logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Inteligentny transfer w tle (BITS) sam się włącza po restarcie – jak trwale wyłączyć?

sewus1 22 Sie 2025 11:12 1092 16
REKLAMA
  • #1 21641339
    sewus1
    Poziom 5  
    Witajcie,

Moje pytanie dotyczy następującej sytuacji. Ostatnio podczas pracy na laptopie bardzo przeszkadza mi usługa inteligentnego transferu w tle — z tego powodu, iż zabiera strasznie dużo internetu.
    Wyłączam ją — to znaczy kończę z wyłączonym trybem uruchamiania podobnego. Jednak po ponownym uruchomieniu komputera ona się sama załącza. Dodatkowo zauważyłem, że kiedy uruchamiam Menedżera zadań, na ułamek sekundy pokazuje się komunikat „Przerwania systemowe”, a obciążenie procesora dosłownie na dwie sekundy rośnie do 90–100%. Potem spada do 5–10%.

Chciałem prosić o radę: czy wyłączanie tej usługi jest bezpieczne i dlaczego ona się sama uruchamia, skoro wyłączam tryb ponownego uruchamiania? No i druga sprawa — czy te przerwania systemowe na ułamek sekundy są niebezpieczne?
  • REKLAMA
  • #2 21641378
    Bródka
    Poziom 42  
    Ocena: 723
    sewus1 napisał:
    z tego powodu, iz zabiera strasznie dużo internetu.

Ponieważ jest po części połączona z windows update czyli poprawkami
    sewus1 napisał:
    Chciałem prosić o radę czy wyłączanie tej usługi jest bezpieczne i dlaczego ona się sama uruchamia, skoro wyłączam tryb ponownego uruchamiania

Można ja wyłączyć ale wtedy windows update może nie działać, komputer jest twoj czy firmowy?
    sewus1 napisał:
    No i druga sprawa czy te przerwania systemowe na ułamek sekundy są niebezpieczne?

Przerwania systemowe są normalne ale nie powinny przekraczać 1% w stanie spoczynku, ale chwilowo może rosnąć i to jest normlane, procesor przerywa inne zadanie aby obsłużyć ważniejsze
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21641440
    sewus1
    Poziom 5  
    Tak tylko, że obecnie aktualizacje systemowe mam wstrzymane. Dlatego mnie to dziwi, tym bardziej, że ustawiłem tryb uruchamiania na wyłączony.

No i druga sprawa: to są te obciążenia procesora — to jest czasami 100% przez sekundę.
  • REKLAMA
  • #5 21642025
    sewus1
    Poziom 5  
    Asus vivobook i Windows 11
  • REKLAMA
  • #6 21642119
    Bródka
    Poziom 42  
    Ale wysil sie troche, vivobook to tylko seria, konkretnie co ma w srodku za bebechy...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21642199
    sewus1
    Poziom 5  
    Postaram się. Niestety nie jestem oblatany w tych tematach, stąd moja lakoniczna odpowiedź.

Więc jest to notebook/laptop 15,6" Asus VivoBook 15.

A teraz czytam wszystkie dane, które są na fakturze:
    R512FA i5-8265U / 8 GB / 256 GB
  • #8 21642204
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1075
    sewus1 napisał:
    Jednak po ponownym uruchomieniu komputera ona się sama załącza.

Można ustawić tryb uruchamiania usługi na ręczny i sprawdzić czy wszystko działa O.K..

Okno właściwości usługi BITS ustawione na tryb ręczny i stan zatrzymany
  • #9 21642284
    sewus1
    Poziom 5  
    Na ręcznym już była ustawiona i sama startuje po 10 minutach

Dodano po 1 [minuty]:

sewus1 napisał:
    Wyłączam ją — to znaczy kończę z wyłączonym trybem uruchamiania podobnego. Jednak po ponownym uruchomieniu komputera ona się sama załącza.

Dodano po 1 [minuty]:

Bródka napisał:
    Ale wysil sie troche, vivobook to tylko seria, konkretnie co ma w srodku za bebechy...

Więc jest to notebook/laptop 15,6" Asus VivoBook 15.

A teraz czytam wszystkie dane, które są na fakturze:
    R512FA i5-8265U / 8 GB / 256 GB
  • #10 21642425
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10454
    Windows Update dziala poprawnie? Wszystkie aktualizacje masz zainstalowane?
  • #11 21642769
    sewus1
    Poziom 5  
    Obecnie Windows Update jest wyłączony. Wstrzymany na tydzień.
  • REKLAMA
  • #13 21643131
    sewus1
    Poziom 5  
    A jeśli chodzi o obciążenie procesora rosnące w ciągu sekundy do 100%?
  • Pomocny post
    #14 21643140
    Bródka
    Poziom 42  
    I będzie rosło ponieważ system pobiera i wgrywa aktualizacje, jak już to zrobi zmniejszy się zuzycie cpu, od tego jest procesor aby pracował, miej na uwadze to iż nie jest to nowy procesor wiec wymaga więcej mocy i czasu na wykonanie zadań niż nowsze cpu
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 21643743
    sewus1
    Poziom 5  
    Chciałbym dodać, iż dzisiaj rano uruchomiłem Windows Update i wyświetlił się komunikat, że wszystko jest aktualne.
  • #16 21643945
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10454
    Nadal obciaza?

Zamiesc w zalaczniku logi z FRST, ze skanowania (addition oraz frst.txt).
  • #17 21644757
    sewus1
    Poziom 5  
    Usługa inteligentnego transferu w tle póki co nie pojawia się. A jeśli chodzi o to sekundowe przejście do 100% procesora przy włączaniu Menedżera zadań, to tak.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z usługą Inteligentnego transferu w tle (BITS) na laptopie Asus VivoBook 15 (R512FA, i5-8265U, 8 GB RAM, 256 GB SSD) z systemem Windows 11. Pomimo wyłączenia usługi i ustawienia trybu uruchamiania na wyłączony lub ręczny, BITS samoczynnie się włącza po restarcie systemu i po około 10 minutach działania. Usługa ta jest powiązana z Windows Update, co może powodować automatyczne jej uruchamianie, nawet gdy aktualizacje są wstrzymane. Występują także krótkotrwałe skoki obciążenia procesora do 90–100% związane z „Przerwaniami systemowymi”, które są normalne, choć nie powinny utrzymywać się długo. Zalecane jest włączenie Windows Update i pobranie wszystkich aktualizacji, co może zmniejszyć aktywność BITS i obciążenie CPU. Dodatkowo zasugerowano ustawienie trybu uruchamiania usługi na ręczny i monitorowanie działania. Problem może wynikać z mechanizmów systemowych wymuszających działanie BITS dla poprawnego funkcjonowania aktualizacji systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA