logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Evobox PVR Polsat – nowa wersja firmware powoduje ze tune nie nadaje sie do uzytkowania

viayner 18 Sie 2025 06:58 2835 7
REKLAMA
  • #1 21637575
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2036
    Witam,
    posiadam dekoder Polsat Evobox PVR, parę dni temu była aktualizacja FW i całość zaczęła działać strasznie:
    - ogólnie szybkość działania bardzo ucierpiała, np. przeglądanie listy kanałów/programów trwa bardzo długo, naciśnięcie np. następna strona oznacza parę sekund zwłoki, aż "narysuje" się nowa lista i wygląda to na zapis po linijce, wyraźnie widać, jak wyświetla kolejne linie.
    - "poprawili" interface, na niekorzyść jak dla mnie, po co to nowe okno startowe, komu przeszkadzało, że włączający się dekoder był na ostatnio oglądanym kanale - jak toto wyłączyć?
    - "nagrywarka" i jej menu jest teraz potwornie skomplikowane
    - po aktualizacji miałem na liście wiele programów do nagrywania, których nie dało się usunąć, mimo dokonania prawidłowych czynności.
    Z mojego punktu widzenia nowe FW to porażka,
    Czy jest może gdzieś dostępna poprzednia wersja? I jak to zaktualizować?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 21637615
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 883
    Nie możesz poprawić, tylko używać dalej albo reklamować.

Zrób reset i ustaw ponownie.
  • REKLAMA
  • #3 21696819
    adamrzezniczak
    Poziom 2  
    Nic nie zrobisz. Kiedyś można było w routerze wpisać na czarną listę strony www, dzięki którym blokowane były aktualizacje oprogramowania i wyświetlanie upierdliwego menu startowego (gm2.redefine.pl oraz demo.lubinowa.waw.pl). Teraz może ci to nie pomóc. Polsat kombinuje. Kiedyś to pomagało. Później nie pomagało. Przed chwilą znów dodałem do filtrowania URL wspomniane strony; menu startowe znikło, a dekoder śmiga jak nowo urodzony :-)
  • REKLAMA
  • #5 21702074
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 883
    Upgrade tuner łapie z satelity w czasie kiedy nie jest używany. I tak będziesz na nie skazany za każdym razem kiedy operator je wyda i będzie konieczne do działania usług.

Najprościej było by zmienić model na nowszy albo przejść na moduł i używać w dowolnym tunerze albo TV.
    Cofnięcia aktualizacji nie ma nawet możliwości, pozostaje nauczyć się obsługi nowego oprogramowania i czekać na kolejne zmiany.
  • REKLAMA
  • #6 21703841
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    Dokładnie, upgrade przyszedł z satelity.
    Niemniej nowy FW to porażka.
    Tuner ma "poprawione menu", ale nawigacja nie jest logiczna i nie ma do tego opisu, wszystkiego trzeba szukać po omacku - to już prywatna opinia.
    Gorzej jest z hardware - booting time to porażka, aby zaczął reagować na przyciski/pilota, trzeba czekać 10 s lub więcej, zmiana kanału = naciśnięcie przycisku, po 5 s pojawia się pasek z nowym kanałem, ale na tle nadal poprzedniego, po kolejnych 5 s jest już wybrany kanał, ale bez dźwięku, na który czekamy kolejne 5 s.
    Lista kanałów/EPG jest "dziurawa" i z czasem się aktualizuje (>5 s), ale niektóre pozycje pozostają puste.
    Sądziłem, że to wina mojego tunera, który ma już parę lat, wymieniłem na nowy i ... jest jeszcze gorzej, wygląda na sporo wolniejszy, booting to nawet 20 s!!!
    Żadna z tych przypadłości nie występowała na moim starym tunerze ze starym FW.
    Programiści w tej firmie to amatorzy!
    Pozdrawiam
  • #7 21727283
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1144
    viayner napisał:
    Albo specjalnie psują po to żeby podpisać umowę na nowy sprzęt.
  • #8 21727690
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    Pan.Kropa napisał:
    viayner napisał:
    Albo specjalnie psują po to żeby podpisać umowę na nowy sprzęt.

Z tego raczej wynika, że to "zleceniodawca" wymaga tego (programista sam w sobie nie ma w tym "interesu"), a to oznacza, że to jest firma niegodna zaufania i działająca na szkodę konsumenta, co nie do końca jest zgodne z prawem.
    Dla mnie już mniej istotne, jako że rozwiązałem umowę z tą firmą.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Aktualizacja firmware dekodera Polsat Evobox PVR znacząco pogorszyła jego funkcjonalność. Użytkownicy zgłaszają spowolnienie działania, długie czasy ładowania listy kanałów i EPG, opóźnienia w zmianie kanałów oraz problemy z interfejsem, który stał się mniej intuicyjny i bardziej skomplikowany, zwłaszcza menu nagrywania. Po aktualizacji pojawiły się też problemy z usuwaniem zaplanowanych nagrań. Dekoder automatycznie pobiera aktualizacje z satelity, co uniemożliwia powrót do poprzedniej wersji oprogramowania. Próby blokowania aktualizacji przez filtrowanie adresów URL nie są skuteczne, zwłaszcza gdy urządzenie nie jest podłączone do internetu. Wymiana sprzętu na nowszy model lub przejście na moduł CI jest sugerowanym rozwiązaniem. Użytkownicy krytykują jakość oprogramowania i brak dokumentacji do nowego firmware, wskazując na znaczne pogorszenie komfortu użytkowania w porównaniu do starszych wersji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA