logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy kondensator 22000µF/40V wytrzyma w zasilaczu 40V? Plany dla silników krokowych

priv 19 Gru 2005 10:33 1581 5
REKLAMA
  • #1 2097124
    priv
    Poziom 11  
    Witam
    Przepraszam jezeli bylo, ale nie mam czasu przegladac forum.
    Pytanie,- czy kon. elektrolityczny ,, 22000mF / 40V'' moze pracowac
    w zasilaczu pod nap. 40V?, czy nie grozi to jego zniszczeniem???
    2/ mam zamiar podlaczyc 2 szt. rownolegle aby uzyskac ,,44000mF",
    / potrzebny duzy zasob energii - zasilacz silnikow krokowych / moze Ktos
    posiada schemat lub link do takiego zasilacza???, bylbym wdzieczny,
    narazie planuje;
    1/ trafo - 29V
    2/ mostek - 25A
    3/ kondens. 2* 22000mF/40V / rownolegle /
    czy taka konfiguracja sie sprawdzi ???
    Pozdrawiam - priv :cry:
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2098858
    Blasiutek
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Witam,
    a co to będą za silniki że wymagają aż takich pojemności? Ja naprawiałem już wiele różnych sterowników silników krokowych ale w żadnym nie było kondensatorów mierzonych w mF :)

Te kondensatory które zamierzasz użyć będą pracowały na granicy możliwości i szybko się skończą.

Pozdrawiam
    Blasiutek
  • REKLAMA
  • #4 2099158
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 716
    kondensator ma dopuszczalne napięcie pracy 40v to nie znaczy że przy 41v wybuchnie jest zawsze dawany pewien zapas tylko zaleca się aby taki kondensator na poczatek był podłączony do stabilnego napięcia na kilka godzin tak zwane( formowanie ) i tak naprawdę jak sie będzie powoli podnosiło to napięcie powiedzny z 40v do 50v to można go przeformować na wyższe napięcie na którym bedzie dobrze pracował ale takie przeformowanie nie jest zalecane tak że wziąłbym te trafo zrobił prostownik i na początek założył mniejszy kondensator np.2200uf i sprawdził jakie jest dokładnie napięcie bez obciążenia jeżeli dochodzi do 40v nie więcej to wtedy zakładam te duże na kilka godzin i sprawdzam czy sie nie grzeją jak po kilku godzinach są zimnie to mogą pracować dobrze w twoim zasilaczu tylko dobrze jest po tym jak by dłużej stały bez napięcia ( kilka miesięcy ) znowu je uformować
  • REKLAMA
  • #5 2099896
    priv
    Poziom 11  
    beda zasilane 3 silniki BIO. 3,8A/faz. / maszyna XYZ /
    jakie jest krancowe bezpieczne napiecie tych kondensatorow dla pracy ciagłej ????
  • Pomocny post
    #6 2099993
    zbigniew tomczak
    Poziom 23  
    Ocena: 29
    Zgodnie z zasadami elektrotechniki kondensatory i nie tylko-diody i inne elementy bierne..w zasilaczach jednofazowych dobiera się: mnożąc napięcie zasilania wychodzące z trafa przez -pierwiastek z dwóch, a więc 1,41.
    U ciebie 29 x 1,41=40,89--powinny być na minimum 41V, ja bym dał i tak się daje napięcie 46-56V--wtedy będzie wszystko OK.

pozdrawiam*******
REKLAMA