logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Domowa sieć światłowodowa

Hetii 18 Maj 2016 20:55 26700 22
  • #1 15683651
    Hetii
    Poziom 17  
    Ocena: 420
    Witam serdecznie.

Planuje wymienić swoją istniejącą sieć domową LAN na światłowody.
    Czy można tego dokonać bez absurdalnie drogich spawarek ?
    Zastanawia mnie sprawa zakończenia światłowodów.
    Czy potrzebne są tam jakieś specjalistyczne drogie narzędzia czy też można to wykonać domowym sposobem?

P.S.
    Dlaczego te spawarki są takie drogie, jak na mój gust toż tam zwykły łuk z plazmy jest.

Pozdrawiam.
  • #2 15684009
    tomjed
    Poziom 28  
    Ocena: 303
    Hetii napisał:

Nie.

Hetii napisał:
    Czy potrzebne są tam jakieś specjalistyczne drogie narzędzia czy też można to wykonać domowym sposobem?

Tak potrzeba specjalistycznych urządzeń, w domu tego nie zrobisz...

Hetii napisał:
    Dlaczego te spawarki są takie drogie, jak na mój gust toż tam zwykły łuk z plazmy jest.

Skoro tak uważasz to pospawaj sobie tą "Twoją" plazmą...

A tak na poważnie to nie przesadzaj, jak dobrze poszukasz to za 10-30 PLN zrobią Ci spaw.
  • #3 15686787
    WRadek
    Poziom 23  
    Ocena: 52
    A moge sie zapytac? Jak duzy masz dom? I dlaczego chcesz wymieniac? Skretka UTP5 nie wystarcza? Pytam nie zeby dopiec Ci, tylko interesuja mnie motywy?
    Bede chyba musial to rowniez zrobic w nieduzym hotelu... Na razie, powoli, licze sobie koszty.
  • #4 15687081
    Hetii
    Poziom 17  
    W moim przypadku wielkość lokum nie ma totalnie znaczenia(ok 70m2) a powód jest totalnie błahy, a mianowicie w mojej lokalizacji Orange planuje doprowadzić internet światełkiem 600 Mb/s.

Dlatego też pomyślałem sobie, czy przy okazji takowej zmiany nie zmodernizować istniejącej sieci, bardziej z ciekawości i do testów niż z konkretnej potrzeby.
  • #5 15687091
    jurmun
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Przecież po miedzi pójdzie 1Gbit/s, ze światłowodów to powinny być do dostania patchcordy już fabrycznie zakończone.
  • #6 15687284
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 15687357
    kuba1im
    Poziom 19  
    Ocena: 31
    Mieć spawarkę to jedno a zrobić nią dobre spawy i zmierzyć tłumienie na spawach to druga sprawa.
  • #8 15687360
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 15687521
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2809
    Hetii napisał:
    Witam serdecznie.

Planuje wymienić swoją istniejącą sieć domową LAN na światłowody.

Zastanawia mnie sprawa zakończenia światłowodów.

P.S.

Pozdrawiam.
    Przy Twojej wiedzy - nierealne.
  • #10 15687578
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1072
    A jak się kończy orange? Przecież nie zostawia Ci kawałka światłowodu wystającego ze ściany.
    To samo z zakończeniem. Sieciówki światłowodowe tanie nie są do tego dochodzą wkładki światłowodowe 1G 10G i zależnie od zastosowanego światłowodu. Też nie tania sprawa do tego stopnia że czasem na krótkich dystansach stosuje się zamiast światłowodu kable miedziane
    Ło takie na przykład
    http://pactech-inc.com/product/direct-attach-...ac-cable-rapide-10g-sfp-passive-twinax-cable/
    A i tak tanie to to nie jest.
  • #11 15687590
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 15688353
    Hetii
    Poziom 17  
    Tommy82 napisał:
    A jak się kończy orange?....

Orange doprowadza światełko do samego lokum a następnie daje tzw terminal optyczny:
    Domowa sieć światłowodowa

Freddy napisał:
    Przy Twojej wiedzy - nierealne.

Z takim nastawieniem to najlepiej według Ciebie za nic w życiu się nie brać bo się jeszcze czegoś człowiek nauczy...

A tak z dodatkowych informacji to światłowody od Orange mają po dwie wiązki z sześcioma żyłami. Do tego w każdej skrzynce po obu stronach dokładają 25m kabla aby w razie uszkodzenia można bez demontażu całej linii wywalić uszkodzony segment.

Póki co z tematem się wstrzymam, tym bardziej że te 600Mb/s to niestety bez stałego IP :(
  • #13 15688619
    Tommy82
    Poziom 41  
    No tak ale ten terminal jest chyba dość konieczny on jakąś sesje przecież musi nawiązać.
    Nie zapniesz tego do światłowodowego switcha
  • #14 15688643
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 15688664
    Tommy82
    Poziom 41  
    To nie mój cytat ;)
  • #16 15688717
    Koziolaa
    Poziom 14  
    Witam. Do Piotrus_999. "Tzn jeszcze nie widziałem żeby ktoś światłowód do domu dostarczał (bo i po co)." ? FTTH Coś koledze mówi? :D
  • #17 15688728
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 15688740
    Koziolaa
    Poziom 14  
    Nie doczytałem postów wyżej. Sorry. masz pojęcie kolego Piotrus_999.
  • #19 15688742
    Tommy82
    Poziom 41  
    Przy cenach osprzętu do 10G lepiej w domu zrobić 1G na skrętce 1G na światełku to bezsens.
  • #20 15688871
    kassans
    Poziom 32  
    Ocena: 411
    Spawanie światłowodu to jedno druga strona medalu to dość drogie urządzenia do obsługi optyki. Nawet na VDSL są drogie urządzenia nie wspominając o światłowodzie :D
  • #21 19239026
    Bomberyszon
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Troszkę odświeżę temat i wprowadzę nowe spojrzenie na sens budowy domowej sieci opartej o światłowód.

Potrzebuję w listwie przypodłogowej poprowadzić 4 skrętki a problem polega na tym, że mieści tylko jeden kabel między listwą a ścianą.

I teraz pojawia się rozwiązanie, na rynku dostępy jest kabel światłowodowy o średnicy 1mm transparentny (GHOST), z małym promieniem gięcia. Do tego media konwertery poniżej 100 zl za sztukę, switch optyczny 500 zł i moduły sfp od 50zł.

Na końcu trzeba to oczywiści zakończyć odpowiednim złączeń światłowodowym ale na pewno znajdzie się fachowiec, który w rozsądnej cenie założy złącze.
    Jest to jedyny sensowny moim zdaniem sposób na domową sieć LAN w domu w którym nie zamierza się przeprowadzać remontu tylko po to aby zrobić sieć LAN.
  • #22 19252465
    kassans
    Poziom 32  
    Ocena: 411
    Światłowód musisz dopasować pod wkładki światłowodowe. Są jednomodowe lub wielomodowe.
  • #23 19469021
    jagrok
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Hej,

Pozwole sobie odświeżyć wątek z racji pytań do autora tematu o pobudki jakimi się kierował przy chęci budowy sieci światłowodowej w domu.

Ostatnio budowałem taką sieć u siebie w domu sieć światłowodową między głównymi liniami.
    Dlaczego wybrałem światłowód do domu ?
    Dlatego że zajmuje mało miejsca, nie musiałem martwić się kuciem ścian, jest tani pomijając elementy aktywne.

Mam spawarkę, wcześniej używałem spawów mechanicznych, przez 8 lat działał mi w ten sposób link między piwnicą a mieszkaniem w bloku, wkładki WDM

Obecnie między głównymi switchami mam tylko światłowody, reszta VLANy.

U mnie linie światłowodowe wyglądają tak

strych - garaż ( 4J ) (idzie tym światłowód orange który doprowadzili tylko do garażu, połączenie switchy GS724T - 2 interfejsy SFP skonfigurowane w LAG )
    strych - parter (salon + gabinet - przewód GHOST )

W garażu mam serwerownie,na strychu mam switch i AP i inne elementy sieci
    Między strychem wspomnianym ghostem mam doprowadzony link do kolejnego switcha z wkładką SFP ( zarządzalny by rozdzielić VLAN TV od Orange ) VLAN z AP i siecią Guest
    W Gabinecie Media Covnerter, Sieć Wifi jest w zasadzie dla tabletu, telefonu, komputera mojej żony.
    Ja muszę mieć Link do NASa przewodowy, WiFi mimo iż technologia WiFi 6 daje dużą prędkość, to nie zapewnia jednak stabilności.

Przyznaje nie jestem użytkownikiem standardowym, normalnym :D - raczej szary Kowalski który ma switche tp-linka, czy też router tp-link nie pozwoli sobie na to.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje wymianę domowej sieci LAN na światłowodową, zastanawiając się nad kosztami i narzędziami potrzebnymi do zakończenia światłowodów. W odpowiedziach podkreślono, że do spawania światłowodów potrzebne są specjalistyczne urządzenia, a ich koszt może być wysoki. Wskazano również, że w przypadku domowej sieci światłowodowej, konieczne są media convertery oraz odpowiedni sprzęt sieciowy, co może zwiększyć koszty. Użytkownicy sugerowali wypożyczenie spawarki lub zatrudnienie specjalisty. Wspomniano o dostarczaniu światłowodu przez Orange oraz o możliwościach wykorzystania kabli miedzianych w niektórych sytuacjach. Pojawiły się również pomysły na zastosowanie cienkowarstwowych kabli światłowodowych, które mogą być łatwiejsze do zainstalowania w ograniczonej przestrzeni.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA