logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus Zenbook UX410UQK nie uruchamia się, świeci tylko dioda zasilania – co sprawdzić?

xpromar 22 Sie 2025 12:40 231 4
REKLAMA
  • #1 21641426
    xpromar
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Asus Zenbook UX410UQK. Problem z uruchomieniem.
    Korzystałem normalnie z laptopa, miałem uruchomioną dystrybucję Linuksa z pendrive'a, zamknąłem system, ale laptop nadal pracował - raz mi się już tak zrobiło, ale po dłuższym przytrzymaniu przycisku uruchamiania wyłączył się i ponownie włączył i działał - tym razem nie reagował, więc postanowiłem, że wyjmę baterię, rozkręciłem, wyciągnąłem baterię, włożyłem ponownie i próbowałem uruchomić. Niestety świeciła się tylko dioda (symbol żarówki) od pracy laptopa. Przytrzymałem dłużej przycisk POWER — wyłączył się. Podpiąłem zasilanie, ale to nic nie dało: dioda od pracy zapaliła się i nie gaśnie. Nie reaguje na przycisk POWER.
    Wyciągnąłem całą płytę, z doświadczenia czasami taka operacja ponownego podpięcia wszystkiego pomaga. W tym przypadku jednak to nic nie dało. Robiłem też reset prądowy (przytrzymanie przycisku POWER ponad minutę), niestety to nic nie dało.
    Więc może ktoś z Was ma jeszcze jakiś pomysł, może ktoś miał taki przypadek i podpowie mi, czy da się to naprawić w warunkach domowych, czy jedynym ratunkiem jest serwis.
    Nie wiem, czy dobrze myślę, ale jeśli padłaby płyta, to by w ogóle nie było sygnału świecącej diody.
  • REKLAMA
  • #2 21641496
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1614
    Miernik i sprawdź rezystancję na gnieździe zasilania i kolejno na cewkach itd. Napięcie zasilacza itd.
  • REKLAMA
  • #3 21641625
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6855
    14" Model UX410UQx Link
    i7-7500U, 7th gen
    NVIDIA GeForce 940MX (2GB DDR3)
    DDR4-2400 1x slot + wlutowane 8GB DDR4-2400
    25Q64FVSIQ_8MB Bios
    * płyta dobrze pokazana Link

Jak pisano wyżej.
    Masz sentyment do niego > serwis lub daj zgłoszenei naprawy Tutaj na forum
  • REKLAMA
  • #5 21642191
    xpromar
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    >>21641761
    Raczej w warunkach domowych tego nie naprawię. Po podłączeniu do zasilania grzeje się procesor, więc pewnie płyta jest uwalona. Chyba nie ma sensu naprawiać, bo pewnie wyjdą jakieś kolosalne pieniądze. Szkoda tylko, że akurat teraz padł, bo by mi się przydał. Dbałem o tego lapka, żeby mi służył jak mój stary Acer (15 lat i działa), a Asus po 7 latach padł.

Dodano po 3 [minuty]:

lisek napisał:
    14" Model UX410UQx Link
    i7-7500U, 7th gen
    NVIDIA GeForce 940MX (2GB DDR3)
    DDR4-2400 1x slot wlutowane 8GB DDR4-2400
    25Q64FVSIQ_8MB Bios
    * płyta dobrze pokazana Link

Jak pisano wyżej.
    Masz sentyment do niego > serwis lub daj zgłoszenei naprawy Tutaj na forum

Dokładnie to jest ta płyta, z tym że ja jeszcze wrzuciłem 16 GB RAM-u, także na 24 GB RAM-u bez problemu działał. I padł, a akurat teraz nie jest czas na zmiany sprzętu. Ehh... szkoda mi, bo zadbany, a tak będzie leżał bezużyteczny.
REKLAMA