logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja alarmowa+monitoring domu jednorodzinnego

emjot1 12 Paź 2007 12:41 13160 11
  • #1 4371382
    emjot1
    Poziom 11  
    Witam szanowne grono!

Przeglądając mnóstwo postów nt. systemów alarmowych, okablowania, centralek, itp. do domów jednorodzinnych, mam jednak "kilka" wątpliwości "co z czym".

Mniej więcej mam już sprecyzowane co muszę mieć, jakie elementy są mi potrzebne ale chciałem sie poradzić ekspertów, żeby mnie ukierunkowali na właściwy tor :D.

Ale do rzeczy,
    chciałem zastosować alarm antywłamaniowy + monitoring.

Do systemu alarmowego wstępnie ustaliłem, że potrzebuje:

1) centralki
    2) syren alarmowych
    3) czujek PIR
    4) czujek dualnych
    5) czujek dymu
    6) czujek gazu
    3) kontaktronów
    4) klawiatury
    5) YDTY 6x0,5

oprócz tego jeszcze kamery wewnętrzne kopułkowe oraz zewnętrzne i jakiś rejestrator.

Pytania do fachowców:
    1) Czy wszystkie kable muszą z poszczególnych elem. musza dochodzić
    do centralki?
    2) Jak połączyć czujki PIR z kamerami, żeby podczas wzbudzenia czujki
    kamera nagrywała? Czy to wszystko załatwia rejestrator?

Dodam tylko, że nie mam zamiaru tego sam programować, chodzi mi o odpowiednie poprowadzenie okablowania oraz zakup odpowiednich urządzeń i trochę jaśniejszy pogląd na pewne sprawy.

Instalacja alarmowa+monitoring domu jednorodzinnego Instalacja alarmowa+monitoring domu jednorodzinnego
  • #2 4371450
    maxtz
    Poziom 27  
    Ocena: 44
    Witam!
    Pytania do fachowców:
    1) Czy wszystkie kable muszą z poszczególnych elem. musza dochodzić
    do centralki?
    2) Jak połączyć czujki PIR z kamerami, żeby podczas wzbudzenia czujki
    kamera nagrywała? Czy to wszystko załatwia rejestrator?

1. W profesjonalnej instalcji alarmowej tak to powinno wyglądać chyba że elementy danego systemu wymagają innej jnstalacji (żatko tak bywa)
    2. Centrale alarmoą łączysz z rejestratorem i po wzbudzeniu danego czujnika odpowiednia kamer nagrywa (lub kilka) albo ustawiasz w rejestratorze tzw. detekcję i rejestrator nagrywa tylko wtedy gdy dana kamera wykryje ruch.
    Pozdrawiam.
  • #3 4371465
    BENO99
    Poziom 26  
    Ocena: 32
    Witam.
    Tak najlepiej jak wszystkie kable "schodzą" się do jednego miejsca centralka , rejestrator.
    Co do drugiego pytania to montowanie kamer wewnętrznych w domu mieszkalnym jakoś mi nie pasuje ze względów etycznych.
    Chciałbyś się czuć Ty czy Twoja rodzina jak w Big Brother ??:D:D
    Co innego zakład przemysłowy-firma.

Pozdrawiam
  • #4 4371579
    emjot1
    Poziom 11  
    BENO99 napisał:

Co do drugiego pytania to montowanie kamer wewnętrznych w domu mieszkalnym jakoś mi nie pasuje ze względów etycznych.
    Chciałbyś się czuć Ty czy Twoja rodzina jak w Big Brother ??:D:D
    Co innego zakład przemysłowy-firma.

Dzięki,

Tak się właśnie jeszcze zastanawiam nad tymi kamerami wewnętrznymi, chociaż małe kamerki kopułkowe nie wyglądają aż tak źle :D. Natomiast co do kamer zewnętrznych to muszę mieć z nich podgląd z sieci Internet.

Pozdrawiam
  • #5 4372808
    destro
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    jeden przewód 6cio żyłowy można wykorzystać na np. dwa PIRy (przy idei każdy czujnik jest przypisany do jednej linii centrali)
    wspólne zasilanie i po dwie żyły na czuje.

można tak zrobić ale nie polecam
  • #6 4373869
    faradcik
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    Kamery na zewnątrz domku są niepraktyczne i szpecące .

Telewizja obserwacyjna sprawdza się tylko tam gdzie jest możliwość ciągłej weryfikacji zaistniałych zdarzeń np. portier itp.i odpowiednią reakcję na nie.

Dla intruza założenie choćby kaptura na głowę ,czy innego przedmiotu nie stanowi problemu natomiast dla Ciebie to powód do rozczarowania bo poogląsz sobie kontury ludzkie pomykające po twojej posesji będąc np.na urlopie kila godzin po fakcie bo pewnie nie będziesz cały czas siedział przy komp.

Andrzej
  • #7 4375581
    pkhenr
    Poziom 32  
    Ocena: 199
    rejestratory mają detekcje ruchu wiec wyzwalanie z alarmu nie ma sensu .Kamer w domu nie zakładaj ,najwyżej w garażu i na zewnątrz -wejście i np. podjazd ,ogród np. 4-szt i rejestrator na 4 ich obecnośc ma troche odstraszyć,a wiadomo że człowiek w kominiarce nie będzie rozpoznany po twarzy ale też nie sama twarz go charakteryzuje .
    Odnośnie alarmu to najczytelniej jest od każdej czujki jeden przewód ,mogąbyć 4-żyłowe ale też sa inne sposoby np. od czujki do czujki i na 6-żyłach możesz powiesić nawet 4 czujki ale czy taka oszczędnośc ma sens -chyba tylko gdy wkuwasz .Ja tak często też robię kiedy np czujki sa w sasiednich pokojach .Kontaktrony do okien jak masz zwierzaki lub chcesz przebywać w zazbrojonym domu .Pryjazny system to Ca 10 ,dwa lub trzy manipulatory,Wejście garaz ,piętro .
  • #8 4375737
    emjot1
    Poziom 11  
    pkhenr napisał:
    Kamer w domu nie zakładaj ,najwyżej w garażu i na zewnątrz -wejście i np. podjazd ,ogród np. 4-szt i rejestrator

Dziękuję bardzo za cenne porady. Chyba jednak zrezygnuje z tych kamerek w środku, może zrobie tak jak sugerujesz.

Pozdrawiam
  • #9 4376157
    todaks
    Poziom 20  
    Ocena: 24
    emjot1 napisał:
    pkhenr napisał:
    Kamer w domu nie zakładaj ,najwyżej w garażu i na zewnątrz -wejście i np. podjazd ,ogród np. 4-szt i rejestrator

Dziękuję bardzo za cenne porady. Chyba jednak zrezygnuje z tych kamerek w środku, może zrobie tak jak sugerujesz.

Pozdrawiam

Kamery w środku to bardzo skuteczny sposób na poznanie intruza . Jedyne warunki to :
    - kamery schowane
    - kamery zamontowane w newralgicznym punkcie ( punktach ) komunikacyjnym domu .
    - nikt o nich nie wie
    Aby nie nagrywać samego siebie wystarczy tak skonfigurować rejestrator by nagrywał tylko przy załączonym systemie alarmowym ( gdy nas nie ma ).
    Jak myślisz czy złodziej chodzi w kominiarce po pustym domu ?
  • #10 4379958
    emjot1
    Poziom 11  
    emjot1 napisał:
    pkhenr napisał:

Pozdrawiam

pkhenr napisał:
    Kamery w środku to bardzo skuteczny sposób na poznanie intruza . Jedyne warunki to :
    - kamery schowane
    - kamery zamontowane w newralgicznym punkcie ( punktach ) komunikacyjnym domu .
    - nikt o nich nie wie

No to teraz mam dopiero dylemat :(. Założenia początkowo były właśnie takie, żeby w newralgicznych punktach założyć małe kamerki.
    pkhenr napisał:
    Jak myślisz czy złodziej chodzi w kominiarce po pustym domu ?
    Hmmm.... właśnie daje dużo do myślenia :|
  • #12 4384671
    mielcar
    Poziom 22  
    Ocena: 41
    Zgadzam się z Kaz K. Alarm + monitoring to dość, chyba że kolega Picassa w orginale na ścianie wiesza.
    Ostatecznie kamerki ukryte w domu (wejście, korytarz) - ale ukryte porządnie. Lepiej jako odstraszacz zadziała "wyjec" na ścianie i plakieta ochroniarzy na bramie niż kamery zewnętrzne.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy instalacji systemu alarmowego i monitoringu w domu jednorodzinnym. Zaleca się, aby wszystkie kable od poszczególnych elementów systemu (centralki, czujek PIR, czujek dualnych, kontaktronów, syren, klawiatury) prowadziły do centralnej jednostki sterującej oraz rejestratora. Rejestratory z funkcją detekcji ruchu mogą automatycznie uruchamiać nagrywanie kamer po wykryciu ruchu, co eliminuje konieczność bezpośredniego połączenia czujek PIR z kamerami. W kwestii kamer wewnętrznych pojawiły się wątpliwości natury etycznej i praktycznej – część uczestników dyskusji odradza ich stosowanie w domu ze względu na prywatność, sugerując montaż kamer jedynie na zewnątrz (wejście, garaż, podjazd, ogród). Kamery zewnętrzne mają funkcję odstraszającą, choć ich skuteczność może być ograniczona przez możliwość ukrycia się intruza. W instalacji alarmowej rekomenduje się stosowanie oddzielnych przewodów dla każdej czujki, choć możliwe są rozwiązania oszczędnościowe (np. łączenie czujek na jednym przewodzie 6-żyłowym), jednak nie są one zalecane. Wspomniano o systemie CA-10 jako przykładzie przyjaznego systemu alarmowego z kilkoma manipulatorami i podziałem na strefy. Podkreślono, że skuteczność systemu zwiększa współpraca z firmą ochroniarską. Kamery wewnętrzne mogą być skuteczne, jeśli są dyskretnie zamontowane w newralgicznych punktach i aktywowane tylko podczas nieobecności domowników.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA