logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak zwiększyć głośność wywołania w domofonie Proel i wykryć sygnał dzwonka?

jarekgol 24 Sie 2025 22:30 693 22
  • #1 21643603
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1138
    Potrzebuję zwiększyć głośność wywołania u babci, domofon wg mnie proel.
    Nie widzę osobnego buzera, więc zakładam że dzwonek idzie przez głośnik w słuchawce?
    Da się to jakoś łatwo wykryć? Ewentualnie może wzmacniacz odcinany widełkami?
    Czy są jakieś gotowe rozwiązania lub unifony które po prostu głośniej dzwonią lub takie z których łatwo można pozyskać sygnał wywołania? Bo nawet dla mnie ten sygnał jest taki sobie. U mnie w domu jest głośniejszy ale i sam unifon inny.
    Klatka ma około 20 mieszkań, jedna kaseta, żadnych udziwnień.

Płytka drukowana unifonu Proel SC MIC V1.2 z widocznymi podzespołami elektronicznymi
    Wnętrze unifonu domofonowego Proel PC255S z widocznymi zworkami i podzespołami.
    Otwarty unifon domofonowy z widoczną elektroniką i przewodami na drewnianej ścianie

Dodatkowo nie idzie się przez to dogadać, źle słychać w obie strony, ale tu najpierw pogadam z adm czy mają kogoś do obsługi. Babcia twierdzi że adm się odżegnuje od domofonów, ale muszę zweryfikować.
  • Pomocny post
    #2 21643674
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3489
    jarekgol napisał:
    Potrzebuję zwiększyć głośność wywołania u babci, domofon wg mnie proel.

Zmięń aparat na Proel PC 612.
    Ma inną konstrukcje mechaniczną.
    W PC 612 słuchawka nie dzwoni w "podstawę aparatu".

Możesz założyć aparat LY-8M Laskomex.
    Inna konstrukcja, posiada oddzielny głośnik do dzwonienia.
  • #3 21644090
    jarekgol
    Poziom 40  
    Przejrzałem instrukcję obydwu, spróbuję Laskomexa, widzę że ma osobny dzwonek, wejście na zasilacz właśnie do tego celu, są jakieś schematy w instrukcji i nie ma programowania które mogło by potem przysporzyć kłopotów.
    Dzięki za namiar!
  • #5 21644247
    jarekgol
    Poziom 40  
    A znasz cenę tego / sklep gdzie mają to w normalnie ofercie (cena/stan magazynowy)? Bo na ich stronie jest "tajna" a jak googlam za tym to wyskakują unifony.
    I tak zamówiłem laskomexa, ale dzięki za alternatywę.
  • #6 21644322
    CYRUS2
    Poziom 43  
    jarekgol napisał:
    A znasz cenę tego / sklep gdzie mają to w normalnie ofercie (cena/stan magazynowy)? Bo na ich stronie jest "tajna"
    Na stronie jet telefon - mogłeś zadzwonić i zapytać.
  • #7 21644793
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2933
    Tak przy okazji, to firma Laskomex miała kiedyś w swojej ofercie moduł PW-1, który to miał za zadanie zamienić sygnał wywołania na zadziałanie przekaźnika. Ten z kolei mógł załączyć np. dodatkowy sygnalizator lub żarówkę.
    https://www.laskomex.com.pl/dokumentacja/cyfrowe2/pw-1_v1_1.pdf
  • #8 21644809
    Serwis_LX

Poziom 23  
    Ocena: 186
    CYRUS2 napisał:
    Możesz założyć aparat LY-8M Laskomex.
    Inna konstrukcja, posiada oddzielny głośnik do dzwonienia.

Tylko Laskomex nie udzieli ci gwarancji, że to zadziała, o ile nie masz na klatce naszego systemu. Jeśli sprzedawca Ci takiej gwarancji udzieli, to jego zmartwienie.

zybex napisał:
    Tak przy okazji, to firma Laskomex miała kiedyś w swojej ofercie moduł PW-1, który to miał za zadanie zamienić sygnał wywołania na zadziałanie przekaźnika. Ten z kolei mógł załączyć np. dodatkowy sygnalizator lub żarówkę.

I już go nie mamy. Ale tak, jak wyżej - żadnych gwarancji, że będzie działać z czymś "spoza parafii".
    Konto firmowe:
    Laskomex
    Dąbrowskiego 249, Łódź, 93-231 | Strona WWW: http://www.laskomex.com.pl/
  • #9 21644833
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Serwis_LX napisał:
    Tylko Laskomex nie udzieli ci gwarancji, że to zadziała, o ile nie masz na klatce naszego systemu.
    To problem kupującego.
    Serwis_LX - powinniście mieć to sprawdzone.
  • #10 21644956
    jarekgol
    Poziom 40  
    Na aukcji było że do systemów CD-coś tam, zobaczymy. Nie ma to jak tajemnicze protokoły do prostych rzeczy...
    No i tajne ceny. @CYRUS2 wysłałem tam maila, zobaczymy co napiszą. W ponad połowie tych tajnych firm przez telefon nie da się wiele załatwić.

Jak będę jechał na montaż, wezmę oscyloskop i najwyżej zrewersuję jak nie zadziała.
  • #11 21645448
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2078
    Serwis_LX napisał:

zybex napisał:
    firma Laskomex miała kiedyś w swojej ofercie moduł PW-1

I już go nie mamy.

Będzie coś w zamian?
  • #12 21645728
    Serwis_LX

Poziom 23  
    Ocena: 186
    >>21645448 Mamy PW-2-1 dla unifonów oraz PW-2-2 dla monitorów. Przy czym - o ile PW dla unifonów można po prostu wlutować i już, to PW dla monitorów wymaga zrobienia wtyczki, co jest już dla klienta rzeźbieniem, ale jest gorzej - bo monitory wymagają przeprogramowania, czego już klient sam nie zrobi.
    CYRUS2 napisał:
    Serwis_LX napisał:
    Tylko Laskomex nie udzieli ci gwarancji, że to zadziała, o ile nie masz na klatce naszego systemu.
    To problem kupującego.
    Serwis_LX - powinniście mieć to sprawdzone.

Jak montujesz komuś system czy słuchawkę, powinieneś mieć opinię lokatorów i innych lokalnych instalatorów.
    Nie wydaje Ci się to absurdalne?
    Elementy naszych systemów oraz moduły dodatkowe powstały DO NASZYCH SYSTEMÓW. Nie będziemy sprawdzać, czy Proel z nimi jest ok, URMET się dostosuje a dla FERMAX zrobimy specjalną, kompatybilną wersję.
    Tak, to byłoby dobre dla nas i dla klientów - ale niestety decydenci obrali inny kierunek i to również ma zdecydowane zalety.
    Konto firmowe:
    Laskomex
    Dąbrowskiego 249, Łódź, 93-231 | Strona WWW: http://www.laskomex.com.pl/
  • #13 21646288
    jarekgol
    Poziom 40  
    Jak na razie proel nie odpisał, stąd pytałem się o namiar na sklep.
  • #14 21646840
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Kilkanaście lat temu zbudowałem taki układ, bo osoba niedosłysząca o to mnie poprosiła. Było to do domofonu analogowego. Zrobiłem układ detekcji wywołania i zakończyłem go przekaźnikiem. Do tego dodałem gotowy układ alarmu okiennego i działało rewelacyjnie. Układ detekcji był podłączony do linii wywołania przez kondensator i rezystor a następnie wzmocniony. Miało to własne zasilanie. Do prób używałem centralki identycznej jak u klienta.
    Przy systemach cyfrowych, gdzie nie ma niezależnej żyły wywołania, z pewnością jest to trudniejsze do realizacji. Najprościej byłoby wzmocnić ów sygnał jakimś wzmacniaczem. Dawno temu, gdy wstawałem do pracy, miałem wzmocniony sygnał zegarka elektronicznego. W literaturze elektronicznej znalazłem taki schemat. Niestety dziś nie pamiętam z jakie konkretnie to było czasopisma. Oczywiście wzmacniacz taki musi mieć własne zasilanie np. bateryjne.
  • #15 21646906
    jarekgol
    Poziom 40  
    Odpisali, 156zł brutto.
    zybex napisał:
    Najprościej byłoby wzmocnić ów sygnał jakimś wzmacniaczem.

Tylko w tym co mam dzwonek idzie na słuchawkę, więc przydałaby się jakaś detekcja dzwonka, bo jak dam wzmacniacz po prostu to pewnie zacznie piszczeć i się sprzęgać podczas rozmowy. Pewnie można by złapać sygnał z widełek i jak słuchawka wisi to wtedy aktywować wzmacniacz - jak pisałeś z z własnym zasilaniem.

Nowy leży w paczkomacie. Pewnie przez weekend podjadę to babci, zrobię testy, dam znać.
  • #16 21647065
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    jarekgol napisał:

Pewnie można by złapać sygnał z widełek i jak słuchawka wisi to wtedy aktywować wzmacniacz - jak pisałeś z z własnym zasilaniem.

