logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aluminiowa folia podłogówkowa – czy są badania potwierdzające wpływ na bilans energetyczny?

krodag 14 Sie 2025 19:04 1497 36
Najlepsze odpowiedzi

Czy istnieją twarde badania potwierdzające, że aluminiowa folia podłogówkowa poprawia bilans energetyczny ogrzewania podłogowego?

Tak — w wątku przytoczono badania sugerujące, że warstwa aluminiowa może poprawiać bilans cieplny podłogówki, ale głównie w lekkich/suchych systemach promiennikowych, a nie w dokładnie tej „mokrej” metodzie, o którą pytasz [#21635902][#21636045][#21636712] Wyjaśnienie fizyczne było takie, że aluminium ma niską emisyjność (ok. 0,09) wobec betonu (ok. 0,93), więc ogranicza emisję ciepła w dół do styropianu; nie chodzi o „magiczne odbicie” całej energii, tylko o zmniejszenie strat promieniowania [#21635456] W cytowanych pracach napisano, że reflective film i dolna płyta mogą zwiększać opór cieplny w kierunku w dół, a w jednym opracowaniu nowy lekki system z warstwą aluminium miał lepszą średnią temperaturę powierzchni podłogi, współczynnik przekazywania ciepła i roczny koszt poboru energii niż system konwencjonalny [#21636045][#21635902] Jednocześnie w wątku zaznaczono, że te publikacje nie rozstrzygają wprost korzyści dla klasycznej podłogówki układanej mokro na styropianie z folią i rurami w jastrychu [#21636712]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #31 21636623
    ppwielki
    Poziom 27  
    Ocena: 290
    Plumpi napisał:
    ppwielki napisał:
    Dziala to jednak poprawnie, a jak czytam o kosztach utzymania dzisiejszych domów budowanych "naukowo" to mój dom jest po prostu mega, mega energooszczędny.

Bo za te swoje 35m2 płacisz tylko 3 tys. rocznie za ogrzewanie, a sąsiad płaci aż 8 tys. za 350m2 ;)
    Myślę, że jest odwrotnie ale tylko metrażowo.
  • REKLAMA
  • #32 21636626
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6602
    Jakoś nie brany jest pod uwagę koszt inwestycji aby potem bieżące koszty były niskie. Oczywiście nie biorąc pod uwagę dofinansowania które pokrywamy wszyscy.
  • REKLAMA
  • #33 21636700
    slavik78
    Poziom 23  
    Ocena: 100
    W zasadzie miałem już nic nie pisać ale, że jestem z natury dociekliwy, trochę czasu poświęciłem dziś na poszukiwania. Nie wiem czy znalezione materiały są lub będą zadowalające ale przynajmniej próbowałem.

Poczytałem jeszcze raz wszystko od początku wątku i tak:

krodag napisał:
    Czy ktoś z forumowiczów dysponuje TWARDYMI danymi (np. wynikami badań) na temat korzyści jakie daje aluminiowa folia podłogówkowa.

Pytanie należy skierować bezpośrednio do jednego z wiodących producentów tych wyrobów aby udostępnił do wglądu wyniki badań swojego produktu.

Napisał, że nie udostępni?

Wcale się nie dziwię. Ochrona własności intelektualnej (konkurencja nie śpi) oraz poniesionych nakładów na wprowadzenie produktu na rynek (ewentualne patenty, koszt badań laboratoryjnych, certyfikacje itd.) a tym bardziej konieczność stosowania się do różnych norm w tym Europejskich obligują go jedynie do udostępnienia charakterystyki produktu, która dla potrzeb instalatora i inwestora powinna stanowić pomoc przy wyborze odpowiedniego rozwiązania.

krodag napisał:
    Chodzi mi konkretnie o bilans energetyczny [...]

"Twarde dane" - wyniki badań, wymagają zadania właściwego i szczegółowego pytania. Bo ten bilans ma być w odniesieniu do czego, na jakich warunkach i co konkretnie chcemy uzyskać? Poprzez właściwie zadane pytanie i określenie metodyki badań można uzyskać te twarde dane. Ja ich nie podam bo od samego patrzenia na wzory matematyczne od razu mnie głowa boli - ot taka przypadłość ;)

Nie mam też tyle kasy na zlecanie badania w akredytowanym laboratorium. Tym bardziej, że mogę spotkać się z odmową, gdy akurat trafię na laboratorium robiące badania na rzecz danego wytwórcy i zrodzi to dla nich konflikt interesów; a nawet gdyby w jakiś sposób się to udało, pewnie nie mógłbym tych danych opublikować bez narażenia się na ewentualne roszczenia ze strony producenta, gdyby uznał to jako działanie na jego szkodę.

krodag napisał:
    "stanowi ekran odbijający promienie cieplne całą swoją powierzchnią, w pożądaną stronę, przez co zapobiega nadmiernej utracie ciepła", które z mojego rozumienia termodynamiki są marketingowym bełkotem.

Akurat w tym stwierdzeniu napisano prawdę. Ciepło zostało odbite a nie przekazane w dół (oczywiście nie całkowicie odbite ale w zakresie dającym zysk). Ogrzewanie podłogowe jest jednak systemem warstwowym i opieranie się tylko o samą folię jest raczej błędem. Niewłaściwy dobór pozostałych elementów (izolacja, system grzewczy, rozprowadzenie rur, rodzaj podłogi[drewniana - rodzaj drewna, płytki, panele]) może nie zapewnić oczekiwanych rezultatów.

"marketingowy bełkot" zawsze należy czytać między wierszami, przykład:

Sklep oferuje porcelanowe filiżanki do kawy od znanego producenta porcelany. Obie wykonano w tej samej technologii. Na każdej z nich jest wygrawerowany napis "Filiżanka do kawy". Na jednej z nich jest z drugiej strony dodatkowy napis "Wyjątkowa". Jedna z nich jest droższa od drugiej o 5zł.

Jak sądzisz, która będzie sprzedawana częściej i przyniesie sprzedawcy i producentowi większy dochód? Każdy chce być wyjątkowy, a więc?

krodag napisał:
    Aby wystąpiło odbicie - musi być promieniowanie. To oczywiste. Nasuwają się jednak dwa pytania:
    1. Czy jest promieniowanie?
    2. Jaka jest jego moc?

krodag napisał:
    Dzisiaj sieć zalana jest informacyjnym chłamem potęgowanym przez SI ale jeszcze można wyszukać wiarygodne dane z badań czy doświadczeń. Jeżeli takowe istnieją, z chęcią bym się z nimi zapoznał. Inaczej to tylko dywagujemy o procesach fizycznych często upraszczając je.

Może to będzie przekonujące, skoro wcześniejsze publikacje były mało zadowalające:

Wydajność cieplna prefabrykowanych, lekkich płyt promiennikowych podłogowych (zastosowano folię aluminiową):

Thermal performance of precast light floor radiant panel

Opracowanie odnośnie nagrzewania kubka okrytego folią lub tkaniną to tak trochę w odniesieniu do testu z mrożonkami:

A Comparative Analysis of the Cold Insulation Capabilities of Aluminum Foil and Cloth

Dorzucam tak dla zainteresowanych tematem podłóg drewnianych z ogrzewaniem podłogowym:

Wood flooring in combination with underfloor heating systems

A na koniec materiał z 1931r. badający przewodność cieplną folii aluminiowej

Thermal conductivity of aluminium foil

krodag napisał:
    To zacytowane zdanie niczego nie dowodzi
    - po pierwsze primo: "zdecydowanie mogą" brzmi jak marketingowy bełkot

Ja to odczytuję jako:

Cytat:
    ("Experimental and Numerical.." str 16 pkt 3.3. Simulation Results and Analysis)

[...]reflective film, and structure of the lower plate can effectively increase the downward heat
    transfer thermal resistance of the system, and the insulation performance is better.

Cytat:
    Folia odblaskowa i konstrukcja dolnej płyty mogą skutecznie zwiększyć opór cieplny systemu w zakresie przenoszenia ciepła w dół,
    a właściwości izolacyjne są lepsze.

A zatem jeśli zastosuje się właściwie kolejne warstwy tego systemu to będzie to nie tylko "możliwe" ale i "skuteczne".

Poniżej też z tej samej publikacji:

Str 8. Figure 8. Temperature of of ground ground measurement points
    rys a zawiera prefabrykowaną podłogę (z folią aluminiową)
    rys b konwencjonalną podłogę (bez folii aluminiowej)

Str 11. Figure 13. Surface temperature distribution for different supply water flows
    rys a prefabrykat
    rys b konwensjonalna podłoga

Po jakim czasie mamy temperaturę w prefabrykowanej choćby np. 20*C?

