logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polmark Rosa dotyk – wyłącznik działa tylko poza puszką, jak odizolować pole elektryczne?

hiszpi171 21 Sie 2025 20:17 468 8
  • #1 21640916
    hiszpi171
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Jak odizolować pole elektryczne w puszcze od włącznika dotykowego? Działa na zewnątrz, po zamontowaniu przestaje działać, a wszystko jest dobrze podłączone i myślę, że może być powód, że za blisko jest napięcie
    AI: Jaki dokładnie model i producent tego włącznika dotykowego masz zamontowany?
    Polmark Rosa dotyk
    AI: Opisz proszę jak wygląda montaż – jaka puszka (metalowa czy plastikowa), jak prowadzone są przewody i czy puszka jest uziemiona?
    Puszka plastikowa
  • #2 21645784
    hiszpi171
    Poziom 2  
    Puszka uziemiona, wszystko zaizolowane w puszcze. Po podłączeniu według instrukcji odczekania 20 s, w tym czasie się uzbraja. Włączam światło, świeci się przez 5 s, po czym gaśnie kondensator podłączony przy żarówce.

Dodano po 1 minucie:

Proszę o pomoc, bo nie wiem, co się dzieje. Ale gdy włącznik nie jest zamontowany w puszcze, działa prawidłowo, nie wiem, jaka jest przyczyna.
  • #3 21645832
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4625
    Jedyne co mi się nasuwa, to może brak dobrego połączenia przewodów z wyłącznikiem, Przecież pole elektryczne działa tak samo na wyłącznik w puszce, jak i w pobliżu puszku, chyba żebyś w puszce miał dużo więcej przewodów z innych obwodów. A tak nie jest.
  • #4 21645884
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2871
    hiszpi171 napisał:
    Puszka uziemiona, wszystko zaizolowane w puszcze. Po podłączeniu według instrukcji odczekania 20 s, w tym czasie się uzbraja. Włączam światło, świeci się przez 5 s, po czym gaśnie kondensator podłączony przy żarówce.

Jak puszkę plastikową uziemiłeś i co w niej izolowałeś? Wyłożyłeś ją folią aluminiową i uziemiałeś ją i izolowałeś?
    Jak gaśnie kondensator? Wiesz, co to jest kondensator?
  • #5 21645917
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1045
    Musisz złożyć całość (z ramką! ) i potem podać zasilanie - takie włączniki "uczą się" tła otoczenia przez pierwsze sekundy - jak zasiliłeś bez ramki, a potem ją założyłeś to zwariuje.
  • #6 21646068
    hiszpi171
    Poziom 2  
    Chris, ale jak mam złożoną ramkę, wyłączę zasilanie i włączę ponownie, odczekam 20 s, jak w instrukcji, i dalej tak jest

Dodano po 9 [minuty]:

>>21645884 Nie, że gaśnie kondensator. Chodzi o to, że mam wszystkie przewody w kostkach i zaizolowałem je Szkotem, po czym owinąłem sreberkiem. Mam tylko przewód zasilający rozprowadzony na lampę sufitową i lustro. Nawet jak odłączę lustro i podłączę tylko sufitową, to nic nie zmienia. Puszki nie uziemiłem. Podłączyłem jak w instrukcji, tylko dziwne jest, że na zewnątrz, poza puszką, działa wszystko dobrze, a po włożeniu do środka nawala.
  • #7 21646145
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    hiszpi171 napisał:
    Chodzi o to, że mam wszystkie przewody w kostkach i zaizolowałem je Szkotem, po czym owinąłem sreberkiem.

Normalnie dramat. Może czas przestać bawić się w elektryka, łącznie z szukaniem mocno alternatywnych rozwiazań.
  • #8 21646174
    hiszpi171
    Poziom 2  
    >>21646145 Po prostu nie wiesz, jak pomóc — to nie pisz takich rzeczy.

Moderowany przez ArturAVS:

3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.

• #9 21646224
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    hiszpi171 napisał:
    >>21646145 poprostu nie wiesz jak pomóc to nie pisz takich rzeczy

Muszę ciebie zmartwić, nie możesz zabronić mi pisać na forum. Taka jest idea forum, że jeden użytkownik nie może zabronić innemu. Wiem natomiast że puszek plastikowych się nie uziemia, kondensatory nie świecą, przewodów w puszce nie owija się sreberkiem. Wiem że to wszystko to jest elektryka alternatywna, która czasem może mocno zaszkodzić. Wiem też że bardzo często odpowiedź na pytania amatora znajduje się w instrukcji obsługi. Jestem jakoś dziwnie przekonany że gdybyś się zastosował do rad w instrukcji prawdopodobnie nie miałbyś problemu. Obstawiam że również podłączenie masz z kategorii alternatywnej elektryki stąd prawdopodobnie jest problem. I jakoś dziwnie jestem przekonany że problem nie jest w polu elektrycznym jakie jest w puszce.
    A poza tym, jakie przedstawienie problemu taka odpowiedź.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy wyłącznika dotykowego Polmark Rosa, który działa poprawnie poza puszką, ale po zamontowaniu w plastikowej puszce przestaje działać mimo prawidłowego podłączenia. Użytkownik izolował przewody taśmą izolacyjną i owinął je folią aluminiową, jednak puszka nie jest uziemiona. Włącznik wymaga złożenia z ramką przed podaniem zasilania, ponieważ uczy się tła otoczenia przez pierwsze 20 sekund. Po zasileniu z ramką problem nadal występuje. W dyskusji zwrócono uwagę, że puszki plastikowe zwykle się nie uziemia, kondensatory nie świecą, a owinięcie przewodów folią aluminiową jest nietypowe i może powodować zakłócenia. Sugerowano, że problem nie wynika z pola elektrycznego w puszce, lecz z nieprawidłowego montażu lub podłączenia, a także z nieprzestrzegania instrukcji producenta. Zalecane jest dokładne stosowanie się do instrukcji montażu i unikanie alternatywnych metod izolacji przewodów, które mogą zakłócać działanie wyłącznika dotykowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA