logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radio Nissan Micra K12 – czy po montażu w aucie pojawi się żądanie kodu?

Użytkownik_Elektrody 13 Sie 2025 17:06 357 3
REKLAMA
  • #1 21634079
    Użytkownik_Elektrody
    Poziom 3  
    Ocena: 22
    Witam,
    Kupiłem radio do Nissana Micry K12 i dużo naczytałem się o kodzie do tego radia. Uruchomiłem radio na stole, aby sprawdzić czy działa i narazie żaden kod nie wyskoczył. Czy po włożeniu radia do auta kod wyskoczy? Na radiu są plomby, więc nikt wcześniej kodu nie zdejmował.
    Pozdrawiam
    Panel radia samochodowego Nissan z wyświetlaczem FM2 98.1 i przyciskami funkcyjnymi
  • REKLAMA
  • #2 21634294
    adam white
    Spec od car audio
    Ocena: 327
    Wygląda, że w Pana radiu kod jest nieaktywny. Nie pamiętam teraz czy była opcja dezaktywacji z klawiatury (wiele starszych Blaupunktów ją miało) czy pomagała tylko zmiana wpisu w adresie pamięci.

Jeśli to radio działa bez kodu na stole to będzie tak samo działać w samochodzie.

To, że plomby są całe nie ma znaczenia. Kod można wygenerować z numeru seryjnego zwykłym kalkulatorem dla Blaupunkta (dostępnym nawet na Elektrodzie) i to obecnie najczęstsza metoda. To radio ma też pewną "tajemnicę" - otóż programem serwisowym Blaupunkta, bez otwierania radia, można połączyć się z pamięcią i dokonać zmian, np. zmienić kod, skasować licznik błędu itp. Więc śladu ingerencji być nie musi.
  • REKLAMA
  • #3 21634335
    Użytkownik_Elektrody
    Poziom 3  
    Ocena: 22
    Właśnie w moim radiu poprzedni właściciel zdjął etykietę. Ale skoro kod jest wyłączony to nie ma po co go z eepromu czytać. W eepromie da się wyłączyć kod, więc pewnie tutaj jest to zrobione. Dziękuje za odpowiedź.
  • #4 21634571
    adam white
    Spec od car audio
    Ocena: 327
    Użytkownik_Elektrody napisał:
    Właśnie w moim radiu poprzedni właściciel zdjął etykietę.

Tu etykieta była przyklejona na tylnej ścianie i sama zazwyczaj odpadała. W Blaupunktach numer seryjny był często wybity na prawym boku - BP i 12cyfr.
REKLAMA