logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana podwójnego włącznika Legrand 2015 – nietypowe podłączenie 3 żyły

fyt5323 25 Sie 2025 23:39 279 5
REKLAMA
  • #1 21644686
    fyt5323
    Poziom 2  
    Witam!
    Czy ktoś jest w stanie pomóc mi z tym włącznikiem? Chciałbym go wymienić, ale jak widać na załączonym obrazku, jest on bardzo dziwnie podłączony. Trzy żyły, a lampa mimo wszystko działa. Już trochę w tym siedzę, ale naprawdę czegoś takiego nie widziałem. Chcę go wymienić na zwykły przewód, taki, że N idzie do lampy razem z PE, a faza jest normalnie łączona z dwóch stron, jak w większości włączników. Jest to włącznik podwójny Legranda, okolice 2015 roku. Może ktoś coś wie? Z góry dzięki.
    Wymiana podwójnego włącznika Legrand 2015 – nietypowe podłączenie 3 żyły
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21644717
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Ocena: 535
    Na zdjęciu widać podłączone 3 żyły, czyli standardowo jak w podwójnym wyłączniku, tylko kolory żył są niezgodne z funkcją jaką pełnią. Powszechnie spotykany przypadek. Zapewne do wyłącznika dochodzi jedną żyłą faza, a dwie pozostałe żyły, to odejście w kierunku lampy. Natomiast neutralny, ochronny oraz fazowe do wyłącznika i z wyłacznika w kierunku lampy są połączone w puszce rozgałęźnej np. pod sufitem, chyba że jest to instalacja tzw. bezpuszkowa, i takie połączenie znajduje się w innej puszce pod innym wyłącznikiem lub w rozdzielnicy. Jeżeli nikt nie zmieniał połączeń, a wyłącznik nie rozłącza zasilania lampy, to prawdopodobnie jest uszkodzony. Na wyłączniku zapewne jest schemat lub oznaczenia zacisków, więc na podstawie tego można jeden do jednego wymienić na sprawny. Jeżeli jednak taka czynność sprawi klopot, to polecam zatrudnić elektryka.
  • REKLAMA
  • #3 21645094
    fyt5323
    Poziom 2  
    >>21644717
    Czyli po prostu żyły neutralne i ochronne pełnią funkcję przewodu fazowego i pod sufitem lub w rozdzielnicy jest połączenie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21645104
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2903
    fyt5323 napisał:
    >>21644717
    Czyli po prostu żyły neutralne i ochronna pełnia funkcje przewodu fazowego i pod sufitem lub w rozdzielnicy jest połączenie?

Prędzej w jakiejś puszce pod sufitem. Jeśli jej nie widać, to biegiem lat mogła ona być zaszpachlowana, może być nad sufitami podwieszanymi.
    W tego typu instalacjach, jeśli masz przewód koloru ż-ż wystający z sufitu, to na 99% nie będzie to przewód ochronny. Warto mieć to na uwadze, chcąc montować lampę w I kl. ochronności, a właściwie to mieć na uwadze, że takiej lampy nie można podłączyć do instalacji, w której nie ma jak wyczarować PE.
  • REKLAMA
  • #5 21645311
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6661
    fyt5323 napisał:
    jest on bardzo dziwnie podłączony.
    Dlaczego tylko dziwnie? To jest układ źle złożony, żeby nie powiedzieć spier***ny.
    Tradycyjnie barwy niebieska i zielonożółta jako fazowe - niezmienna przypadłość wszelkich maści budowlańców i innych złotych rączek.
    PS. Przewód do łącznika świecznikowego od puszki, w której ma on swój początek, powinien być pięciożyłowy.
  • #6 21645462
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3526
    fyt5323 napisał:
    Już trochę w tym siedzę, ale naprawdę czegoś takiego nie widziałem. Chcę go wymienić na zwykły przewód, taki, że N idzie do lampy razem z PE
    To jest zabronione.
REKLAMA