logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zawieszanie się komputera podczas grania - AMD Ryzen 3 3100, GeForce 1650 Super, 16GB RAM

kubabienkowski62 03 Kwi 2022 23:11 414 4
REKLAMA
  • #1 19962813
    kubabienkowski62
    Poziom 2  
    Witam, od bardzo długiego czasu zmierzam się z problemem komputera a dokładniej podczas grania w jakąkolwiek grę po kilkunastu minutach ekran staje się całkowicie czarny nie da się nic kliknąć ani nic a komputer zaczyna chodzić na najwyższych obrotach jakby miał zaraz odlecieć albo wybuchnąć. Muszę wtedy wyłączyć go przyciskiem w zasilaczu i po ponownym uruchomieniu od razu działa jak gdyby nigdy nic. Przez kilka pierwszych miesięcy było wszystko dobrze jednak gdy zaczęło się to pojawiać to przestałem grywać w cokolwiek bo to nie miało sesnu. Myślałem że to przez temperature procesora ale po zmianie na lepsze chłodzenie nadal to samo. Czasami są dni ze zagram w cos 2h a czasami 5minut. Wszystkie części są nowe ze sklepów. Specyfikacja
    amd ryzen 3 3100
    geforce 1650 super
    16gb ram 3000MHz
    silentium pc 500w
    cały zestaw był polecany przez ytbera lipton tech więc miałem nadzieje ze wysztko bedzie kompatybilne. Liczę na waszą pomoc
  • REKLAMA
  • #2 19962821
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8205
    Witaj.
    A płyta główna w tym komputerze jest? Jaka?
    Temperatury zmierz, program hwinfo będzie dobry. Przy uruchamianiu wybierz opcję sensors only. zostaw program w tle, uruchom grę na 5 minut, wyjdź z gry i sprawdź maksymalne temperatury grafiki oraz procesora, które program zapisze.

https://www.fosshub.com/HWiNFO.html?dwl=hwi_722.zip
  • REKLAMA
  • #3 19962836
    kubabienkowski62
    Poziom 2  
    płyta główna to:GIGABYTE B450M DS3H-CF, a temperatury wahają sie w procku jako 65 a grafice chyba poniżej 80 ale to jutro zobacze jeszcze dla pewności. Tak jak juz mówiłem obawiam sie że to nie przez temperatury
  • REKLAMA
  • #4 19962847
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8205
    Od sprawdzenia temperatur należy rozpocząć diagnostykę podobnych problemów. Dalej warto podmienić zasilacz dla testów, sprawdzić pamięć RAM memtestem, można zrobić też szybie sprawdzenie dysku (tylko SMART na początek).
  • #5 19962852
    kubabienkowski62
    Poziom 2  
    test smart dysku
    Zawieszanie się komputera podczas grania - AMD Ryzen 3 3100, GeForce 1650 Super, 16GB RAM
    aby sprawdzić RAM to zabardzo nie mam możliwości
    sprawdzenie przy innym zasilaczu jest cięzkie do zrealizowania ale jakoś wykonalne.
    czy (1)może to mieć jakiś związek z kurzem w środku, czyszcze regularnie ale zawsze moze cos pozostać lub (2) jakimś błędem karty graficznej w sensie nie kompatybilna lub (3)zasłaby zasilacz mimo że powinien dawać rade
REKLAMA