JacekCz napisał: KrzysztofTTTT napisał: Czego się wystrzegać?
A czym ten pomysł uzasadniasz ? Dla mnie jest dziwny. Lepiej zwiększ ilość skrętki.
Nie wiem, czy mam jakiekolwiek racjonalne uzasadnienie (a przynajmniej racjonalne dla ciebie lub innych). Skrętek będę miał dużo, na tyle dużo, że więcej nie potrzebuję

Ogólnie rzecz biorąc, jestem fanem selfhostingu, planuję serwer (ownię) w piwnicy, kolejny serwer w garażu w oddzielnym budynku, pomiędzy tymi serwerami oraz w moim "centrum dowodzenia" w biurze skrętka (10 Gb/s) to za mało i potrzebuję światłowodu, wiem, że tylko taki szkielet bez problemu zrobiłbym bez spawarek i innych kosztownych sprzętów, ale tu wchodzą racjonalne (dla mnie) kolejne powody: pierwszy taki, że chcę zrobić przyszłościowo (dom buduję na przynajmniej 30 lat, choć różnie to bywa, ale mimo wszystko), a drugi, dla mnie również ważny, chcę się nauczyć czegoś nowego, a przy okazji pożytecznego :)
Dodano po 2 [minuty]: Erbit napisał: KrzysztofTTTT napisał: w każdym pomieszczeniu obok gniazda sieciowego RJ-45
Chcesz dać jedno gniazdo na pokój ? To trochę tak jakbyś chciał dać jedno gniazdko elektryczne w pokoju.
Może powinienem napisać: "w każdym pomieszczeniu obok każdego z gniazd sieciowych RJ-45

Generalnie w niektórych pomieszczeniach będzie jedno (podwójne), a w niektórych kilkanaście :)
Dodano po 9 [minuty]: IC_Current napisał: KrzysztofTTTT napisał: Zastanawiałem się nad światłowodem jednomodowym OS2
Przy jednomodach nie operuje się nazewnictwem OS1, OS2 ..., tylko podaje konkretny standard włókna, np G.652d
Klasyfikacja IEC11801 jest zbyt mało precyzyjna przy obecnej ilości różnych typów włókien i zjawisk jakie mogą wystąpić Przy łączeniu różnych typów włókien.
KrzysztofTTTT napisał: jakie światłowody użyć?
Giętkie G.657A2. Przy okazji są one zgodne z G652D pod względem transmisyjnym. Można na nich też "przedłużyć sieć operatorską FTTH i przykładowo przenosić sprzet operatora między pomieszczeniami przepinając tylko patchcord w szafie krosowej.
W sumie właśnie o G.657.A2 myślałem.
IC_Current napisał: KrzysztofTTTT napisał: Tak spawać też chciałbym sam, zakupiłbym jakiś chiński zestaw, myślę, że za spawarkę, stripper, cleaver, jakiś miernik ze średniej półki (średniej-dolnej ) w 10 tys. lub coś około się zmieszczę.
Pytanie, czy masz tyle zleceń, żeby ten sprzęt odrobić i na nim zarobić? Jak to tylko pojedyncze "akcje", to lepiej podejść do lokalnego ISP, albo do firm podwykonawców, serwisujących sieci dużych operatorów. Zasapawają za drobne.
Zleceń nie mam wcale, ale wiem też, że sam zakup spawarki nie wystarczy, żeby zespawać prawidłowo światłowody

trzeba nauki/praktyki i właśnie to jest jeden z powodów, dlaczego chcę zrobić sobie sieć na światłowodzie na własnym sprzęcie. Czytałem wiele opinii pozytywnych o chińskich spawarkach w cenie rzędu 5–6 tys., że można nimi przy odrobinie wprawy wykonać bardzo dobre połączenia, więc w taki też sprzęt planuję zainwestować, a jeśli kiedyś zacząłbym robić to zarobkowo, to wtedy pomyślę o sprzęcie w pełni profesjonalnym