logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toshiba TW-BJ80S2PL nie pobiera wody, nie kręci bębnem, brak kodów błędów

looco5 14 Sie 2025 20:51 618 5
REKLAMA
  • #1 21635192
    looco5
    Poziom 16  
    Ocena: 66
    Witam, mam problem z pralką Toshiba TW BJ80S2PL, a mianowicie pralka normalnie się włącza, można wybrać zadowolony program, wybieramy start, pralka blokuje drzwi, a dalej nic się nie dzieje, nie pobiera wody, nie wypuszcza, nie kręci bębnem, jedyne co to czas upływa, zero jakichkolwiek błędów. Czy ta pralka ma jakieś menu serwisowe, żeby odczytać błędy albo wysterować komponenty?
  • REKLAMA
  • #2 21635209
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3737
    Pozostaje Ci szukanie na YouTube bo wejścia w tryb serwisowy nikt Ci nie udostępni. To zbyt nowy sprzęt. Jest spore prawdopodobieństwo, że uszkodził się falownik sterujący pracą silnika, ale oczywiście może być inna przyczyna awarii.
  • REKLAMA
  • #3 21635400
    looco5
    Poziom 16  
    A czy ten inwertery są zamienne czy musi być dokładnie z takimi samym oznaczeniem,
  • REKLAMA
  • #4 21635472
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Przede wszystkim czy falownik jest u Ciebie osobnym modułem czy jest zespolony z modułem mocy. Niestety oznaczenia muszą się zgadzać. Tu też była walka i niestety prawidłowa diagnoza jest kluczowa: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4129412.html
  • REKLAMA
  • #5 21636450
    looco5
    Poziom 16  
    Silnik wygląda tak, niestety aż szkoda praleczki, taka świeża, niezgnita. Niestety już widzę, że będzie ciężko z nią, jak widzę, że trzeba zgrać silnik z resztą pralki. Co prawda dla mnie ta usterka jest dość dziwna, że pralka nic nie robi poza blokadą drzwi. Bardziej mi to wygląda na uszkodzony moduł programatora, bo jakby wybiła wszystko, tylko nie kręciła silnikiem, to bym jeszcze zrozumiał, a tak ciężko temat, ale jeszcze chwilę powalczę z nią.

Tabliczka znamionowa silnika pralki Welling z parametrami technicznymi Silnik wyjęty z pralki, trzymany w ręce nad rozkręconym wnętrzem urządzenia. Płyta sterująca pralki z dużym kondensatorem 450V 390µF i radiatorem aluminiowym
  • #6 21636457
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Dopóki nie poznasz kodu błędu to nie stwierdzisz co tak naprawdę jest przyczyną usterki. Wejdź na YouTube i szukaj a może ktoś zamieścił procedurę wejścia w tryb serwisowy. Czy silnik obraca się lekko bez oporów gdy pralka jest odłączona od zasilania? Jeżeli tak to sprawdź czy jak podłączysz pralkę do sieci silnik stawia opór przy próbie obrotu dłonią. Spróbuj to: https://youtu.be/n3stL4O3Joc?si=X8_LIw5HIKDOMVIZ
REKLAMA