieniowym cieknie po przekręceniu zaworu – co zrobić?

Przekręciłem najpierw zawór na czarno, przypadkowo o 180° i woda zaczęła tryskać z zaworu bezpieczeństwa przy naczyniu ciśnieniowym. Potem wróciłem do wyjściowej i teraz kapie. Co zrobić? Ciśnienie na piecu jest OK, temperatura też.
  • REKLAMA
  • #2 21634011
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6563
    darthmati1 napisał:
    Co zrobić?

Wypada naprawić czyli wymienić tylko główkę o ile dostępna lub cały zawór. Ruszony po wielu zapewne latach, "puściła" uszczelka.
    PS.
    Jeżeli kapanie jest niewielkie można coś podstawić i obserwować. Potrafi po czasie uszczelnić się lub cieknąc jeszcze bardziej.
  • REKLAMA
  • #3 21634014
    darthmati1
    Poziom 2  
    Czyli to nic poważnego? Kapie to trochę, no, ale nic innego się nie stało, przypadkowo zamyśliłem się i nie ten zawór przekręciłem
  • REKLAMA
  • #4 21634023
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6563
    darthmati1 napisał:
    Czyli to nic poważnego ?, kapie to trochę no ale nic innego się nie stało

Jeżeli to nie są duże ubytki to zbierać ta wodę i monitorować czy wyciek zwiększa się czy zmniejsza. Jeżeli jest to wyciek z obwodu c.o. to uzupełniać okresowo wodę w układzie. Jeżeli z instalacji zimnej lub ciepłej wody to licznik będzie zliczał. W dogodnym czasie należy jednak
    DiZMar napisał:
    naprawić czyli wymienić tylko główkę o ile dostępna lub cały zawór
  • REKLAMA
  • #5 21634327
    Majsterkowicz987
    Poziom 13  
    Ocena: 20
    Od czego jest ten zawór, od centralnego czy od wodociągu ? Jeśli masz możliwość bezproblemowej wymiany i odcięcia do niego wody to jaki problem. Ze zdjęć wynika że przy nim jest śrubunek. Rozkręcić, wymienić na nowy i problem z głowy
  • #6 21634541
    Przemko21
    Poziom 27  
    Ocena: 307
    Do sprawdzenia ciśnienie wstępne w naczyniu wzbiorczym w tej nitce. Jeżli to CO to powinno być około 1 bara, jeżeli cwu to około 3.5 bara.
REKLAMA