logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zenbook UX32LA - brak startu systemu po trybie uśpienia

bart7777777 24 Sie 2019 01:22 300 2
  • #1 18132094
    bart7777777
    Poziom 2  
    Dzień dobry,

Posiadam laptopa Zenbook UX32LA. Służył mi wiele lat jednak nagle przestało coś działać.

Kilka tygodni temu zaktualizowałem system z windowsa 8.1 do windowsa 10, jednak zaraz po aktualizacji wszystko było w porządku.
    Kolejne updatety zawsze się instalowały prawidłowo i laptop nie sprawiał żadnych problemów.

Ostatnio pracowałem na urządzeniu po czy dałem komputer w tryb uspij (przy czym przy opcji zamknij oraz uruchom ponownie był znacze k z aktualizacją). Klapkę laptopa po wybraniu tego trybu zamknalem. Laptop się nie ładował, leżał w pokrowcu na stole. Po powrocie do domu i załączeniu komputera zastałem następującą sytuacje:

Laptop po wciśnięciu przycisku włącz zaświeca diodę włączenia przy tym przycisku oraz diodę "działania" z boku obudowy natomiast system nie startuje. Bateria działa normalnie ładowanie też ponieważ kolor diody ładowania zmienia sie prawidłowo (laptopa naładowałem i zostawiłem w takim stanie "włączenia" na kilka dni, po czym ponownie podłączyłem i kolor diody wskazywał niższy poziom naładowania baterii). Dodam również że próby przytrzymywania różnych kombinacji przyciskow oraz odłączania i podłączania baterii nie przyniosły żadnych zmian.
    Podlaczenie pendrive'a z systemem Windows również nie działa. Po wciśnięciu przycisku załącz, laptop tak jakby włączał się ale w trybie uśpienia. Normalnie zaświeciła się klawiatura i pokazywał się ładujący system i włączały się wiatraki. W tym wypadku nic z tych rzeczy sie nie dzieje, jednak przycisk włączania jest jednym z przycisków klawiatury więc ona też raczej zepsuta nie jest.

Laptop nie upadł ani nie było żadnych czynników fizycznych, które mogły takowe zachowanie spowodować.

Sprzęt ma około 5lat.

Czy ma ktoś pomysł co może byc przyczyną problemu?

Z góry bardzo dziękuję za wszelką pomoc.
    Serdecznie pozdrawiam
  • #2 18132846
    bobycob
    Poziom 21  
    Ocena: 82
    Spróbowałbym rozkręcić, odłączyć baterię i sprawdzić czy system uruchomi się przy odłączonej.
  • #3 18133611
    bart7777777
    Poziom 2  
    Dziękuję za odpowiedź.
    Spróbowałem tego jednak problem występuje tak jak występował.
    Czy są jakieś inne elementy, które mogłyby wskazywac na tego typu zachowanie ? Czy jest to zbyt ogólne i komputer muszę dać po prostu do serwisu?
    Pozdrawiam
REKLAMA