Dokładnie tak trzeba by kombinować. Wzmacniacz działałby tylko podczas wywołania.
    Szkoda, że producent nie ma w swojej ofercie dodatkowych urządzeń tego typu dla niedosłyszących lub do jakiegoś warsztatu w którym jest hałas. W opisanym przez mnie przypadku dołożyłem też super jasną czerwoną diodę, która świecąc była dodatkowym wskaźnikiem optycznym wywołania.
  • #17 21647147
    karolplawecki
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Można w szereg ze słuchawką wstawić diodę LED, najlepiej CZERWONĄ, jako detektor prądu dzwonienia i sprawdzić, czy unifon działa prawidłowo. Jeżeli tak, to dalszy ciąg zależy tylko od inwencji.
  • #18 21647329
    CYRUS2
    Poziom 43  
    jarekgol napisał:
    Nowy leży w paczkomacie. Pewnie przez weekend podjadę to babci, zrobię testy, dam znać.
    LM-8M powinien wystarczyć.
  • #19 21654210
    tomaszeye
    Poziom 2  
    Spróbuj zgodnie z opisem producenta Proel unifon PC255S tam jest zwora podaje pelny opis
    LU+ PLUS linii aparatów (unifonów)
    LU- MINUS linii aparatów (unifonów)
    SW1 - microswitch przycisku rygla
    SWD1 - microswitch dodatkowego przycisku (opcja)
    GD - miejsce podłączenia dodatkowego głośnika wywołania (opcja)
    DP - zwora łącząca równolegle dwa przyciski (opcja)
    RG - zwora regulacji głośności wywołania
    RG zwarta - głośniej
    RG rozwarta - ciszej (o 50%)
    Jeżeli nie pomoże szukaj wzmacniaczy sygnalu akustyczno optycznego jak nie uslyszy to zobaczy
  • #20 21654906
    jarekgol
    Poziom 40  
    Dziś wydłubałem to z kartonu i podłączyłem u siebie. Dzwoni głośniej i świeci ledem co jest fajną opcją i na pewno łatwą do wzmocnienia.
    Na minus, to urządzenie przychodzi z niepasującą instrukcją i w necie nie jestem w stanie jej znaleźć. Model to LY-8M a instrukcja dołączona jest do takich bez "M" więc nie ma wejścia na zasilacz, są jakieś nieopisane zworki i widać że producent się nie przejmuje żeby papiery się zgadzały. Made in PRC.

Wrzucam oscylogramy wywołania, napięcia na jałowo i po połączeniu. Z tego co widzę impulsy do licznika idą wyższym napięciem niż zasilanie DC.
    Dziś będę montował w miejscu docelowym i zobaczę czy tam zasilanie nie kuca bardziej, bo ja jestem raczej blisko centrali, a u babci jest wysoko.
    Przebieg prostokątny na oscyloskopie Hantek, częstotliwość 3,17 kHz, napięcie RMS 8,84V
    Zrzut z oscyloskopu pokazujący przebieg prądu stałego o RMS 9,22 V
    Zrzut ekranu z oscyloskopu Hantek pokazujący sygnał o napięciu skutecznym 7,22 V
  • #21 21655303
    CYRUS2
    Poziom 43  
    jarekgol napisał:
    . Model to LY-8M a instrukcja dołączona jest do takich bez "M" więc nie ma wejścia na zasilacz
    Bez M też nie ma wejścia. na zasilacz.
    Bo zasilacz nie jest potrzebny.
  • #22 21655370
    jarekgol
    Poziom 40  
    @CYRUS2 wg dokumentacji powinno mieć.
    Tak czy inaczej, zamontowałem, działa i świeci diodą, więc jest lepiej, dzięki za sugestie.
  • #23 21655914
    jarekgol
    Poziom 40  
    Wymieniłem na Laskomex

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem zwiększenia głośności wywołania w domofonie marki Proel, gdzie sygnał dzwonka jest przesyłany przez głośnik słuchawki, bez osobnego buzera. Zaproponowano wymianę unifonu na model Proel PC 612 lub na unifon Laskomex LY-8M, który posiada oddzielny głośnik do dzwonienia i wejście na zasilacz dedykowane do sygnału wywołania. Wspomniano także o przystawce Proel dla osób słabosłyszących, jednak jej dostępność i cena są niejasne. Firma Laskomex oferowała moduł PW-1 (oraz nowsze PW-2-1 i PW-2-2) do detekcji sygnału wywołania i aktywacji przekaźnika, co umożliwia podłączenie dodatkowego sygnalizatora lub wzmacniacza, jednak kompatybilność z systemami innych producentów, w tym Proel, nie jest gwarantowana. W przypadku braku osobnej linii wywołania w systemach cyfrowych sugerowano budowę własnego układu detekcji sygnału z własnym zasilaniem, który aktywowałby wzmacniacz tylko podczas dzwonienia, aby uniknąć sprzężeń podczas rozmowy. Dodatkowo rekomendowano zastosowanie diody LED jako detektora prądu dzwonienia. W modelu Proel PC255S istnieje możliwość regulacji głośności wywołania za pomocą zwory RG, która zwiększa głośność o około 50%. Ogólnie podkreślono, że rozwiązania dedykowane są zwykle kompatybilne tylko z systemami danego producenta, co utrudnia integrację i wymaga indywidualnych testów i modyfikacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA