logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ezviz HP5 – nie widzi jednostki zewnętrznej, ale dzwonek swieci i dzwoni

marrt 26 Sie 2025 12:54 1827 11
  • #1 21645041
    marrt
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Cześć, kupiłem wideodomofon Ezviz HP5. Podłączyłem ekran do dzwonka i użyłem oryginalnego transformatora. Dzwonek się świeci, ikona dzwonka świeci na biało, a po naciśnięciu przycisku dzwoni. Nie mogę zakończyć konfiguracji gdyz nie widzi podłączonej jednostki zewnętrznej.
    Nie widzę obrazu z dzwonka na ekranie i nie widzę żadnej informacji o naciśnięciu dzwonka.
    Przywróciłem ustawienia fabryczne, ale bez zmian.

Szczegóły instalacji: odległość pomiędzy furtką a monitorem ok.25m, przewód skrętka telekomunikacyjna 12 żyłowa (po 6żył na sygnał DB-/+).
    Przewód sprawdzony miernikiem wygląda ok, przetestowałem na krótko i pół metrowy przewód działa.
    Spadek napięcia na sygnale DB ok. 0.3V (na wejściu monitora 23,6 przy dzwonku 23,3V)
  • #2 21645437
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2084
    Ta konstrukcja Ezviza jest strasznie pokraczna. HP7 jest znacznie mądrzej rozwiązany. W HP5 jeżeli nie przejdziesz pełnego logowania, to wideodomofon nie będzie działał. Zamontowaliśmy tego kilka szt. i przy każdej był problem z logowaniem. Pomagały któreś tam próby - próbuj do skutku.
    W okolicach monitora musisz mieć dobry zasięg WiFi.
  • #3 21714538
    rafalbilinskirb
    Poziom 1  
    Ocena: 4
    Udało się rozwiązać problem? Mam model cp5 i dokładnie tak samo jak kolega wyżej, dzwonek świeci, dzwoni, ale jednostka wewnętrzna nie kończy konfiguracji, ponieważ nie widzi dzwonka...
  • #4 21857423
    zenekboogotybura
    Poziom 8  
    Mam ten sam kłopot z tym domofonem: na 5 m przewodu jest OK, ale już na docelowych 20 metrach jednostki zew./wew. nie komunikują się. Czy to wada fabryczna urządzenia, czy jakieś zakłócenia? Dodam, że montowałem 2 szt. u znajomych na podobnej długości przewodu i działają. Nie działający przewód to 10 żył, taka lekka skrętka 5 par, a u znajomych zwykła skrętka 4 pary UTP 5e. Producent podaje, że na zwykłym przewodzie 2-żyłowym zasięg do 50 m. Dlatego zaskoczyła mnie ta sytuacja i może ktoś przerabiał taki temat i wie, o co chodzi. