logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Udostępnianie nagrań ze zdarzeń służbom a publikacja w mediach – jak to działa?

staś pytalski 21 Sie 2025 13:38 369 3
REKLAMA
  • #1 21640623
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Ocena: 1430
    Cześć Wszystkim!

W dzisiejszych czasach każdy może być "dziennikarzem", "reporterem". Wystarczy telefon i internet.
    Zastanawia mnie pewna kwestia. Jak to jest, że świadek zdarzenia, np wypadku zgłasza się z materiałem do właściwych służb, a następnego dnia ów materiał można obejrzeć na stronie lokalnych portali?

Czy można od tak przekazać filmik, zdjęcia ze zdarzenia? Informatorzy w służbach współpracują?
    Oczywiście portal się zasłoni tajemnicą dziennikarską i nie wyda informatora, ale osobiście mam mieszane uczucia - jeżeli teoretycznie znajdę się w posiadaniu materiału z jakiegoś zdarzenia to czy iść z nim do właściwych służb.

Co o tym myślicie?
    Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #2 21640630
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1232
    Przy wykroczeniach można, tylko zamazać twarz i zmienić głos - po tablicach nie można zidentyfikować, więc wbrew pozorom nie trzeba ich blurować.
    Przy przestępstwie to już zależy, czy postępowanie jest jawne, czy niejawne.
  • REKLAMA
  • #3 21640665
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Ocena: 1430
    Ostatnio czytałem artykuł, kierowca sfilmował wypadek, zatrzymał się za zdarzeniem, na filmie tego nie widać w celu udzielenia pomocy. Wg artykułu z portalu kierowca przekazał materiał służbom, a zatrzymał się dalej, bo zadbać chciał o swoje bezpieczeństwo. Zarówno w komentarzach na portalu jak i później na YT na świadka sypią się komentarze oczywiście nieprzychylne. Sprostowanie o tym jest w artykule, ale nikt tego nie czyta.
  • #4 21641335
    cranky
    Poziom 30  
    Ocena: 385
    Warto na pewno przy przekazaniu dać do podpisu papierek, że przekazujesz w celu... i nie zostanie on udostępniony w celach innych niż procesowe. Do podpisania nazwiskiem, nie instytucją. To może zablokować chęć rozpowszechniania.
    A czy służby sprzedają za 5 groszy materiały prasie?
    Nie ma śladu w sieci policjantki wyrzuconej ze służby za udostępnianie materiałów operacyjnych (zdjęć) dla gazety "Zły".
    Niejaki "mlasek" piszący najświeższe informacje do portali o wypadkach lotniczych wierzę, że nie miał nic wspólnego z komisją do badania wypadków lotniczych.
    Więc nie, szerzysz tu spiskowe teorie, a świat jest piękny.
REKLAMA