logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Falownik hybrydowy EVO 6200 – czy uruchomi się tylko z podłączoną siecią 230V?

jokercbi 23 Sie 2025 11:55 786 4
REKLAMA
  • #1 21642203
    jokercbi
    Poziom 14  
    Ocena: 27
    Witam.
    Mam taką zagwozdkę.
    Chodzi o samo uruchomienie falownika solarnego hybrydowego jednofazowego.
    "Pacjent" to masowy falownik pakowany w różne obudowy i opisywany różnymi nazwami, oparty o praktycznie tą samą PCB (to bez większego znaczenia raczej).
    Akurat ten egzemplarz to EVO 6200.
    Pytanie mam takie, czy uruchomi się on tylko z podłączeniem do sieci??
    Bez podłączonej baterii i bez podłączonych paneli PV??

Pytanie jest stąd, ze dostałem do naprawy taki falownik i nie wiem za wiele o tego typu obwodach.Owszem były uszkodzone elementy w falowniki, które wymieniłem.Podłączyłem go pod sieć 230V tylko.Nie mam ani baterii 48V ani paneli PV.Urządzenie nie uruchamia się.
    Pytałem instalatora PV czy ma się uruchomić pod samą siecią i ten twierdzi, że niby tak.
    Jednak AI odpowiada inaczej.Poza tym ten instalator to młodzik i nie zna się w ogóle na samej budowie urządzeń.On jedynie montuje instalacje z nowych elementów i nie wiem nic o elektronice.Jak się coś psuje to wymienia na nowe na gwarancji.
    Nie mam kogo zapytać , więc pytam tutaj na forum.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21642281
    retsew
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    Mam Anerna Evo 6200 z 05.2024 i uruchamia się na samej sieci, ale zasilanie na wyjście podaje dopiero po 1,5 minucie .
    Sprawdzałem w trybie SBU .
    Oprogramowanie ma U1 80 06 .
    Mam też Anerna EVO 3600,który uruchamia się też na samej sieci ale zasilanie daje natychmiast ,jest z innym wcześniejszym oprogramowaniem .
  • REKLAMA
  • #3 21642370
    jokercbi
    Poziom 14  
    Rozumiem, mnie nawet nie interesuje czy podaje zasilanie na wyjście, tylko czy ma zaświecić LCD na samej sieci po włączeniu włącznika. Poza tym ten naprawiany nie reaguje na wyłącznik w tym sensie, że cały czas słychać "skwirczenie" w zasilaczu (to chyb zasilacz bo w to obok mostka prostowniczego). Nie potrafię znaleźć tam uszkodzenia, wszystkie elementy sprawdziłem poza samymi układami PWM tam są dwa UC3845, pewno się któryś uszkodził. W ogóle w całym tym falowniku jest takie 4 układy ale nie umiem rozróżnić sekcji( co od czego jest) w tym urządzeniu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21642415
    retsew
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    Wyświetlacz świeci po podaniu sieci ,zaświecają się wszystkie ikony do testu i pozostają niezbędne do pracy .
  • #5 21642428
    jokercbi
    Poziom 14  
    Czyli wszytko już wiem.Dzięki kolego za informacje. Dokładnie o to mi chodziło.Pozdrawiam.
REKLAMA