Str 13. Table 2. Thermal property parameters of each layer material.

Reflective film:
    - Thermal Conductivity (W/m*K): 202.4
    - Density (kg/m3): 2719
    - Heat Capacity (J/kg*K): 871

Cytat:
    po trzecie (nadal primo) - na Rysunku 19 - do którego odwołuje się ten akapit - nie widać żadnej folii (a przynajmniej rozkład temperatury nie wskazuje na jej istnienie

str 3 i 4. 2.2. Experimental Method
    oraz rys. 1 gdzie jest pokazana budowa panelu i poszczególne warstwy w tym folia refleksyjna (reflecting membrane).

Wszystko odnosi się więc do porównania konwencjonalnie ogrzewanej podłogi oraz takiej z użyciem panelu warstwowego (promiennikowego), gdzie jest zastosowana folia odbijająca (refleksyjna).

W badaniu pokazano jakie znaczenie ma również ułożenie rur grzejnych (gęstość), szybkość przepływu, temperatura wody i jeszcze parę innych.

Mnie przekonało moje doświadczenie empiryczne wyśmianym aparatem badawczym (stopa) i wciągu 1s no może 2s już wiedziałem, że to ma sens.

Gdyby dany produkt propagował i stosował jeden producent uznałbym to za przypadek (szczególny, a nawet wyjątek), gdyby stosowało go dwóch producentów uznałbym to za zbieg okoliczności (nie znają się, coś zauważyli i wpadli na podobny pomysł) ale skoro w skali globalnej jest wielu wytwórców i tysiące instalatorów, tzn. że nie mogą się aż tak mylić i stosować coś co nie miałoby sensu ekonomicznego.

krodag napisał:
    Zgadzam się ze stosowaniem folii z różnych przyczyn /w całej mojej historii zawodowej dokładnie raz uparty inwestor zażyczył sobie układanie podłogówki bezpośrednio na styropianie i tak dostał - ale i wygląd i czas pracy pozostawiał wiele do życzenia - najśmieszniejsze, że nawet jak zaproponowałem położenie folii na własny koszt to się "wypiął"/, chcę jednak wiedzieć czy wpływa ona znacząco na bilans termiczny.

A zatem miliony zadowolonych klientów nie może się mylić z zalet tego rozwiązania patrząc na rachunek ekonomiczny w postaci niższych kosztów ogrzewania.
  • REKLAMA
  • #34 21636712
    krodag
    Poziom 25  
    Ocena: 163
    @slavik78 Już dziękowałem Ci za wyszukane artykuły jednak teraz upewniłem się, że mam do czynienia z osobą, która nie zajmuje się podłogówką od strony praktycznej.
    W Polsce, a przynajmniej w moim regionie, olbrzymia większość podłogówki układana jest metodą "mokrą" czyli patrząc od dołu: stryropian, folia, rury i na końcu "mokry" beton. I dokładnie takiej metody dotyczy moje pytanie. Ile i dzięki jakim zjawiskom fizycznym zyskujemy energetycznie na tym, że folia jest "błyszcząca" a nie na przykład czarna. Praktycy, którzy tutaj się wypowiadali nie mieli problemu ze zrozumieniem o co mi chodzi.
    Ty najpierw zaproponowałeś artykuł gdzie folia używana była w przegrodzie ze szczeliną powietrzną, a później na artykułach o metodzie suchej lekkiej.
    Tu masz przykład jak wygląda w praktyce metoda sucha lekka
    https://kan-therm.com/pl/system/tbs
    poniżej realne zdjęcie z jednej z realizacji

Suchy system ogrzewania podłogowego z panelami i metalowymi promiennikami.
    jak się przyjrzysz zauważysz tam specjalne metalowe radiatory/promienniki i to właśnie na nich skupia się tak promowany przez Ciebie tekst - i jak można oszczędzić na materiale zamieniając blachę na folię w bodajże polipropylenowej otoczce oraz co odróżnia ją od metody mokrej.
    Praktycy z podstawową wiedzą fizyczną nie muszą nawet czytać tekstu - wystarczy że rzucą okiem na rysunki symulujące rozkład temperatur

Symulacje rozkładu temperatury dla różnych wariantów ogrzewania podłogowego

Co do zasadności stosowania folii nie mam wątpliwości
    krodag napisał:
    Zgadzam się ze stosowaniem folii z różnych przyczyn /w całej mojej historii zawodowej dokładnie raz uparty inwestor zażyczył sobie układanie podłogówki bezpośrednio na styropianie i tak dostał - ale i wygląd i czas pracy pozostawiał wiele do życzenia - najśmieszniejsze, że nawet jak zaproponowałem położenie folii na własny koszt to się "wypiął"

Zaś co do marketingu i "sprzedawalności" towarów nie będę wdawał się w dyskusję, Napiszę tylko,że moim zdaniem w dzisiejszych czasach do całego tego tzw. rynku można zastosować zwulgaryzowaną rozszerzoną dewizę Kopernika traktującą o pieniądzach.
  • #35 21636986
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2563
    Autor może rzucić pytanie botowi. Bot ma dostęp do wielu informacji, może coś ciekawego wyliczy, bo głowa bo nie boli.
  • REKLAMA
  • #36 21638233
    ACCel
    Poziom 22  
    Ocena: 217
    Plumpi napisał:
    Styropian dla promieniowania cieplnego jest dość mocno przezroczysty.

Że co? Czyli kamera na podczerwień pokazuje temperaturę z wewnętrznej strony styropianu?

Dodano po 9 [minuty]:

Plumpi napisał:
    Dlaczego nie stosuje się folii aluminiowej na ścianach?
    Ano z tego powodu, że byłaby ona bardzo problematyczna do zastosowania, bo do takiej folii nie przykleiłbyś styropianu.

Ja mam płyty pir alu w ościeżach i jakoś nie ma problemu z montażem. Ale to aluminium jest tam tylko po to aby gaz z pir nie uciekał.

Cały czas podajecie przykłady zastosowania folii aluminiowej odbijającej promieniowanie w powietrzu (medyczna, buty, za kaloryferem), w zabudowanej przegrodzie nie mają one sensu. Beton czy wylewka skutecznie absorbuje całe promieniowanie cieplne.
  • #37 21638309
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2563
    Bot zaznacza, że stosowanie folii ma sens przy pustce co najmniej 2 cm od strony błyszczącej. Wyliczył, że oszczędność energii to 10-15% w porównaniu pomiędzy przegrodą z folią i przegrodą bez folii. Przegroda z folią na zewnątrz. Nie mam jak zweryfikować tych obliczeń. Bot podawał za źródło informacji stronę rockwool.com oraz budowlaneabc.gov.pl.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wpływu aluminiowej folii stosowanej pod ogrzewaniem podłogowym na bilans energetyczny systemu. Uczestnicy wskazują, że folia o grubości około 0,1 mm ma znikomy bezpośredni wpływ na ograniczenie strat ciepła przez przewodzenie, gdyż aluminium jest dobrym przewodnikiem ciepła. Jej główną funkcją jest odbicie promieniowania cieplnego, co teoretycznie może zmniejszać straty ciepła, jednak w praktyce, przy braku szczeliny powietrznej i bezpośrednim kontakcie z innymi materiałami (beton, styropian), efekt ten jest minimalny. Styropian pełni rolę izolatora termicznego, a folia może chronić jego strukturę przed wilgocią z betonu, co pośrednio wpływa na długoterminową efektywność izolacji. Wskazano, że promieniowanie cieplne odgrywa istotną rolę w ogrzewaniu podłogowym, jednak pod styropianem dominuje przewodzenie ciepła. W praktyce folia aluminiowa może poprawiać komfort użytkowania i ułatwiać montaż, ale brak jest jednoznacznych, twardych danych eksperymentalnych potwierdzających znaczący wpływ folii na bilans energetyczny całego systemu. W dyskusji pojawiły się odwołania do badań naukowych dotyczących folii refleksyjnych w przegrodach budowlanych, jednak nie odnoszą się one bezpośrednio do warunków podłogówki mokrej. Eksperymenty amatorskie i analogie (np. wkładki do butów, ekrany za grzejnikami) wskazują na pewne korzyści, ale ich skala jest dyskutowana. Podsumowując, folia aluminiowa pod ogrzewaniem podłogowym ma raczej funkcje pomocnicze i ochronne niż znacząco poprawiające bilans energetyczny, a jej efektywność zależy od konkretnej konstrukcji i warunków montażu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA