logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Emulator zmieniarki CD do radia Toyota Corolla E11 – Arduino Nano, AUX, Bluetooth MH-M18

Użytkownik_Elektrody 05 Lip 2025 16:05 1992 7

TL;DR

• Zbudowano emulator zmieniarki CD do radia Toyota Corolla E11, który umożliwia odtwarzanie muzyki z telefonu przez Bluetooth z zachowaniem fabrycznej integracji i działania kaseciaka.
  • Układ opiera się na Arduino Nano emulującym zmieniarkę po AVCLan, z MH-M18 jako źródłem audio oraz PCA82C250, LM239N i stabilizatorem L7805CV.
  • Podłączenie wymaga GND, AVC-LAN- i AVC-LAN+, a 12V z radia trafia na VIN Arduino albo osobny stabilizator.
  • Kod bazuje na repozytorium Tirta01/Arduino-AVCLan, został zmodyfikowany dla Corolla E11 i wymaga starego środowiska arduino-0023.
  • Zalecany jest adapter typu Y wtyczki Toyota 5+7, bo fabryczne radio używa tego złącza także do komunikacji z wyświetlaczem.
REKLAMA
📢 Słuchaj (AI):
  • Cześć,
    Chciałbym się podzielić moim projektem emulatora zmieniarki CD do radia z Toyoty Corolla E11. Emulator pozwala na bezprzewodowe odtwarzanie muzyki z telefonu przez Bluetooth, zachowując pełną integrację z fabrycznym radiem – bez przerabiania go, bez FM-transmiterów, bez AUX.

ZAŁOŻENIA PROJEKTU
    - Oryginalne radio Toyoty z obsługą zmieniarki CD (magistrala AVCLan, 5+7 pinów z tyłu radia).
    - Automatyczne załączanie wejścia zmieniarki od razu po przekręceniu stacyjki.
    - Prosta obsługa – bez sterowania z kierownicy (w Corolla E11 fabrycznie brak takich przycisków)
    - Zachowanie działania kaseciaka

UŻYTE KOMPONENTY:
    - Arduino Nano – główny kontroler, emuluje zmieniarkę CD. (Można też użyć gołej Atmegi328p, ale wtedy trzeba ją zaprogramować przez ISP)
    - Moduł PCA82C250
    - Układ LM239N
    - MH-M18 – tani, chiński moduł Bluetooth audio, działa jako źródło dźwięku po sparowaniu z telefonem.
    - Zasilanie – 12V z radia, obniżone do 5V dla Arduino i MH-M18 (Ja użyłem stabilizatora L7805CV).
    - Pozostałe elementy, rezystory, kondensatory na schemacie.

Schemat mam z rosyjskojęzycznego forum, zamieszczam go tutaj:

Emulator zmieniarki CD do radia Toyota Corolla E11 – Arduino Nano, AUX, Bluetooth MH-M18

Pinout gniazda zmieniarki wygląda tak, emulator podłączamy do GND, AVC-LAN- i AVC-LAN+. 12V podłączamy pod wjeście VIN w arduino nanp, lub do osobnego stabilizatora. Sygnały audio są dobrze opisane na schemacie

Kod nie został przeze mnie napisany, ja go tylko zmodyfikowałem, aby działał z Corolla E11. Oryginalny kod jest dostępny tutaj https://github.com/Tirta01/Arduino-AVCLan
    Kod trzeba wgrać do arduino używając super starego arduino-0023. Na nowym nie kompiluje się poprawnie, a nie miałem już czasu na poprawki. Udostępniam też skompilowaną wersje w formacie .hex

Aby wpiąć nasz emulator zmieniarki do radia, zalecam użycie adaptera typu Y wtyczki Toyota 5+7, ponieważ fabryczne radio używa już tej wtyczki do komunikacji z wyświetlaczem.

Zdjęcia projektu załączam

Załączniki:
    • Corolla_E11_CD_Changer_emulator.hex (21.85 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • arduino-0023.zip (83.13 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • AVCLan_mini.zip (18.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    Użytkownik_Elektrody
    Poziom 3  
    Użytkownik_Elektrody napisał 328 postów o ocenie 20, pomógł 2 razy. Jest z nami od 2021 roku.
  • REKLAMA
  • #2 21598775
    gulson
    Administrator Systemowy
    Ocena: 6068
    Dzięki za podzielenie się projektem. Ostatnio widzę, że osoby wywalają fabryczne radia i wstawiają jakieś dziwne chińskie wynalazki. A tu proszę, emulator zmieniarki.
    Ciekawy jestem, jak radio reaguje na taką wirtualną zmieniarkę, może kiedyś wrzucisz film, jak wygląda obsługa ;)
    Podeślij Paczkomat na Prywatną Wiadomość, a prześlę mały upominek.
  • REKLAMA
  • #3 21599334
    Użytkownik_Elektrody
    Poziom 3  
    Ocena: 20
    gulson napisał:
    Dzięki za podzielenie się projektem. Ostatnio widzę, że osoby wywalają fabryczne radia i wstawiają jakieś dziwne chińskie wynalazki. A tu proszę, emulator zmieniarki.
    Ciekawy jestem, jak radio reaguje na taką wirtualną zmieniarkę, może kiedyś wrzucisz film, jak wygląda obsługa ;)
    Podeślij Paczkomat na Prywatną Wiadomość, a prześlę mały upominek.

Oto filmik pokazujący działanie. CD załącza się odrazu po przekręceniu stacyjki. Zapomniałem wspomnieć, że jest duża szansa na to, że w innych toyotach też zadziała ten emulator. Mogę pomóc w diagnostyce i poprawkach w kodzie. Jednak nic nie obiecuje, ja miałem dostęp tylko do radia z E11.
  • REKLAMA
  • #4 21599446
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 873
    Szukałem coś podobnego do Renalulta 2001 - taj jest chyba inny protokół, coś w sieci było na ten temat, ale nie ruszyłem tematu. Tam tez jest zmieniarka do fabrycznego radio z CD.
  • REKLAMA
  • #5 21599575
    Użytkownik_Elektrody
    Poziom 3  
    sq3evp napisał:
    Szukałem coś podobnego do Renalulta 2001 - taj jest chyba inny protokół, coś w sieci było na ten temat, ale nie ruszyłem tematu. Tam tez jest zmieniarka do fabrycznego radio z CD.

Toyota używa protokołu AVC-LAN. Tak samo jak Lexus i niektóre Daihatsu. Renault używa innego protokołu.
  • #6 21600629
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 873
    Użytkownik_Elektrody napisał:
    Toyota używa protokołu AVC-LAN. Tak samo jak Lexus i niektóre Daihatsu. Renault używa innego protokołu.

Poszukam tego - może będzie info co to za protokół.
    Może nawet ktoś pokusił się o realizację podobnego urządzenia?
  • #7 21639132
    Sam Sung
    Poziom 33  
    Ocena: 583
    Właśnie podłączyłem sobie taki moduł bluetooth M18. Jest fatalnie - głośny pisk i brzęczenie (o stałej głośności, niezależnie od nastawionej).
    Nie poznaję tego modułu na żadnym ze zdjęć ani nie widzę go na schemacie (?)
    Czy dawałeś do niego jakieś filtry czy coś?
    Projekt oczywiście zacny; dawno temu też używałem emulatora zmieniarki DIY z radiem, które nie chciało inaczej włączać AUX.

EDIT: Moduł jednak działa bez zakłóceń, o ile przylutuje się masę do dobrego miejsca w układzie :)
  • #8 21639134
    Użytkownik_Elektrody
    Poziom 3  
    Sam Sung napisał:
    Właśnie podłączyłem sobie taki moduł bluetooth M18. Jest fatalnie - głośny pisk i brzęczenie (o stałej głośności, niezależnie od nastawionej).
    Nie poznaję tego modułu na żadnym ze zdjęć ani nie widzę go na schemacie (?)
    Czy dawałeś do niego jakiejś filtry czy coś?
    Projekt oczywiście zacny; dawno temu też używałem emulatora zmieniarki DIY z radiem, które nie chciało inaczej włączać AUX.

Zapomniałem zrobić zdjęć płytki już z zalutowanym modułem MH-M18. Nie przerabiałem schematu, ponieważ podłączenie takiego modułu powinno być dla forumowiczów oczywiste. Do wyjść audio podłączyłem jeszcze dwa kondensatory elektrolityczne (chyba 470uf) i żadnych pisków nie ma. Pojawiają się one głównie z powodu użycia impulsowej przetwornicy, dlatego użyłem przestarzałego, liniowego stabilizatora napięcia L7805. Spróbuj takiego rozwiązania. Cudów też nie ma co oczekiwać od modułu za 5zl, ale u mnie dźwięk jest zadowalający, bez pisków występujących w tanich modułach.
📢 Słuchaj (AI):

Podsumowanie tematu

✨ Projekt emulatora zmieniarki CD do fabrycznego radia Toyota Corolla E11 wykorzystuje Arduino Nano jako główny kontroler emulujący zmieniarkę poprzez magistralę AVC-LAN (5+7 pinów). Emulator umożliwia bezprzewodowe odtwarzanie muzyki z telefonu przez moduł Bluetooth MH-M18, zachowując oryginalną funkcjonalność radia, w tym działanie kasetowca, bez konieczności modyfikacji radia, stosowania FM-transmiterów czy AUX. Po przekręceniu stacyjki automatycznie aktywuje wejście zmieniarki. W projekcie zastosowano także moduł PCA82C250, układ LM239N oraz liniowy stabilizator napięcia L7805, co eliminuje zakłócenia i pisk typowy dla tanich modułów Bluetooth zasilanych impulsowo. Dyskusja potwierdza, że protokół AVC-LAN jest stosowany także w Lexusie i niektórych Daihatsu, natomiast Renault używa innego protokołu. Użytkownicy zgłaszali problemy z piskami i brzęczeniem w module MH-M18, które zostały rozwiązane przez dodanie kondensatorów elektrolitycznych (około 470 µF) na wyjściach audio oraz zastosowanie liniowego stabilizatora zamiast impulsowej przetwornicy. Autor udostępnił film prezentujący działanie emulatora i oferuje wsparcie w diagnostyce oraz adaptacji kodu do innych modeli Toyoty.
REKLAMA