logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polonez Caro - sterownik STAG2-W nie przełącza na LPG, schemat instalacji?

rkarb 19 Gru 2005 10:04 6755 8
  • #1 2097057
    rkarb
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam!
    Mam problem z instalacją gazową, a konkretnie z przełączeniem na zasilanie gazem. Sterownik STAG2-W nie przełącza na gaz zarówno przy podniesieniu obrotów jak i ręcznie przełącznikiem. Może ktoś ma schemat elektryczny takiej instalacji, lub udzieli mi jakiejś porady? Z góry dziękuję.
  • #2 2097098
    RZezniol
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    Ello

Na początek sprawdź bezpiecznik i wszyskie poączenia kablowe.

Pozdro RZezniol
  • #3 2099241
    alpin7
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    a swieca diody na centralce?
    jezeli tak to sprawdz czy na brazowym kablu jest sygnal z cewki zapl.

Dodano po 1 [minuty]:

oczywiscie szukaj tego sygnalu na wtyczce centralki...
  • Pomocny post
    #4 2099334
    faziczek_r
    Poziom 20  
    Ocena: 28
    pewnie padł staguś .Najszybciej podstawić drugi i będzie wiadomo.Impuls jak był to nie znikł .
  • #5 2099348
    alpin7
    Poziom 12  
    Jezeli impuls jest, +12v na czeronym na wtyczce centralki.To na 100%masz ja do wymiany.
  • #6 2100102
    scorpion669
    Poziom 2  
    miałem coś podobnego w scorpio
    okazało się że nie łączy przewód na zaworze przy parowniku
    POZDRO
  • #7 6791733
    pwoyno
    Poziom 11  
    Przepraszam że odświeżam temat. lecz mam podobną sytuację. Kupiłem Trucka 1,6 z 97r. Samochodzik jest z pojedynczym wtryskiem i gazem Lavato. Chodzi o sterownik STAG2-W. Mam prąd na czerwonym przewodzie i obciętym żółtym, na białym prowadzącym donikąd (obcięty przy elektro zaworze LPG) mam ok 0,8 volt. Reszta przewodów jest bez prądu, niezależnie od położenia przełącznika (I, 0, II). W związku z tym nie mam prądu na sterowaniu wtryskiem i gazem (elektrozawór gazu), myślę że to niebieski przewód. Moim zdaniem powinienem mieć prąd na niebieskim przewodzie wychodzącym ze sterownika

i zasilającym mikro przekaźniki sterujące wytryskiem i elektrozaworem lpg.

Nie wiem, czy dobrze rozumuję z tym niebieskim przewodem zasilającym wtrysk i elektrozawór gazu.
    Na nowym sterowniku STAG ta sama sytuacja.
    Poratujcie koledzy bo samochód ma jeździć, a nie stać już drugi tydzień.

Pozdrawiam, i dziękuję z góry za pomoc
    Paweł
  • #8 6791922
    alpin7
    Poziom 12  
    Samochód wogóle nie odpala ? Jeżeli tak to zmostkuj dwa żółte przewody z dolnej fotki (rozcinająca obw. wtryskiwacza) powinien złapać na benzynie.Jeżeli nie ,to sprawdz czy wogóle paliwo dochodzi do wtrysku.(może być martwa pompa)
    Czy jak centralkę dasz na poz 0 i krecisz rozrusznikiem zapala się zielona dioda i słychać elektrozawory gazowe (na niebieskim powinien pojawic sie + ) Jeżeli nie to sprawdz gdzie i czy wogóle jest podłączony brązowy przewód (sygnał obr.)
    Możesz też spróbować uruchomić samochód na gazie odłączając centralkę i mostkując niebieski z czerwonym - gaz bedzie podawany od razu po włączeniu stacyjki.
  • #9 6791981
    pwoyno
    Poziom 11  
    Dzięki za szybką odpowiedz, jutro to posprawdzam i napiszę o efekcie. Jak podaję prąd na niebieski to samochód odpala lecz jedynie na gazie. Nie ma też prądu na jednym ze styków przekaźnika pompy paliwa. Piszę o tym szeżej TUTAJ

Pozdrawiam,
    Paweł

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy sterownika instalacji LPG STAG2-W w samochodzie Polonez Caro, który nie przełącza na zasilanie gazem ani automatycznie przy wzroście obrotów, ani ręcznie przełącznikiem. W dyskusji sugerowano sprawdzenie bezpieczników, połączeń kablowych oraz obecności sygnału impulsowego z cewki zapłonowej na brązowym przewodzie centralki. Wskazano, że obecność impulsu i napięcia +12V na czerwonym przewodzie przy wtyczce sterownika oznacza prawdopodobną awarię samego sterownika, który należy wymienić. Inna sugestia dotyczyła sprawdzenia połączenia przewodu przy elektrozaworze gazowym, zwłaszcza przy parowniku. W późniejszej wypowiedzi opisano szczegółowo pomiary napięć na przewodach sterownika STAG2-W w samochodzie Truck 1.6 z 1997 roku z instalacją Lavato, gdzie brakowało napięcia na przewodzie niebieskim sterującym wtryskiem i elektrozaworem LPG. Zaproponowano testy polegające na zmostkowaniu przewodów żółtych, sprawdzeniu sygnału obrotów na brązowym przewodzie oraz próbie uruchomienia silnika na gazie przez bezpośrednie połączenie przewodów niebieskiego i czerwonego. Podanie napięcia na przewód niebieski skutkowało uruchomieniem silnika na gazie, jednak brakowało zasilania na styku przekaźnika pompy paliwa. Dyskusja zawierała również linki do zdjęć schematów instalacji i podkreślała konieczność dokładnej diagnostyki połączeń i sygnałów sterujących w instalacji LPG ze sterownikiem STAG2-W.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA