logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat ideowy przekaźnika czasowego na 5 sekund – jak zbudować układ opóźniający?

Krutki 05 Sty 2004 22:01 4184 13
REKLAMA
  • #1 463704
    Krutki
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    poszukuje schematu ideowego przekaznika czasowego. mianowicie chodzi mi o uklad ktory po otrzymaniu na wejscie inpulsu dzialalby okreslony czas po czym wylaczalby sie (moze byc dzialanie odwrotne nie ma to wiekszego znaczenia)chodzi mi o krotki czas dzialania do okolo 5 sekund jesli ktos moze mi pomoc bylbym bardzo wdzieczny :D z gory dzieki pozdrowionka for all !!!!!!!
  • REKLAMA
  • #2 466677
    mARIOr.
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Napewno twoje oczekiwania spełni każdy Rtx z firmy Relpol
    Polecam osobiście bardzo fajny oraz funkcjonalny przekaźnik RTx-170.
    Charakteryzuje sie on tym iz mozliwośc ustawienia dwóch niezależnych czasów tzn.czas pracy i spoczynku posiadają różne wartości.
    Kombinacja zworek daje możliwośc nastawienia sek,min x10min,H i wiele innych. Polecam
  • REKLAMA
  • #4 471864
    Raaf
    Poziom 22  
    Ocena: 77
    Proponuję przekaźniki szwajcarskej firmy Saia. Są tańsze o połowę od RTx-a. Mają szerszy zakres działania.Dystrybutorem jest firma Sabur.
    http://www.sabur.com.pl
  • #5 479288
    jelonek
    Poziom 11  
    Szukaj schematów z układami serii 555 jest tego sporo.
  • REKLAMA
  • #8 13608133
    ROGU
    Poziom 12  
    Ocena: 30
    Witajcie,

Mam problem z podnośnikiem MAHA DUO (podnośnik najazdowy, nożycowy).
    Kupiłem takowy podnośnik używany i wszystko było OK do czasu ZIMY.
    Podnośnik zimował pod przykryciem na zewnątrz razem, o zgrozo, z pulpitem sterującym (wszyscy ostrzegali żeby go schować ale oczywiście zrobiłem swoje).

Gdy mrozy ustąpiły, chciałem uruchomić podnośnik i podnośnik podnosi ale mechanizm zapadkowy się nie podnosi przez co podnośnika nie można opuścić.

Wg. mnie winny jest przekaźnik czasowy (na zdjęciach) gdyż żadne kontrolki się nie świecą,

Jak sprawdzić czy przekaźnik ten jest sprawny??
    Czy wiecie gdzie kupić identyczny ? z identycznym oznaczeniem pinów?

Schemat ideowy przekaźnika czasowego na 5 sekund – jak zbudować układ opóźniający? Schemat ideowy przekaźnika czasowego na 5 sekund – jak zbudować układ opóźniający?
  • #9 13608170
    Krzysztof Reszka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1545
    To stare Crouzet -y przeczyta kolega typ z boku i może schemat (zdjęcia)to się dobierze nowsze bo tych to wątpię czy jeszcze produkują. Brak świecenia kontrolek o niczym nie świadczy .
  • #10 13608244
    ROGU
    Poziom 12  
    OK, Jutro odczytam parametry

A czy mrozy ok -20 mogły uszkodzić tego typu elementy?
    Mniemam że podczas mrozów coś uległo zniszczeniu......

Jak sprawdzić czy przekaźnik tego typu działa??
  • #11 13613474
    bonanza
    Spec od Falowników
    Ocena: 418
    Kolego, a na jakiej podstawie sądzisz, że ten przekaźnik jest uszkodzony? Prawdopodobnie nie jest w danym momencie aktywny - nie odlicza czasu. Z reguły przekaźnik czasowy jest zasilany wtedy, gdy odmierza czas lub jest gotowy do odmierzania czasu.
  • REKLAMA
  • #12 13614475
    ROGU
    Poziom 12  
    Z góry przepraszam za niewiedzę i może głupie pytania.

dzisiaj zastanawiałem się nad działaniem przekaźnika i mam pytanie,
    czy opiszecie mi Panowie do czego służą poszczególne kontrolki i pokrętła??

zrobiłem również zdjęcie wnętrza i nie wygląda na mechaniczne uszkodzenie (np. od mrozu). Wiem że elektronika może być uszkodzona i gołym okiem może być to niezauważalne.

Jak sprawdzić czy taki przekaźnik działa prawidłowo ??

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Schemat ideowy przekaźnika czasowego na 5 sekund – jak zbudować układ opóźniający? DSC_1154.jpg (1.84 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Schemat ideowy przekaźnika czasowego na 5 sekund – jak zbudować układ opóźniający? DSC_1153.jpg (1.93 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Schemat ideowy przekaźnika czasowego na 5 sekund – jak zbudować układ opóźniający? DSC_1155.jpg (1.7 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 13614573
    Krzysztof Reszka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1545
    ROGU napisał:
    Jak sprawdzić czy taki przekaźnik działa prawidłowo ??

W twoim przypadku na zaciski A2-A3 podajesz 24V i sprawdzasz czy ci świeci dioda i czy przełącza przekaźnik,
  • #14 13620903
    ROGU
    Poziom 12  
    Dzięki Panowie,

Przekaźniki działają i co dziwne - podnośnik też zadziałał....
    nie wiem o co chodzi.... jak wpadnę na jakiś ciekawy pomysł to dam znać.. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy schematu ideowego przekaźnika czasowego o czasie działania około 5 sekund, który po otrzymaniu impulsu na wejściu aktywuje się na określony czas, a następnie wyłącza. Proponowano użycie przekaźników czasowych firmy Relpol, zwłaszcza modelu RTx-170, który umożliwia ustawienie dwóch niezależnych czasów pracy i spoczynku oraz posiada szeroki zakres nastaw czasowych. Alternatywnie wskazano przekaźniki szwajcarskiej firmy Saia, dostępne u dystrybutora Sabur, cechujące się szerszym zakresem działania i niższą ceną. Wskazano również na popularne układy scalone serii 555 jako bazę do budowy prostych układów opóźniających. W dalszej części dyskusji poruszono problem z przekaźnikiem czasowym w podnośniku MAHA DUO, gdzie podejrzewano uszkodzenie przekaźnika po zimowaniu na mrozie. Zalecano sprawdzenie działania przekaźnika poprzez podanie napięcia na zaciski zasilania (np. 24V na A2-A3) i obserwację działania diody oraz przełączania styków. Podkreślono, że brak świecenia kontrolek nie musi oznaczać uszkodzenia, a przekaźnik może być po prostu nieaktywny. Sugerowano odczytanie oznaczeń z obudowy przekaźnika (np. stare modele Crouzet) w celu doboru zamiennika. Ostatecznie potwierdzono, że przekaźniki działają, a problem podnośnika może mieć inną przyczynę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA