logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Makita HR4011C AVR – po wymianie stojana i wirnika wentylator dmucha w dół, nie w górę

mslomka9 21 Sie 2025 20:27 324 4
REKLAMA
  • #1 21640930
    mslomka9
    Poziom 6  
    Witam
    Mam taki problem: Makita HR4011C AVR. Wymieniałem stojan i wirnik. Wszystko spoko, tylko po zamontowaniu dmucha w dół... Zamiast do góry (chłodzenie silnika wyrzuca powietrze na boki, zasysa od spodu). Stojan ma 4 wejścia, czy może odwrotnie go podpiąłem? Nie miał opisu, wszystko takie samo. Ew. czy szukać przyczyny w zamienionym kablu, ale wpięty tak samo? Help...
    AI: Czy poza tym, że wentylator dmucha w dół, młot działa normalnie? Silnik pracuje poprawnie, nie ma innych dziwnych objawów?
    Tak.
    AI: Masz może schemat elektryczny albo zdjęcia, jak były podłączone przewody przed wymianą? Może coś się różni względem obecnego podłączenia?
    Nie.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21641051
    mslomka9
    Poziom 6  
    Tak, płasko w dół. Jutro rozkręcę, może zasilanie odwrotnie albo stojan o 180° obrócę... ale to nie ma wpływu. Chyba. Zrobię jutro zdjęcie. Ale czy ona powinna dmuchać na boki, a zasysać z dołu?
  • REKLAMA
  • #4 21641164
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1065
    Tylko, że przełączanie przewodów silnika, czy kombinowanie z obracaniem "stojana", może wywołać zmianę kierunku wirowania silnika, a skoro maszyna pracuje prawidłowo i obraca się we właściwym kierunku, to tutaj nic nie kombinuj.
    Tym bardziej, że turbina wentylatora jest odśrodkowa z prostymi łopatkami i pompuje powietrze od wewnątrz do zewnątrz, niezależnie od kierunku wirowania.

Rysunek złożeniowy narzędzia z oznaczeniami części, w tym turbiną i obudową

Ale tu, analizując rysunek złożeniowy - pierścień 138, turbina 137 i dolna obudowa 134 - ich kształt i sposób ustawienia, to wynika, że powietrze będzie pompowane z góry do dołu. A skoro zasysane jest otworami przy rączce w części 117, to taki kierunek przepływu powietrza jest logiczny.
    Więc wychodziłoby na to, że w tej maszynie powietrze jest zasysane otworami w części 117 i wyrzucane u dołu przez część 134.
  • #5 21641196
    mslomka9
    Poziom 6  
    A, OK. Może miałem dół zapchany i nie czułem, że dmucha w dół. Teraz idzie jak z suszarki... Czy zostawić, jak jest? OK, dziękuję bardzo.
REKLAMA