logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toshiba DW-08T2EE(S)-PL Zmywarka - zbyt wysoki poziom wody

gajowy83 21 Maj 2025 21:26 903 7
REKLAMA
  • #1 21556358
    gajowy83
    Poziom 8  
    Witam.
    Mam problem ze zmywarką Toshiba DW-08T2EE(S)-PL. Ze zmywarki wycieka woda przez kanały przelewowe (ma zbyt wysoki poziom wody), wyciekająca woda aktywuje zabezpieczenie (wyłącznik z pływakiem) i na wyświetlaczu pojawia się błąd E4. Elektrozawór na wężu dopływowym jest szczelny i bez podłączonego prądu nie przepuszcza wody. Pompa odpływowa jest sprawna (wypompowuje wodę i na koniec cyklu na dnie zmywarki pozostaje ok. 1 cm wody). Zauważyłem, że wyciek następuje nie podczas pobierania wody, tylko podczas mycia. Jak zmywarka pobiera wodę, to woda jest tuż poniżej otworów przelewowych. Z tego, co widzę, to zmywarka nie ma hydrostatu (jest tylko przepływomierz w płaszczu wodnym). Co może powodować zbyt wysoki stan wody?
    AI: Czy zmywarka była ostatnio rozbierana, naprawiana lub czy były prowadzone jakieś prace serwisowe (np. czyszczenie, wymiana części)?
    Nie
    AI: Czy problem pojawił się nagle, czy narastał stopniowo? Czy wcześniej występowały inne objawy, np. gorsze mycie, hałas, inne błędy?
    Problem pojawił się nagle.
  • REKLAMA
  • #2 21559014
    roman_partyka
    Poziom 27  
    Ocena: 295
    Zaczął bym od wymiany płaszcza wodnego - prawdopodobnie źle działa przepływomierz. Chyba że tam jest sam przepływomierz to tylko to bym wymienił.
  • REKLAMA
  • #3 21559283
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1146
    Możesz też wejść na przepływomierz z oscyloskopem i zobaczyć jaki sygnał daje.
  • REKLAMA
  • #4 21559540
    roman_partyka
    Poziom 27  
    jarekgol napisał:
    Możesz też wejść na przepływomierz z oscyloskopem i zobaczyć jaki sygnał daje.

Można ale ktoś kto zadaje tu pytanie raczej takiego sprzętu nie ma.
    Równie dobrze mysz mogła przegryźć przewód.
    Bez diagnozowania nie da się nic naprawić.
  • REKLAMA
  • #5 21565450
    gajowy83
    Poziom 8  
    Dziękuję za odpowiedzi.
    Sprawdzałem działanie przepływomierza miernikiem uniwersalnym (funkcja sprawdzania ciągłości obwodu, którą sygnalizuje buzzer). Podczas dmuchania powietrzem w przepływomierz wirnik się obracał i było słychać równomiernie przerywany dźwięk buzzera, a więc kontaktron działa. Kabel łączący przepływomierz z programatorem także sprawdzałem miernikiem i jest OK. Muszę jeszcze sprawdzić, czy sygnał z przepływomierza dochodzi do programatora (sprawdzałem tylko wypięty kabel). Wystarczy sprawdzenie przepływomierza miernikiem z buzzerem, czy powinien być oscyloskop? Nie mam oscyloskopu, ale możliwe, że mógłbym pożyczyć. Czy przyczyną problemu mogą być tylko: uszkodzenie przepływomierza, programatora lub brak połączenia między nimi? Tak jak pisałem wcześniej, elektrozawory są sprawne (sprawdzałem też elektrozawór w zbiorniku soli).
  • #6 21565681
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1146
    Piszesz że przelewa się później, zrób test, wystartują i jak skończy pobierać wodę (w tym etapie gdzie jest dobrze) zakręć zawór i zobacz czy znów przeleje.
    Na oscyloskopie czasem widać dziwne kształty sygnału, które sterownik może źle interpretować, ale do dobrego sprawdzenia musiałbyś znać specyfikację przepływomierza - ile impulsów na litr, przelać przez niego ów litr i zliczyć impulsy. Ja takich danych nie mam.
    Miałem podobny problem ze starym Siemensem, ale tam woda była pobierana do zbiornika pośredniego, wykrywana i presostatem i spuszczana dodatkowym zaworem do komory. Zawór się nie domykał i jak dobierała wody do zbiornika podczas prania to się przelewało. Tyle że u Ciebie prawdopodobnie woda trafia wprost do komory.
    Nie masz nadmiernej ilości piany? Bo był i taki wątek na forum.
    Jak masz zdjęcia płaszcza to możesz wrzucić, może coś się rzuci w oczy.
  • #7 21566342
    roman_partyka
    Poziom 27  
    Link Tu masz nowy płaszcz wodny. Koszt niewielki.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zmywarki Toshiba DW-08T2EE(S)-PL, która ma zbyt wysoki poziom wody podczas cyklu mycia, co powoduje wyciek przez kanały przelewowe i aktywację zabezpieczenia (błąd E4). Elektrozawór dopływowy jest szczelny i działa prawidłowo, a pompa odpływowa usuwa wodę do poziomu około 1 cm na dnie. Zmywarka nie posiada hydrostatu, a jedynym czujnikiem poziomu jest przepływomierz w płaszczu wodnym. Podejrzenia padły na uszkodzony przepływomierz lub jego nieprawidłowe działanie, co może powodować błędne sterowanie poziomem wody. Zalecane jest sprawdzenie sygnału z przepływomierza oscyloskopem, choć podstawowa kontrola ciągłości obwodu i działanie kontaktronu zostały już wykonane. Możliwe przyczyny to uszkodzenie przepływomierza, programatora lub brak prawidłowego połączenia między nimi. Wskazano również na możliwość uszkodzenia przewodu (np. przez gryzonia). W dyskusji pojawiła się sugestia wymiany płaszcza wodnego z przepływomierzem jako potencjalnego rozwiązania. Użytkownik został zachęcony do wykonania testu z zakręceniem zaworu po pobraniu wody, aby potwierdzić źródło przelewu. Pojawiła się także wzmianka o problemach z nadmierną pianą jako możliwej przyczynie, choć nie była to główna hipoteza. Jeden z uczestników dyskusji pytał później, czy problem został rozwiązany i czy przyczyną był przepływomierz.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA