logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Falownik o świcie i zmierzchu, gdy jest mało światła na przemian wyłącza się i włącza co parę sekund

Yahreck 17 Lip 2024 11:26 1869 12
REKLAMA
  • #1 21157773
    Yahreck
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    O świcie i o zmierzchu, gdy jeszcze nie ma, albo już nie ma wystarczającej ilości światła, panele dają wówczas zaledwie 73V (a napięcie mocy maksymalnej zestawu moich paneli to 204,5V) falownik wyłącza się, potem za parę sekund włącza się ponownie, ale tylko na kilka sekund i znów się wyłącza i tak w kółko. Moim zdaniem, jeśli nie ma wystarczającej ilości światła czyli jest za niskie napięcie, falownik powinien się wyłączyć, a gdy napięcie wzrośnie do minimalnego czyli 90V, dopiero wtedy powinien się włączyć. Myślałem, że to wada falownika, ale gdy wymieniłem go na inny, sytuacja jest identyczna. Dzieje się tak tylko wtedy, gdy nie jestem podłączony do sieci, bo gdy podłączę się do sieci, to falownik cały czas działa, ale niepotrzebnie doładowuje mi baterie. Mieliście coś podobnego?

Mój sprzęt:
    - panele
    10x Kensol KS395M-SH moc max 395 Wp = 3,95 kWp, napięcie mocy maksymalnej 40,9 V, prąd mocy maksymalnej 9,66 A. Połączone w dwa szeregi po 5 szt. czyli napięcie mocy max 204,5 V.

- falownik hybrydowy offline
    Y&H MPS-VIII ECO 4,2 kW, max prąd ładowania 120 A, max prąd AC ładowania 100 A, napięcie paneli 90-500 VDC, napięcie wejściowe 24 VDC.
  • REKLAMA
  • #2 21157778
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3283
    Normalne działanie jest za mało mocy by zapewnić zasilanie na podstawowe funkcje falownika. Panele ładują kondensator na wejściu i falownik odpala ale ekran i elektronika sterująca pobiera więcej i napięcie siada kondensator się rozładowuje i falownik gaśnie ,cykl się powtarza.
  • #3 21157782
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1604
    Nie możesz obu stringów szeregowo podłączyć i sprawdzić?
  • REKLAMA
  • #4 21157832
    Yahreck
    Poziom 11  
    sigwa18 napisał:
    Normalne działanie jest za mało mocy, by zapewnić zasilanie na podstawowe funkcje falownika. Panele ładują kondensator na wejściu, a falownik odpala, ale ekran i elektronika sterująca pobiera więcej i napięcie siada, kondensator się rozładowuje i falownik gaśnie, cykl się powtarza.

Czy jest na to jakaś rada?

Dodano po 1 [minuty]:

kindlar napisał:
    Nie możesz obu stringów szeregowo podłączyć i sprawdzić

Początkowo miałem 12 paneli, bo jeden przyszedł potłuczony, ale działał, więc pomalowałem lakierem, żeby był szczelny i teoretyczne maksymalne napięcie miałem bardzo bliskie granicznemu, czyli 490,8 V, dlatego podłączyłem w dwa szeregi. Potem odłączyłem ten uszkodzony panel, bo dawał niższe napięcie od pozostałych, a w sumie dwa, żeby było symetrycznie, bo tak akurat miałem okablowanie pociągnięte. Mam właściwie 11 paneli i mógłbym je wszystkie podłączyć w szereg i miałbym 449,9 V, ale nie wiem, czy to też nie jest za blisko napięcia granicznego 500 V, żeby nie spalić falownika.
  • REKLAMA
  • #6 21157902
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3283
    Nic nie da problem będzie przy wyższym napięciu tylko.
  • #7 21157950
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 21158218
    Yahreck
    Poziom 11  
    BBElektrotechnik napisał:
    To jest falownik hybrydowy, czyli sam na własne potrzeby jest w stanie pobierać zasilanie z baterii i z sieci. Czemu tego nie robi?
    Sytuacja jaką opisałeś jest zupełnie normalna dla falowników ongridowych które w głównej mierze mogą być zasilane tylko przez panele słoneczne (falownik jest całkowicie wyłączony w nocy). Wtedy bardzo niska moc PV rano i wieczorem sprawia że falownik jest w stanie się uruchomić, ale próba pociągnięcia większego prądu z paneli powoduje spadek napięcia poniżej wartości minimalnej i wyłączenie falownika.

Problem w tym, że ja w tym czasie nie mam nic podłączonego do falownika. Instalacja 100% offgrid.
  • #9 21158225
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6543
    Yahreck napisał:
    Problem w tym, że ja w tym czasie nie mam nic podłączonego do falownika

To nie ma znaczenia. Startuje ale po uruchomieni kolejnych obwodów braknie energii. Jest za mała produkcja aby falownik pracował sam na siebie. Tłumaczą Ci a Ty dalej swoje.
  • #10 21158226
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 21159192
    Yahreck
    Poziom 11  
    BBElektrotechnik napisał:
    A baterię masz podłączoną?
    Co to za falownik?

- falownik hybrydowy offline
    Y&H MPS-VIII ECO 4,2 kW, max prąd ładowania 120 A, max prąd AC ładowania 100 A, napięcie paneli 90-500 VDC, napięcie wejściowe 24 VDC.
    - bateria podłączona
  • #12 21601789
    sonarbb
    Poziom 1  
    Mamy problem z włączającym się falownikiem, zapraszam do kontaktu tlmechanika(_at_)gmail.com
  • REKLAMA
  • #13 21602077
    techlock
    Poziom 33  
    Ocena: 486
    >>21159192 Przełącznik kołyskowy masz w pozycji 0; jeśli włączysz na ON falownik będzie korzystać z energii akumulatora po zmierzchu. To normalny objaw jak koledzy opisywali wyżej, to funkcja wykorzystywana głównie zimą, gdzie energia z PV jest znikoma. Po osiągnięciu odpowiedniej mocy falownik się włączy i zacznie ładować akumulator, a po zmierzchu się wyłączy. W tym czasie funkcja falownika DC/AC jest wyłączona - > nie będzie zasilać urządzeń na wyjściu 230V.

Patrz na krzywą napięciową paneli, które masz. Nawet przy znikomym naświetleniu napięcie szybko wzrasta do parametrów nominalnych, ale moc już NIE!
    W tym falowniku nie można dowolnie ustawić napięcia startu - > startuje już od 60V z PV przy podłączonych akumulatorach.
    Będzie tak cykać (to przekaźniki), tak cykają wszystkie falowniki on-grid, chyba, że mają wbudowany moduł pozwalający na uśpienie do czasu osiągnięcia odpowiedniej mocy oraz drogie falowniki off-grid.

Podsumowanie tematu

✨ Falownik hybrydowy Y&H MPS-VIII ECO 4,2 kW w instalacji off-grid z panelami Kensol KS395M-SH o napięciu mocy maksymalnej 204,5 V wykazuje cykliczne włączanie i wyłączanie o świcie i zmierzchu przy niskim napięciu paneli (około 73 V). Problem wynika z niewystarczającej mocy do podtrzymania pracy falownika – kondensatory na wejściu ładują się, falownik startuje, ale elektronika sterująca pobiera więcej prądu, co powoduje spadek napięcia i wyłączenie urządzenia. Po kilku sekundach cykl się powtarza. Falownik startuje już od około 60 V, jednak przy niskim nasłonecznieniu produkcja energii jest zbyt mała, aby falownik mógł działać stabilnie samodzielnie. Podłączenie do sieci pozwala na ciągłą pracę falownika, ale powoduje niepotrzebne doładowywanie baterii. Ustawienie wyższego napięcia startu z paneli jest sugerowanym rozwiązaniem, jednak w tym modelu falownika nie ma możliwości dowolnej regulacji napięcia startu. Cykliczne włączanie i wyłączanie jest typowe dla falowników on-grid i hybrydowych bez funkcji uśpienia do momentu osiągnięcia minimalnej mocy. Problem nie wynika z uszkodzenia falownika, gdyż wymiana na inny egzemplarz nie zmienia zachowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA