Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że nie jest to powielanie wcześniejszych tematów, ponieważ zmieniło się prawo telekomunikacyjne - i tu właśnie jest problem: kiedyś skanowanie służb profesjonalnych było na 100 % nielegalne - prawo telekomunikacyjne mówiło, że : "Nie wymaga pozwolenia używanie urządzeń przeznaczonych wyłącznie do odbioru; ... z zastrzeżeniem urządzeń umożliwiających odbiór korespondencji nie przeznaczonej do publicznego odbioru " - jakoś tak to brzmiało; nowe prawo telekomunikacyjne, które weszło w życie we wrześniu obecnie nic nie mówi o takim zastrzeżeniu (art. 144 pkt 1). Ponieważ miałem wątpliwości co do legalności nasłuchu, zadzwoniłem do URTiP, ale otrzymałem informacje, że w związku z poleceniem ich Departamentu Prawnego nie wolno im udzielać tzw. wykładni prawa. Czy na forum jest ktoś zorintowany w tej sprawie w chwili obecnej lub jest prawnikiem i umie udzielić jednoznacznej odpowiedzi, czy nasłuch służb profejsonalnych jest obecnie legalne - bo to, że wykorzystywanie i publikacja informacji tam zdobytych jest na 100 % nielegalne.
PS. Czy zna ktoś adresy stron z polskimi częstotliwościami (poza stroną pana Włodzimierza Gillera i www.radio.org.pl ) służb profesjonalnych ?
PS. Czy zna ktoś adresy stron z polskimi częstotliwościami (poza stroną pana Włodzimierza Gillera i www.radio.org.pl ) służb profesjonalnych ?