Witam szanowne grono!
Przeglądając mnóstwo postów nt. systemów alarmowych, okablowania, centralek, itp. do domów jednorodzinnych, mam jednak "kilka" wątpliwości "co z czym".
Mniej więcej mam już sprecyzowane co muszę mieć, jakie elementy są mi potrzebne ale chciałem sie poradzić ekspertów, żeby mnie ukierunkowali na właściwy tor
.
Ale do rzeczy,
chciałem zastosować alarm antywłamaniowy + monitoring.
Do systemu alarmowego wstępnie ustaliłem, że potrzebuje:
1) centralki
2) syren alarmowych
3) czujek PIR
4) czujek dualnych
5) czujek dymu
6) czujek gazu
3) kontaktronów
4) klawiatury
5) YDTY 6x0,5
oprócz tego jeszcze kamery wewnętrzne kopułkowe oraz zewnętrzne i jakiś rejestrator.
Pytania do fachowców:
1) Czy wszystkie kable muszą z poszczególnych elem. musza dochodzić
do centralki?
2) Jak połączyć czujki PIR z kamerami, żeby podczas wzbudzenia czujki
kamera nagrywała? Czy to wszystko załatwia rejestrator?
Dodam tylko, że nie mam zamiaru tego sam programować, chodzi mi o odpowiednie poprowadzenie okablowania oraz zakup odpowiednich urządzeń i trochę jaśniejszy pogląd na pewne sprawy.
Przeglądając mnóstwo postów nt. systemów alarmowych, okablowania, centralek, itp. do domów jednorodzinnych, mam jednak "kilka" wątpliwości "co z czym".
Mniej więcej mam już sprecyzowane co muszę mieć, jakie elementy są mi potrzebne ale chciałem sie poradzić ekspertów, żeby mnie ukierunkowali na właściwy tor
Ale do rzeczy,
chciałem zastosować alarm antywłamaniowy + monitoring.
Do systemu alarmowego wstępnie ustaliłem, że potrzebuje:
1) centralki
2) syren alarmowych
3) czujek PIR
4) czujek dualnych
5) czujek dymu
6) czujek gazu
3) kontaktronów
4) klawiatury
5) YDTY 6x0,5
oprócz tego jeszcze kamery wewnętrzne kopułkowe oraz zewnętrzne i jakiś rejestrator.
Pytania do fachowców:
1) Czy wszystkie kable muszą z poszczególnych elem. musza dochodzić
do centralki?
2) Jak połączyć czujki PIR z kamerami, żeby podczas wzbudzenia czujki
kamera nagrywała? Czy to wszystko załatwia rejestrator?
Dodam tylko, że nie mam zamiaru tego sam programować, chodzi mi o odpowiednie poprowadzenie okablowania oraz zakup odpowiednich urządzeń i trochę jaśniejszy pogląd na pewne sprawy.