logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić falownik Powland 4.2kW 24V do pracy z paneli i sieci?

tomek6262 11 Wrz 2024 15:19 4011 59
Najlepsze odpowiedzi

Jak ustawić falownik Powland 4.2 kW 24 V do pracy z paneli i sieci oraz dlaczego bez akumulatora nie pokazuje pełnej mocy paneli?

Ustaw priorytet SUB, bo to tryb Solar → Utility → Battery; w UEI/UTI falownik bierze prąd cały czas z sieci, a bez akumulatora SUB i SBU zachowują się praktycznie tak samo [#21223919][#21223765] Bez baterii zawsze będzie jakiś pobór z sieci i nie uzyskasz idealnej pracy tylko z PV, bo nadwyżka nie ma gdzie się magazynować [#21223683][#21223919] Falownik nie uruchomi się z samej sieci — do startu potrzebuje napięcia z paneli albo akumulatora [#21224538] To, że widzisz np. 200 W zamiast pełnych 1,6 kW, nie oznacza awarii: wyświetlacz/logger pokazuje bieżące napięcie i prąd albo chwilowe zużycie, a nie „maksymalną moc paneli”, do tego dochodzą straty i opóźnienia odczytu [#21223580][#21227773] Jeśli chcesz sensownej pracy, dołóż akumulator i wtedy ustaw priorytet zgodnie z instrukcją; bez niego układ jest mało opłacalny i nie będzie działał jak klasyczny magazyn energii [#21223331][#21245474]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 21222849
    tomek6262
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Witam
    Mam falownik hybrydowy Powland 4.2kW 24V
    Dzisiaj pierwszy raz go odpaliłem, na panelach 4x 420W połączonych szeregowo (ma możliwości pracy bez akumulatora)
    Podłączyłem go w samo południe i przy podłączonej sieci dawały panele 141V od 0 do 105W skacząc w kółko, po wyłączeniu sieci podskoczyło do 200W, zużycie w domu było też ok. 200W.

Chciałbym teraz ustawić falownik, żeby chodził z paneli i sieci. Jak mam ustawić i w którym punkcie?

Czy falownik nie pokaże swojej mocy paneli? Powinien pokazać ponad 1000W, a pokazał 200W?

Czy jest możliwość pracy falownika, bo wyłączając panele falownik wyłącza się sam, mimo że sieć jest podpięta?

Panel sterowania falownika hybrydowego Powland
  • REKLAMA
  • #2 21223331
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 892
    Masz to w instrukcji do tego modelu, to się zwykle nazywa Line Mode , zwykle piersze ustawienie SUB.
    Jak ustawić falownik Powland 4.2kW 24V do pracy z paneli i sieci?

Jak dla mnie praca bez baterii jest trochę nie ekonomiczna, więcej tracisz niż zyskujesz.

To co że według Ciebie ma być 1000 W kiedy 800W poszło i tak w błoto a wykorzystano tylko 200 W.

p.s na podobnej instalacji i panelach z baterią 100 Ah mam przez przynajmniej od 6 do 12 h tylko z paneli i akumulatora zasilanie dla obciążenia zmiennego wciągu dnia od 200 do 600W. W lecie przez kilka dni zdarzało sie że w ogóle nawet nie było załączane zasilanie z sieci.
  • REKLAMA
  • #3 21223374
    tomek6262
    Poziom 9  
    Docelowo będą 2 akumulatory 24v 100ah lifepo4
    Na razie nie mam więc pochodzi bez

Czy ustawienie Sol nie będzie lepsze? Gdzieś wyczytałem, że jest to oszczędniejsza opcja? I czy jakiś parametr jest też ważny do zmiany jeszcze? Ustawiony jest taki Wyświetlacz falownika z widocznym napisem UTI.

Czyli falownik nie pokazuje max wydajności paneli, tylko tyle ile potrzebuje w danej chwili?
  • REKLAMA
  • #4 21223580
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Widocznie tak. Nie przelicza na waty bez obciążenia i podstawowe dane na wyświetlaczu to zawsze napięcie i prąd z paneli.
    Zawsze możesz sobie policzyć waty albo skorzystać z programu czy wykresów logera w których jest zwykle to przeliczone.

Sprawdzaj ustawienia to się przekonasz.

Nie wiem czy czasami taka impulsowa praca nie wpłynie na większą awaryjność.
  • #5 21223652
    tomek6262
    Poziom 9  
    Dzisiaj znowu podłączyłem panele.
    Zmieniłem dwa ustawienia SUB i Na UPS.
    Wszystko dzisiaj chula, tylko
    pobiera mi prąd cały czas z sieci (licznik się kręci), mimo że panele dają więcej niż potrzebuję.

Obciążyłem falownik do 2 kW suszarką i z paneli pokazywało ponad 1 kW, wyłączyłem suszarkę, pokazywało 100 W.

Czy coś jeszcze muszę zmienić, żeby nie pobierało z sieci, dopóki jej nie potrzeba? Ekran falownika pokazujący dane wejściowe i wyjściowe paneli słonecznych. Wyświetlacz inwertera solarny z bieżącymi odczytami wejścia 101W i wyjścia 232V.
  • #6 21223683
    pllub
    Poziom 21  
    Ocena: 114
    tomek6262 napisał:
    Czy coś jeszcze muszę zmienić, żeby nie pobierało z sieci, dopóki jej nie potrzeba?

Bez akumulatora zawsze będzie pobierał trochę z sieci.
  • REKLAMA
  • #7 21223765
    retsew
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    Zmień ustawienie na SUB i będzie pobierał z PV, a jeśli zabraknie, to dobierze z sieci. W trybie UEI będzie brał cały czas z sieci, a dopiero po zaniku zasilania przełączy się na PV.

Pozdrawiam.
  • #8 21223773
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 21223915
    tomek6262
    Poziom 9  
    SUB a SOL jaka jest różnica?
    Można określić ile pobiera z sieci mimo że ma pv ponad stan? Czy wartość jest stała poboru z sieci w takiej sytuacji?
    I nie ma już innych ustawień, które by zabroniły poboru z sieci w takiej sytuacji
    Teraz wiem dokładnie, że bez akumulatora to jest bezsensu nadmiar z paneli nie jest magazynowany.
  • #10 21223919
    michalPV
    Poziom 31  
    Ocena: 716
    tomek6262 napisał:
    SUB a SOL jaka jest różnica?

To są priorytety zasilania urządzeń podpiętych pod falownik:
    SUB -> Solar - Utility - Battery
    SOL -> Only Solar
    SBU -> Solar - Battery - Utility

Jak nie masz baterii to SUB i SBU masz takie samo.

Dodano po 3 [minuty]:

tomek6262 napisał:
    Teraz wiem dokładnie ze bez akumulatora to jest bezsensu nadmiar z paneli nie jest magazynowany

Co więcej: falownik potrafi dobierać brakującą moc z aku a bez aku jej nie dobierze i przełączy się na bypass (czyli PV daje 500 W a odbiorniki ciągną 501 W to cyk i bypass tylko z sieci). No chyba, że umie dobierać brakującą moc z sieci (do tej generowanej z PV)
  • #11 21224150
    tomek6262
    Poziom 9  
    Wróciłem do domu i piszczy falownik, w domu brak prądu, komunikat 15 coś, że mało z paneli energii ) i po chwili wyłączył się falownik i brak prądu. Czy to normalne? Myślałem, że nie ma prądu z paneli, jest sieć, a tu nie ma nic... przyszło ciemno.
  • #12 21224277
    retsew
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    Falownik mógł się wyłączyć z dwóch powodów. Pierwszy, że nie może pracować tylko na samej sieci, a drugi, może pracować na samej sieci ale został przeciążony. Pozdrawiam.
  • #13 21224365
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Jeszcze prostsze rozwiązanie to falownik przy aktualnych ustawieniach nie wspiera odpowiedniego trybu.
    Prawdopodobnie tryb co opisałam wcześniej działa tylko z baterią przy tych ustawieniach.
  • #14 21224538
    tomek6262
    Poziom 9  
    Żeby falownik się włączył, potrzebne jest napięcie z solarów albo z akumulatora, z samej sieci nie odpali się falownik. Dzisiaj praca jeszcze, jutro się pobawię.

Zmienię ustawienie na SOL, mam już zainstalowaną aplikację smart ess (kiedy aplikacja zapisze dane historię z falownika?) bo chodził cały dzień prawie falownik, jak wróciłem, zainstalowałem aplikację, połączyłem i nie mam danych z dnia.

Więc dzisiaj już nie włączam paneli, bo jadę na 7 i się nie odpali nawet przetwornica z rana :)
  • #15 21225600
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Loger zbiera dane po zalogowaniu logera czyli musi być w czasie działania aktywne konto logera. Skoro go nie miałeś to nic nie logowało.

p.s. Użyj strony www, łatwiejszy o wiele lepszy wgląd w pracę. Powinna działać z większością logerów.
    https://www.dessmonitor.com/

Zrzut ekranu z panelu sterowania systemu fotowoltaicznego pokazujący przepływ energii.

Wykres mocy w czasie rzeczywistym z falownika.

Tabela danych dotyczących stanu akumulatora z informacjami o napięciu, prądzie, SOC i temperaturach.
  • #16 21225736
    tomek6262
    Poziom 9  
    Czy ta aplikacja smart ess powinna pokazywać w czasie rzeczywistym dane czy z opóźnieniem?
  • #17 21225776
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    To zależy od logera, zwykle dane pobiera np co 5 minut.

W czasie rzeczywistym musiał byś użyć aplikacji producenta albo oprogramowania.
    Poproś by inni co mają podobny albo identyczny falownik poradzili jakiego oprogramowania użyć.

U mnie jest do odczytu używany Solar Assistant, Home Assistant lub openHUB.
  • #18 21226778
    tomek6262
    Poziom 9  
    To jest ten sam login co z smartess czy nowa rejestracja musi być ?

Dodano po 2 [minuty]:

tomaszlonski napisał:
    Loger zbiera dane po zalogowaniu logera, czyli musi być w czasie działania aktywne konto logera. Skoro go nie miałeś, to nic nie logowało.

p.s. Użyj strony www, łatwiejszy o wiele lepszy wgląd w pracę. Powinna działać z większością logerów.
    https://www.dessmonitor.com/

Zrzut ekranu z panelu sterowania systemu fotowoltaicznego pokazujący przepływ energii.

Wykres mocy w czasie rzeczywistym z falownika.

Tabela danych dotyczących stanu akumulatora z informacjami o napięciu, prądzie, SOC i temperaturach.

Szykuję się również do akumulatora lifepo4 24v 7.5kw

Jakie jest napięcie dla wartości 24v akumulatora lifepo4
    Dla 20%
    I 80%

Mam w falownika jeszcze jedno ustawienie Priorytet
    SOL
    UEI
    SBU
    SuB
    I SUF ? Nie mogę znaleźć co znaczy Dwie ilustracje przedstawiające systemy fotowoltaiczne z danymi o wydajności.
    Teraz jes ładne słońce wiec zrobilem obciążenie falownika i tak jsk na załączonym zdjęciu pobiera z sieci tylko dlaczego pobiera z sieci gdy ma pv ponad normę i aż tyle rozumiem symbolicznie 10w -50w ale nie a tyle Diagram systemu solarnego z panelami słonecznymi na dachu, pokazujący przepływ energii i dane o zużyciu.

Jeszcze jedno pogoda caly czas taka sama więcej z sieci niz z paneli , dlaczego
  • #19 21227077
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Skoro masz 65 W z paneli to logiczne że reszta z używanych watów bedzie z sieci.
    Na żadnym z obrazków nie masz ponad normę, sumowanie obciążenia sie idealnie zgadza.

To sprawdzanie w aplikacji jest trochę bezsensowne to wyniki chwilowe w momencie wysłania danych na serwer, zwykle je widzisz z opóźnieniem do 5 minut czyli kiedyś takie były a nie teraz są. Nie masz odczytów w czasie rzeczywistym.

Co za problem zalogować się na stronę i sprawdzić. Zwykle działa większość logerów przez stronę jak i część opcji zdalnego sterownia.
    Jak jest problem to wylogować logery z aplikacji i zarejestrować przez stronę.

Można tez z linku by logowało od razu, mam tak zrobiony szybki podgląd z www przy inwerterze na tablecie.
    https://www.dessmonitor.com/#/generalNew/home

p.s. w
    Functional Application -> Auxiliary Function załącz sobie tworzenie wykresów w czasie rzeczywistym.
  • #20 21227278
    tomek6262
    Poziom 9  
    Skoro masz 65 W z paneli, to logiczne, że reszta z używanych watów będzie z sieci.
    Na żadnym z obrazków nie masz ponad normę, sumowanie obciążenia się idealnie zgadza.[/quote]

Trochę mnie nie zrozumiałeś, w tym czasie moc paneli ponad 1 kW, a PV dało tylko 65 W, mogło dać wszystko i sieć byłaby niepotrzebna.

Zrobiłem kolejny test z ustawieniem priorytet SUF.
    Jest to coś, co oddaje pewnie nadwyżkę do państwa.
    Przy ustawieniu SUF falownik pokazuje max produkcję z paneli, u mnie było to powyżej 1.80 kW.
    Mam 4x 420 W = 1680 W, to więcej niż panele mogą dać Ekran falownika pokazujący moc wejściową 1,81 kW i napięcie wyjściowe 234 V. ?
  • #21 21227773
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Zbyt dosłownie traktujesz dane z panelu i porównujesz z danymi z logera które nie są tymi samymi wartościami.
    Nie masz barterii, nie masz programu do odczytu w czasie rzeczywistym to i nie masz w miarę aktualnych i prawidłowych danych.
    Nie ma urządzeń w 100% bez strat przetwarzających moc, po drodze od paneli część zawsze jest tracona albo wykorzystana do zasilania falownika.

Priorytet SUF masz przecież opisany w instrukcji tylko zrozumieć o co chodzi. Nie widziałem, nie czytałem to nie wiem.
  • #22 21228092
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #23 21228108
    tomek6262
    Poziom 9  
    Ja tez nie mam , i co oznacza ten priorytet?

Na tym priortecie sieć jest na minusie a panele dają 100% mocy na falowniku, aż miło było patrzeć

Zamówiłem akumulator 24v 300ah

Napiszcie jakie to są wartości dla akumulatora 24v
    20%
    80%
  • #24 21228111
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #25 21230015
    tomek6262
    Poziom 9  
    Jak zapisują się dane z falownika? Mam aplikację Smart ESS. Włączyłem dzisiaj falownik rano i po 17 zalogowałem się w Smart ESS i żadnych danych od rana nie widziałem. Loguję się przez router w telefonie.
  • #26 21230167
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Nie zapisuje, zapisuje i dodaje tylko jak działa falownik z prawidłowym podpięciem logera do konta.

Aplikacja nie służy do zapisu i nie logujesz się z żadnego routera tylko do KONTA które obsługuje program.
  • #27 21245416
    tomek6262
    Poziom 9  
    Witam ponownie dzisiaj zamontowałem w końcu akumulator i praca jest w tym momencie najkorzystniejsza
    Lifepo4 24v 300ah moc obciążeniowej 100a chciałbym zapytać czy to normalne zachowanie akumulatora z małym obciążeniem pokazuje mi w smartess 26.20v (80%) z większym np 2.15kw pokazuje 25.1v(67%) po pracy obciążeniowej 2.15 (zmywarki) znowu pokazuje 26.20v (80%)

Chciałbym sprawdzić czy akumlator faktycznie ma taka pojemność albo zbliżoną, czy w programie smart ess jest jakaś opcja którą podlicza obciążenie np od godziny 19 do godziny 6 rano falownik pracuje wyłącznie na baterii i mogę np obciążyć go mocniej raz ze sprawdzić orientacyjnie jego pojemność?

A i mam takie ustawienia akumulatora czy coś korzystnie było by zmienić w falowniku ?
    5 USE
    12 21v
    13 24v
    26 29v
    27 27.2v
    29 20v
  • #28 21245474
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Znowu gapisz się na wyniki logera który nijak ma się do rzeczywistości. Zrozum, aplikacja nie działa w czasie rzeczywistym.

Spadki napięcia baterii są normalne w czasie dużego obciążenia.

Prawidłowe dane dają tylko zestawienie falownika z baterią połączonych razem w system monitorowania w czasie rzeczywistym a tego nie posiadasz.

Chcesz lepiej to załatw sobie aplikacje która zajmie się zarządzaniem, np. GbbOptimizer, Solar Assistant itp do zarządzania.

Faktyczną pojemność sprawdzisz sobie ładując akumulator do pelna i podłączając pod tester baterii przeprowadzają rozładowanie.
  • #29 21246071
    tomek6262
    Poziom 9  
    Do jakiego napięcia powinien naładować się mój akumulator przy ustawieniach podanych wyżej?
  • #30 21246075
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Do takiego jaki sobie ustawisz, masz przecież manual z opisem która to pozycja.

Bms w baterii powiniem odłączyć ją po uzyskaniu maksymalnego napięcia. Dane masz w specyfikacji baterii.
    W falowniku ustawia się zwykle niższe napięcie.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konfiguracji falownika hybrydowego Powland 4.2kW 24V do pracy z paneli fotowoltaicznych i sieci energetycznej, zarówno z akumulatorem, jak i bez niego. Użytkownik posiada 4 panele 420W połączone szeregowo, a falownik ma możliwość pracy bez baterii. Omówiono tryby pracy falownika: SUB (Solar - Utility - Battery), SOL (Only Solar), SBU (Solar - Battery - Utility) oraz SUF (tryb wysyłania nadwyżki do sieci). Bez akumulatora falownik pobiera prąd z sieci nawet przy nadmiarze mocy z paneli, co jest normalne ze względu na brak magazynowania energii. Wskazano, że falownik nie pokazuje mocy paneli w czasie rzeczywistym, a aplikacja Smart ESS ma opóźnienia i nie zapewnia dokładnych danych, co wymaga stosowania alternatywnych programów do monitoringu, takich jak Solar Assistant, Home Assistant czy OpenHUB.

Poruszono kwestie ustawień priorytetów zasilania, napięć ładowania i rozładowania akumulatorów LiFePO4 24V (zalecane napięcia ładowania około 27,8V i rozładowania do 23,4V). Dyskutowano o ograniczeniach falownika w zakresie jednoczesnego zasilania z trzech źródeł (sieć + PV + akumulator), gdzie po przekroczeniu ustawionego prądu baterii falownik przełącza się na bypass i zasila odbiorniki z sieci. Użytkownik planuje rozbudowę systemu o dodatkowy akumulator 24V 100Ah połączony równolegle z istniejącym 300Ah.

Wskazano, że maksymalny prąd pobierany z baterii można ustawić w parametrach falownika (np. 75A dla 1800W), jednak falownik nie rozdziela automatycznie obciążenia między baterię i sieć, a po przekroczeniu limitu baterii następuje przełączenie na sieć. Zalecane jest stosowanie zewnętrznych systemów zarządzania energią i integracji z BMS baterii dla lepszej kontroli i automatyzacji.

Podsumowując, falownik Powland 4.2kW 24V wymaga odpowiedniej konfiguracji trybów pracy i priorytetów, a praca bez akumulatora jest nieoptymalna. Monitorowanie i zarządzanie systemem najlepiej realizować za pomocą dedykowanych aplikacji i urządzeń z obsługą w czasie rzeczywistym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA