logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki przekaźnik czasowy z funkcją OP/CL i powtarzaniem cyklu po triggerze wybrać?

Władysław Majewski 20 Sie 2025 21:01 210 9
REKLAMA
  • #1 21640076
    Władysław Majewski
    Poziom 11  
    Ocena: 29
    Który z dostępnych na rynku przekaźników może realizować następującą funkcję: po podaniu sygnału triggera przekaźnika załącza się na określony z góry zadany czas (OP). Po upłynięciu tego czasu przekaźnik wyłącza sie także na z góry określony czas (CL). Jak ten zadany czas minie przekaźnik pozostaje nadal wyłączony aż do momentu podania sygnału z triggera i wówczas cykl powtarza sie.
  • REKLAMA
  • #2 21640104
    Michał_74
    Poziom 34  
    Ocena: 621
    Witam.
    Przekaźniki serii RTx mają podobne programy.
  • REKLAMA
  • #3 21640680
    Władysław Majewski
    Poziom 11  
    Dodam, że podczas odliczania zarówno czasu załączenia jak i nastawionego czasu wyłączenia przekaźnik nie ma reagować na sygnał triggera.Przejrzałem sugerowane modele typu RTX ale nie mogą znaleźć takiego z opisaną przeze mnie funkcją. Czy mógłby Kolegę, który podpowiedział taki przekaźnik o wskazanie konkretnego modelu z tą właśnie funkcją. Z góry dziękuję
  • REKLAMA
  • #4 21640834
    Michał_74
    Poziom 34  
    Tylko zasugerowałem.
    Trzeba by ściągnąć notę katalogowa z RTx. I doczytać jaki program hy odpowiadał.
    I w tym momencie szukać już konkretnego modelu np. RTX 415
    Bo nie wszystkie modele nająć te same programy.
    Z mojej strony była tylko sugestia.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 21640857
    Andrzej42
    Poziom 32  
    Ocena: 321
    Każdy przekaźnik, który po włączeniu zwiera swój styk na nastawiony czas. Styk czynny należy dać równolegle ze stykiem wyzwalającym - narysowałbym, ale tyu nie mam na czym....
  • #6 21640985
    Władysław Majewski
    Poziom 11  
    Nie za bardzo rozumiem. Gdyby Kolega opisał to bardziej szczegółowo byłbym wdzięczny
  • #7 21641002
    tadkli9743
    Poziom 25  
    Ocena: 279
    Witaj

Może Ciebie zainteresuje przekaźnik czasowy XY-J04.
    W załączniku masz specyfikację oraz opis programów.

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Przekaźnik czasowy.pdf (267.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jaki przekaźnik czasowy z funkcją OP/CL i powtarzaniem cyklu po triggerze wybrać? XY-J04.jpg (112.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 21641252
    Władysław Majewski
    Poziom 11  
    Znam ten przekaźnik. Niestety nie realizuje on funkcji na której mi zależy. Może jeszcze wyjaśnię, że przekaźnik po wyzwoleniu triggerem ma być włączony na określony czas (w moim przypadku będą to 3 minuty), po czym wyłącza się też na określony czas (u mnie ma to być 120 minut). Po czym przechodzi w stan czuwania ale ma to być stan wyłączenia i czeka na kolejny sygnał z triggera. Najważniejsze aby w stanach odliczania czy to czasu włączenia czy nastawionego czasu wyłączenia urządzenie nie reagowało na sygnał trigerra. Ma reagowac dopiero po zakończeniu operacji w których są zadane czasy ich trwania.
    Dotąd nie udało mi się natrafić na przekaźnik z dokładnie taką funkcją. Co najwyżej można znaleźć z funkcją podobna ale z rozpoczęciem odliczania od przerwy czyli CL a nie od OP. Albo tez funkcje te są realizowane po włączeniu zasilania a nie sygnałem triggera. Oznacza to że przy każdym załaczeniu zasilania wszystkie funkcje startują od nowa a nie o to chodzi. Sa też przekaźniki z podobną funkcją ale też niestety wprowadzono w nich że każdy sygnał triggera w okresach odliczania resetuje ustawienia i odliczanie rozpoczyna się od nowa. Tez nie o to chodzi.
  • #9 21641275
    Michał_74
    Poziom 34  
    Może i za skomplikowane ale można by pomyśleć o tym RTx i dodatkowo 2 przekaźniki odcinające sygnał.
    Tu tylko gdybam.

A przekazniki firmy Zamel?
  • #10 21645563
    Andrzej42
    Poziom 32  
    Ocena: 321
    PCU-520 tryb A

Jednak nie.
    Na szybko wyszło mi 2xPCU-510 tryb A
    Schemat dwóch przekaźników czasowych T1 i T2 z przyciskiem wyzwalającym

T1- czas pracy
    T2- czas pracy + czas przerwy
    Po wyzwoleniu przyciskiem (stykiem itp) czasówki T1 i T2 włączą się; włączy się również wyjście. Po czasie T1 czasówka T1 wyłączy się, lecz zostanie pod napięciem - wciskanie przycisku nic nie zmieni -do resetu potrzebne zdjęcie napięcia. Po czasie T2 obie czasówki wyłączą się, zezwalając, tym samym na ponowne wyzwolenie.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwany jest przekaźnik czasowy z funkcją OP/CL, który po otrzymaniu sygnału triggera załącza się na określony czas (OP), następnie wyłącza się na zadany czas (CL) i pozostaje w stanie wyłączenia do kolejnego sygnału triggera, przy czym podczas odliczania obu czasów nie powinien reagować na kolejne sygnały triggera. Dyskusja wskazuje na serię przekaźników RTx, jednak brak jest potwierdzenia, że którykolwiek model realizuje dokładnie taką funkcję. Sugerowano model RTX 415, ale nie ma pewności co do jego możliwości. Wspomniano także przekaźnik czasowy XY-J04, który nie spełnia wymagań, gdyż nie realizuje funkcji z wyzwalaniem cyklu po triggerze i z blokadą reakcji na sygnał w trakcie odliczania. Propozycją była również możliwość zastosowania dodatkowych przekaźników do odcinania sygnału triggera w celu uzyskania pożądanego efektu. Na koniec pojawiła się sugestia modelu PCU-520 w trybie A, bez dalszych szczegółów. Wspomniano także firmę Zamel jako potencjalnego producenta przekaźników czasowych.
REKLAMA