logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć i zasilić wzmacniacz audio klasy D TPA3110 – schemat i parametry

matwro1993 25 Sie 2025 12:47 264 6
REKLAMA
  • #1 21643971
    matwro1993
    Poziom 3  
    Witam, w specyfikacji tego wzmacniacza piszą, że można zasilić go od 8 V do 26 V. Obojętnie jakim napięciem zasilimy ten wzmacniacz, on ciągle będzie miał 30 W?

Wzmacniacz audio klasy D TPA3110
    Moc: 30 W
    Impedancja głośników: od 4 do 8 Ω
    Miejsce na wlutowanie złączy.
    Częstotliwość przenoszenia: 20 Hz do 20 kHz
    Zasilanie: od 8 do 26 V=
    Wymiary: 43 × 30 × 9,5 mm

AI: Jakiej impedancji głośników zamierzasz używać (4 Ω czy 8 Ω)?
    4
    AI: Jakie dokładnie źródło zasilania planujesz zastosować (napięcie i maksymalny prąd)?
    12 V, akumulator 4,5 Ah
  • REKLAMA
  • #2 21643989
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3832
    matwro1993 napisał:
    Obojętnie jakim napięciem zasilimy ten wzmacniacz, on ciągle będzie miał 30 W?
    Nie, bo moc wyjściowa będzie zależna zarówno od impedancji obciążenia, jak i napięcia zasilania. Im wyższe napięcie zasilania, tym wyższa będzie moc wyjściowa. Analogicznie podłączając głośniki 4 Ω, uzyskasz wyższą moc niż przy tym zasilaniu z głośnikami 8 Ω. Szczegółowe dane oraz parametry tego układu znajdziesz w jego danych katalogowych poniżej. Są tak także czytelne wykresy, które prezentują efektywną moc w zależności od wartości napięcia zasilającego:

TPA3110...pdf (1.72 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Dokumentację możesz także samodzielnie pobrać tu: https://www.alldatasheet.com/view.jsp?Searchword=TPA3110&sField=2

Moderowany przez ArturAVS:

Nie wiem, czy to omyłkowo. Pobieranie punktów za publicznie dostępny plik?
    Prowizję unąłem.

Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 21644031
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2562
    Ładnie widać, jak liche teraz są wzmacniacze. Diora dla klasy popularnej oznaczała moc przy zniekształceniach 1%, jak ten tutaj. Cała seria wzmacniaczy Hi-Fi miała zniekształcenia do 0,5%, wiele miało około 0,001%. Teraz ciesz się, że jest tylko 1%, bo głuchy słucha z pełną mocą i zniekształceniami 10%.
    AWS303 20 W przy 1% zniekształceń i zasilaniu +/-27 V.
  • #5 21644058
    jarewa
    Poziom 35  
    Ocena: 518
    LEDówki napisał:
    Ładnie widać, jak liche teraz są wzmacniacze.

Miało być tanio, to jest tanio.
  • REKLAMA
  • #6 21644212
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3832
    LEDówki napisał:
    Ładnie widać, jak liche teraz są wzmacniacze. Diora dla klasy popularnej oznaczała moc przy zniekształceniach 1%, jak ten tutaj. Cała seria wzmacniaczy Hi-Fi miała zniekształcenia do 0,5%, wiele miało około 0,001%. Teraz ciesz się, że jest tylko 1%, bo głuchy słucha z pełną mocą i zniekształceniami 10%.
    AWS303 20 W przy 1% zniekształceń i zasilaniu +/-27 V.
    Ano widać, jak na dłoni. Jednak trudno przecież porównywać to, co nieporównywalne. Pomijając nawet zupełnie fakt, że to wzmacniacze innej klasy i innej konstrukcji, to wchodząca na rynek Diora kosztowała furę pieniędzy. A Ty zestawiasz wzmacniacz budowany do zestawu Hi-Fi z modułem kosztującym mniej niż paczka papierosów? Nie zapominaj też, że moduł na TPA3110 jest przeznaczony do małych urządzeń przenośnych, gdzie akurat zniekształcenia nie są elementem najistotniejszym z punktu widzenia ich użytkowników.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21644219
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2562
    Halo, halo. Tosca i Hi-Fi? To się kolega zapędził. To klasa popularna, 1% zniekształceń. Obecnie w tej klasie podawane jest 10% zniekształceń. Zwykłe oszustwo marketingowe, żeby użytkownik nie był zdolny w prosty sposób porównać starego i nowego. W przeciwnym wypadku mógłby tej biedy nie kupić.

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz audio klasy D oparty na układzie TPA3110 może być zasilany napięciem stałym w zakresie od 8 V do 26 V. Moc wyjściowa 30 W jest deklarowana przy optymalnych warunkach, jednak rzeczywista moc zależy od napięcia zasilania oraz impedancji podłączonych głośników. Przy impedancji 4 Ω i zasilaniu 12 V (np. akumulator 4,5 Ah) wzmacniacz może osiągnąć bliską deklarowanej moc, ale niższe napięcie zasilania ogranicza maksymalną moc wyjściową. Parametry techniczne obejmują pasmo przenoszenia 20 Hz – 20 kHz oraz możliwość montażu złączy na płytce o wymiarach 43 x 30 x 9,5 mm. W praktyce moc wzmacniacza nie jest stała i zależy od warunków zasilania i obciążenia głośnikowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA