logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór grzejników: płytowe Purmo vs. Regulus Solarius, niższa temp zasilania

21 Sie 2025 13:26 723 10
REKLAMA
  • #1 21640616
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #2 21640853
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1537
    Ja się wypowiem ogólnie. Otóż nie radze stosowac wysokich grzejników. lepiej dać długi na niski, niż wysoki a krótszy, ponieważ KAŻDY kaloryfer jest cieplejszy góra niż dołem, a im jest wyższy, tym ta różnica jest większa. Także ciepłe powietrze unosi się zawsze ku górze, więc ważne jest, by ogrzewanie było JAK NAJNIŻEJ (przy podłodze). Wysokie kaloryfery spowoduja to, że pod sufitem będzie PIEKARNIK, a przy podłodze - ZAMRAŻARKA. A przecież marznie się głównie od nóg (zwłaszcza, gdy się siedzi bez ruchu, to nawet latem stopy potrafią być zimne, a koszulka na plecach ... mokra). Wysokie kaloryfery to piętrowy nonsens (grzejnik (zasilany z boku) nie powinien mieć większego rozstawu gałązek niż 50 cm.
  • #3 21640922
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 939
    A tak szczególnie - autor tematu podał do oceny grzejniki o wysokości około pół metra - tak że o co chodzi?

A tak na temat - a obecnym grzejnikom co dolega?
    Do ogrzania domu trzeba pewnej ilości ciepła - i nie bardzo się ona zmieni przy zmianie grzejników...
  • REKLAMA
  • #4 21641177
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 21641186
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 939
    No to trzeba wybrać takie żeby się podobały, żonie i teściowej też...
  • #6 21641188
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 21641706
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 477
    Aluminiowe są delikatniejsze, lubią szumieć, bezwzględnie nie polecam. Jak coś to stalowe, Sterlad, Purmo, Alatus chyba ciut tańszy trzeba sprawdzać. Tak od siebie Ci napisze, jak już tyle zainwestowałeś to moze potraktuj najbliższą zimę obserwacyjnie ? Może będzie wystarczająco dobrze? Ja wymieniałem grzejniki z 5 lat temu bo miałem remont i taki był mój kaprys, dziś brałbym większe, ile by mi się zmieścił tzn. powiedzmy mam w pokoju 120stke, wziałbym 160tke, ponieważ teraz mam kocioł gazowy i wolał bym aby mi większy grzejnik grzał niższą temperaturą pomieszczenie. Wez tez pod uwage ze musiał byś mieć "cycuś" wyliczone zapotrzebowanie pomieszczenia aby 1:1 chcieć mierzyć się z tym co pisze producent i tak dobrać, odchyły zawsze jakieś są.
  • #8 21641823
    Majsterkowicz987
    Poziom 13  
    Ocena: 21
    PchlaW81 napisał:
    Aluminiowe są delikatniejsze, lubią szumieć, bezwzględnie nie polecam.

No nie przesadzajmy, aluminiowe też mają swoje zalety. Ja np wolę wybrać aluminiowe niż te płytowe

PchlaW81 napisał:
    Ja wymieniałem grzejniki z 5 lat temu bo miałem remont i taki był mój kaprys, dziś brałbym większe, ile by mi się zmieścił tzn. powiedzmy mam w pokoju 120stke, wziałbym 160tke

I to jest m.in zaletą grzejnika żeberkowego. 1 żeberko ma szerokość bodajże 8cm. To daje jego rozbudowę. Przykładowo posiadasz grzejnik 15 żeberkowy, jeśli okazuje się że jest niewystarczający, to idziesz do sklepu dokupujesz 3,5,8 żeberek, ile Ci potrzeba, skręcasz ze sobą, masz większy grzejnik. A płytowy ? Kupujesz jeden, jeśli za mały musisz kupić drugi większy. Dochodzą Ci drugie koszta. Ponadto ja np u siebie mam część grzejników aluminiowych żeberkowych, cześć stalowych płytowych i widzę sam po sobie i uważam że aluminiowe lepiej emitują ciepło niż płytowe
  • #9 21641946
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Zapewne lepiej emitują Ciepło bo mają inne "wyloty". Mógłbym dokręcać żeberka jakbym miał choć przeróbki w ścianie by było żeby to wyglądało normalnie a nie koślawo pod parapetem, najlepsza i tak podłogówka, i co pokój remontuje to instaluje.
  • REKLAMA
  • #10 21642349
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 21642371
    PchlaW81
    Poziom 31  
    wysokości grzejników są różne, pamiętaj aby do szerokości dodać uchwyt

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru między grzejnikami płytowymi Purmo a Regulus Solarius w kontekście modernizacji systemu grzewczego w domu typu kostka PRL z docieplonymi ścianami i dachem oraz nowoczesnym wyposażeniem (rekuperacja, klimatyzacja, kocioł gazowy kondensacyjny). Obecne grzejniki to stare konwektory o niskiej wysokości (400 mm) umieszczone w wnękach pod oknami, zasilane wodą o temperaturze 55°C. Autor rozważa wymianę na nowoczesne grzejniki płytowe, które mają lepiej współpracować z niskotemperaturowym zasilaniem kotła kondensacyjnego, co ma poprawić efektywność i komfort cieplny. W dyskusji poruszono kwestie doboru mocy grzejników, wpływu niższej temperatury zasilania na wydajność, różnice konstrukcyjne i estetyczne między Purmo a Regulus Solarius oraz kompatybilność z istniejącą instalacją. Zwrócono uwagę na znaczenie odpowiedniego wymiarowania grzejników i ewentualne korzyści z zastosowania modeli o większej powierzchni wymiany ciepła przy niższej temperaturze zasilania. Wskazano także na konieczność uwzględnienia warunków zewnętrznych i modernizacji budynku w doborze systemu grzewczego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA