logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Bosch SGI4715EU/22 – jak wymienić linkę sprężyny drzwi, demontaż prowadnicy?

zgll 13 Sie 2025 22:46 750 2
REKLAMA
  • #1 21634378
    zgll
    Poziom 2  
    Zmywarka BOSCH SGI4715EU/22. Opadające drzwi zmywarki
    Zdemontowałem prawą osłonę zmywarki w celu wymiany urwanej linki sprężyny. Część zamienną zakupiłem wcześniej, tj. linkę nawiniętą na prowadnicy, zakończoną z jednej strony zaczepem na hak zawiasu, z drugiej zaczepem na sprężynę. Problem pojawił się z demontażem prowadnicy. Osadzona jest ona od zewnątrz, pomiędzy podstawą zmywarki z białego tworzywa a blachą od wewnątrz. Jak zdemontować ten podzespół i zamontować nowy? Czy trzeba jakoś odłączyć jeszcze całą podstawę od zmywarki
    Liczę na pomoc na forum

AI: Czy próbowałeś demontażu prowadnicy również od lewej strony zmywarki, czy dostęp do niej jest możliwy tylko z prawej strony?
    Nie próbowałem.
    AI: Czy posiadasz instrukcję serwisową lub schemat techniczny tej zmywarki, z którego korzystasz podczas naprawy?
    Nie posiadam instrukcji serwisowej.
  • REKLAMA
  • #3 21634948
    zgll
    Poziom 2  
    Telefon do fachowca rozwiązał problem. Należało wykręcić dwa wkręty - jeden z przodu mocujący przednią blachę, drugi od tyłu mocujący plastikowy cokół. Po odchyleniu cokołu w dół można było osadzić nową prowadnicę z założoną linką. Podobnie druga strona. Wymieniono również podzespół prowadnica-linka z lewej strony. Lewa linka była również mocno zużyta. Na forum nie było w ogóle żadnej reakcji.
    Grzegorz
REKLAMA