logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zasilić dwa połączone telefony stacjonarne do rozmowy bez linii?

mlac 16 Kwi 2003 23:19 4370 10
REKLAMA
  • #1 189776
    mlac
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Odłączyli mi linie ale zostały mi dwa aparaty podłączone do siebie ale są głuche. Czy nie da sie podłączyć jakiegoś małego napięcia żeby można przez nie rozmawiać???? Jeżeli tak to jakie??? Dzwonienia do siebie nie uzyskam bez centralki ale może bedzie można pogadać jak obie strony podniosą słuchawkę.
  • REKLAMA
  • #2 189830
    Kynios
    Poziom 12  
    HMM Gdzieś w internecie znalazłem schemat symulatora Lini telefonicznej, ale z tego co pamiętam to był zbydowany na jednym albo dwóch scalakach z czego wynika że samo napięcie nie wystarczy. Może sobie przypomne gdzie ale nie obiecuje. Poszukam na płytach bo chyba go sobie zapisałem. Na razie pozdrawiam. Wesołych świąt Wielkanocnych.
  • #3 190018
    tomek2000
    Poziom 24  
    Ocena: 172
    Wystarczy zwykłe źródło prądowe na dwu tranzystorkach :) A najprościej to zasilaczyk 18-22VDC (najlepiej stabilizowany - nie będzie brumieć!) i szeregowo rezystorek 600ohm-1kohm :)
  • REKLAMA
  • #4 190224
    jarek1
    Poziom 27  
    Ocena: 46
    bateria 9v i gadasz tylko nie będzi dzwonka
  • #5 190710
    mlac
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Mówisz że wystarczy bateria 9V?? a można zasilacz na 9V??? Bo pewnie ta bateria to długo nie pociągnie??????
  • #6 190932
    adusia
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    może zainteresuję cię takie coś. Było podane w EP.
    Załączniki:
    • centralka domofonowa.pdf (279.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 194553
    misiek_staszic
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Witam!

Tak, jak to już było mówione, bateria 9V wystarczy. Sam używam takiej instalacji. Jak długo "pożyje" ta bateria? To zależy od długości kabla łączącego dwa aparaty, oraz od typu układu rozmównego w tych aparatach - transformatorowy pobiera więcej prądu niż elektroniczny. Ja mam 60m kabla, dwa stare telefony RWT z transformatorowym układem rozmównym i przy dość intensywnym użytkowaniu (3 do 4 godziny rozmów dziennie) bateria 9V Duracell "żyje" około tygodnia.

Pozdrawiam, Misiek Staszic
  • REKLAMA
  • #8 1867453
    menda.tk
    Poziom 2  
    a mam do was proźbe morze ktos napisć jak by to najprosćiej zrobić z góry dzieki
  • #9 1886678
    marzoch
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Najprościej to stałe zasilanie jak podają wyżej i stare aparaty telefoniczne te ze zwykłą tarczą i dzwonkiem. Gdy kręcisz u siebie tarczą w drugim telefonie lekko dzwoni dzwonek i odwrotnie
  • #10 1887040
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2923
    Najprościej to tak jak na poniższym rysunku. Bateria 9V.
    Załączniki:
    • Jak zasilić dwa połączone telefony stacjonarne do rozmowy bez linii? Dwa.jpg (29.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #11 1887053
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2923
    Inne rozwiązanie, lepsze bo z wywołaniem (dzwonieniem) po podniesieniu słuchawki w jednym z aparatów.
    Załączniki:
    • Jak zasilić dwa połączone telefony stacjonarne do rozmowy bez linii? Współpraca dwóch aparatów.jpg (90.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dwa połączone telefony stacjonarne bez podłączonej linii telefonicznej można zasilić niewielkim napięciem, aby umożliwić rozmowę bez centralki. Najprostszym rozwiązaniem jest zastosowanie baterii 9V, która zasili obwód i pozwoli na prowadzenie rozmów, choć bez sygnału dzwonka. Alternatywnie można użyć stabilizowanego zasilacza 18-22V DC z rezystorem szeregowym 600Ω–1kΩ, co zapewni stabilne napięcie i ograniczy zakłócenia. Czas działania baterii 9V zależy od długości kabla i typu układu rozmównego w aparatach (transformatorowy pobiera więcej prądu niż elektroniczny). Przykładowo, przy 60 m kablu i starych telefonach RWT bateria 9V może wystarczyć na około tydzień intensywnego użytkowania. Istnieją również schematy symulatorów linii telefonicznej oparte na układach scalonych lub prostych tranzystorowych źródłach prądowych, które umożliwiają lepsze odwzorowanie funkcji linii, w tym wywołanie dzwonkiem po podniesieniu słuchawki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA