logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Roksan Kandy K1 Mk3 – ponownie uszkodzone kondensatory elektrolityczne.

Mlody2 24 Sie 2025 09:57 210 3
REKLAMA
  • #1 21642867
    Mlody2
    Poziom 18  
    Ocena: 26
    Witam.
    Mam problem ze wzmacniaczem Roksan Kandy k1 Mk3.
    Otóż w wzmacniaczu parę miesięcy temu zrobiłem pełną wymianę wszystkich kondensatorów elektrolitycznych.
    Kondensatory użyte głównie marki BC Components z sprawdzonego źródła (sklep Mouser).
    Ogólnie wzmacniacz zachowuję się poprawnie aczkolwiek po paru miesiącach od wymiany kondensatorów zauważyłem ponownie wybrzuszone trzy nowe kondensatory, dlaczego ponownie ?. otóż po zakupie wzmacniacza również były uszkodzone kondensatory w przedwzmacniaczu.
    Kondensatory uszkodzone znajdują się w polu: C432, C431, C238.
    Na kondensatorach występuję poprawne 15V, same kondensatory są na 35V 105*, polaryzacja zachowana.
    Na stabilizatorach +/- 15V stabilne.
    Czym może to być spowodowane?.
    Pozdrawiam.
    Zbliżenie na płytę główną wzmacniacza Roksan z wybrzuszonymi kondensatorami
  • REKLAMA
  • #2 21643046
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2326
    A ta wymiana to była pierwsza od momentu wyprodukowania płyty pcb czy juz ktoś przed Tobą wymieniał?
    Może muszą być w tym miejscu zamontowane typu ESR?
  • REKLAMA
  • #3 21643067
    Mlody2
    Poziom 18  
    Ocena: 26
    Osobiście wydaję mi się że wcześniej ktoś podmieniał już kondensatory poniżej zdjęcie wzmacniacza przed wymianą kondensatorów.

Widok wnętrza wzmacniacza z kondensatorami i przekaźnikami na płytce PCB
  • #4 21647444
    Andrzej L.
    Poziom 33  
    Ocena: 484
    To są typowe elektrolity filtrujące na linach zasilania +/-15V przedwzmacniacza? Czy raczej część to jakieś sprzęgające, szeregowe w torze sygnałów m.cz. audio?
    15V wytwarzane zasilaczem impulsowym czy tradycyjny mostek prostowniczy napędzany 50Hz, a potem jakieś stabilizatory liniowe, np. LM7815?
    Jakieś pomiary oscyloskopowe może tam robiłeś, czy na tych elektrolitach nie latają jakieś wielkie szpile napięciowe, które finalnie rozwalają elektrolity?
    Nie znam tej marki BCcomponents i jak ona wypada względem od lat wstawianych w lepszych konstrukcjach porządnych elektrolitów, np. Rubycon, Elna, Panasonic, Nichicon.
REKLAMA