logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tauron – pomiar rezystancji izolacji WLZ YKY 4×16 mm²: 2,5 kV DC czy 500 V DC?

PiotrMaciejewski 19 Sie 2025 21:40 1143 6
REKLAMA
  • #1 21639236
    PiotrMaciejewski
    Poziom 3  
    Ocena: 5
    Na działce mam ułożony kabel WLZ: YKY 4×16 mm², 0,6/1 kV, wprowadzony w rurę ochronną (arot). Układ sieci: TN-C.
    Zgodnie z normą PN-HD 60364 (dawniej PN-E-04700:1998 pkt. 4.12.5), pomiar rezystancji izolacji obwodów niskiego napięcia powinien być wykonywany napięciem probierczym 500 V DC (ewentualnie 1000 V DC, zależnie od zakresu).
    Jednak spotkałem się z informacją, że Tauron w praktyce wymaga pomiaru WLZ napięciem 2,5 kV DC.

Chciałbym się dowiedzieć:
    Czy ktoś z forumowiczów miał faktycznie do czynienia z wymogiem pomiaru WLZ napięciem 2,5 kV przy odbiorze Tauron?
    Jeśli tak – z czego wynika taki wymóg (czy to zapis w warunkach technicznych, czy wewnętrzna procedura dystrybutora)?
    Czy pomiar napięciem 2,5 kV na kablu YKY 0,6/1 kV jest w pełni bezpieczny dla izolacji?
    Będę wdzięczny za podzielenie się praktycznymi doświadczeniami i wskazaniem podstaw formalnych.
  • REKLAMA
  • #2 21639244
    czesiu
    Poziom 38  
    Ocena: 840
    Przecież to linia kablowa a nie instalacja, obowiązuje 2,5kV. Jak masz wątpliwości odnośnie jej stanu to najpierw sprawdź 500V, potem 1000V a na koniec 2500V. Jak na 500V izolacja będze tragiczna to nie będzie sensu dalej sprawdzać.
    Gdybyś ten sam kabel ułożył w budynku, na korytku czy pod tynkiem wtedy wystarczy 500V.
  • REKLAMA
  • #3 21639246
    jozgo
    Poziom 42  
    Ocena: 1344
    To wina błędnego nazwania tej linii kablowej w WP jako WLZ.
    WLZ to zawsze była wewnętrzna linia w budynku.
    To się powinno nazywać: przyłącze kablowe - część odbiorcy.
  • #4 21639273
    PiotrMaciejewski
    Poziom 3  
    >>21639244
    A co z wytrzymałością kabla? Kiedyś dostało mi się na kursie z pomiarów (pozdrawiam wykładowcę :-) ), że do pomiaru przewodu chyba 3x2.5mm² ustawiłem na mierniku 1kV. Pytanie było proste, po co to zrobiłem? Ehhh
    Na szczęście na przewodzie było 1kV, ale sam fakt tej uwagi, wskazuje, że dany kabel ma swoje ograniczenia i nie należy wychodzić ponad to co producent przewidział. W tym przypadku mam pytanie jak to się ma do polityki Taurona i czy muszę jednak mierzyć przy pomocy 2.5kV wkopany kabel ziemny, gdy mam na uwadze zmierzenie a nie uszkodzenie kabla, może jestem w błędzie, pomóżcie abym nie popełnił błędu, bo szkoda kabla.

A może po prostu zmierzyć zgodnie z propozycją 500V następnie 1kV i takie wyniki w protokole zamieścić dla Taurona, ewentualnie powołać się na normę przy tym. Jak Wy to rozwiązujecie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21639276
    czesiu
    Poziom 38  
    jozgo napisał:
    To wina błędnego nazwania tej linii kablowej w WP jako WLZ.
    WLZ to zawsze była wewnętrzna linia w budynku.
    To się powinno nazywać: przyłącze kablowe - część odbiorcy.

Niektórzy projektanci używają nazewnictwa ZLZ -zewnętrzna linia zasilająca (dla jednych "wewnętrzna" oznacza że należy do odbiorcy a może być na zewnątrz, dla innych że to linia w budynku).

Dodano po 4 [minuty]:

PiotrMaciejewski napisał:

A co z wytrzymałością kabla?

Wytrzyma, przechodzi próbę napięciową u producenta 4kV AC.
  • #6 21639286
    PiotrMaciejewski
    Poziom 3  
    >>21639276

A czy to oznacza, że w przypadku tak określonej linii (ZLZ), ułożonej w ziemi w rurze ochronnej (aro), powinien być stosowany kabel o innej specyfikacji – taki, który ma wprost dopuszczone badanie napięciem probierczym 2,5 kV DC bez ryzyka pogorszenia parametrów izolacji?

Z praktyki jednak wynika, że w tego typu zastosowaniach powszechnie układa się standardowe kable YKY 0,6/1 kV, najczęściej w przekrojach 4×10 mm² lub 4×16 mm², i nie spotyka się rozwiązań o wyższej kategorii izolacji tylko z powodu pomiaru rezystancji izolacji.

Czy zatem istnieje realne uzasadnienie techniczne lub formalne, aby w takich przypadkach wymagać innego rodzaju kabla niż standardowy YKY 0,6/1 kV, skoro w praktyce branżowej stosuje się właśnie takie rozwiązania?

Dodano po 9 [minuty]:

>>21639276
    Dziękuję za odpowiedź. Zgadza się – u producenta kabel jest poddawany badaniom w warunkach laboratoryjnych, gdzie losowo wybrane próbki muszą przejść zestaw testów, w tym badanie wytrzymałości izolacji napięciem probierczym rzędu 4 kV. Należy jednak pamiętać, że są to próby typowe, wykonywane selektywnie w ramach kontroli jakości, a nie standardowa procedura eksploatacyjna.

Kable poddane takim testom nie trafiają już do sprzedaży, ponieważ próba ta ma charakter destrukcyjny i stanowi weryfikację granicznych możliwości izolacji. Z tego powodu każda próba wykonywana w warunkach rzeczywistych napięciem wyższym niż znamionowe 0,6/1 kV oddziałuje negatywnie na trwałość i dalszą bezawaryjną eksploatację kabla.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 21639293
    czesiu
    Poziom 38  
    0,6/1kV oznacza dopuszczalne napięcie znamionowe kabla w dodatku AC, napięcie izolacji którym się bada sprawność jego izolacji to inny parametr. Kable 0,6/1kV mają wytrzymać 2,5kV DC i już.

Dodano po 6 [minuty]:

PiotrMaciejewski napisał:
    u producenta kabel jest poddawany badaniom w warunkach laboratoryjnych, gdzie losowo wybrane próbki muszą przejść zestaw testów, w tym badanie wytrzymałości izolacji napięciem probierczym rzędu 4 kV. Należy jednak pamiętać, że są to próby typowe, wykonywane selektywnie w ramach kontroli jakości, a nie standardowa procedura eksploatacyjna.

Kable poddane takim testom nie trafiają już do sprzedaży, ponieważ próba ta ma charakter destrukcyjny

Myślę że każdy szanujący się producent bada każdy sprzedawany kilometr kabla próbą napięciową określoną w normie. Nie jest to badanie destrukcyjne, gdyby kabel takiej próby nie przeszedł to musiałby zostać zutylizowany.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię pomiaru rezystancji izolacji WLZ wykonanego kablem YKY 4×16 mm², 0,6/1 kV, w układzie sieci TN-C, zgodnie z normą PN-HD 60364, która zaleca stosowanie napięcia probierczego 500 V DC (ewentualnie 1000 V DC). Jednak Tauron wymaga pomiaru napięciem 2,5 kV DC dla linii kablowych (WLZ). Zalecane jest wykonanie pomiarów kolejno przy 500 V, 1000 V, a następnie 2500 V, aby ocenić stan izolacji. Pomiar napięciem 2,5 kV jest standardem dla linii kablowych, a jeśli izolacja przy niższych napięciach jest słaba, dalsze testy nie mają sensu. Wymóg 2,5 kV wynika z praktyki i specyfikacji Taurona dotyczących linii kablowych, a nie instalacji niskiego napięcia. Pomiar takim napięciem na kablu YKY 0,6/1 kV jest uznawany za bezpieczny, pod warunkiem prawidłowego stanu izolacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA