Cześć! Niedługo będę stał przed wykończeniem szeregówki (parter, poddasze), dostałem wstępne projekty wod.-kan., sanitarne, elektryczne itp., ale wykonawca nie uwzględnia w projekcie kamer i monitoringu. Czy będę je kiedyś montował? Nie wiem, ale wiem, że na pewno warto na etapie budowy rozprowadzić odpowiednie okablowanie.
Jest to skrajna szeregówka, poniżej załączam wstępny szkic „jak to widzę”. Na niebiesko zaznaczyłem czujki, natomiast na czerwono kamery - czy ma to w ogóle sens? Gdzieś dołożyć więcej kamer?
AI: Jakie miejsca w domu i wokół niego chcesz przede wszystkim objąć monitoringiem – zależy Ci bardziej na wejściu, ogrodzie, garażu, czy może innych strefach?
Zależy mi na wejściu i otoczeniu wokół domu (tak naprawdę 3 strony).
AI: Czy masz już preferencje co do rodzaju systemu (np. kamery IP, analogowe, przewodowe/bezprzewodowe) albo czy są jakieś ograniczenia techniczne (np. miejsce na rejestrator, szafkę teletechniczną)?
Kamery IP, przewodowe. Rejestrator będzie w pomieszczeniu gospodarczym.
Jest to skrajna szeregówka, poniżej załączam wstępny szkic „jak to widzę”. Na niebiesko zaznaczyłem czujki, natomiast na czerwono kamery - czy ma to w ogóle sens? Gdzieś dołożyć więcej kamer?
AI: Jakie miejsca w domu i wokół niego chcesz przede wszystkim objąć monitoringiem – zależy Ci bardziej na wejściu, ogrodzie, garażu, czy może innych strefach?
Zależy mi na wejściu i otoczeniu wokół domu (tak naprawdę 3 strony).
AI: Czy masz już preferencje co do rodzaju systemu (np. kamery IP, analogowe, przewodowe/bezprzewodowe) albo czy są jakieś ograniczenia techniczne (np. miejsce na rejestrator, szafkę teletechniczną)?
Kamery IP, przewodowe. Rejestrator będzie w pomieszczeniu gospodarczym.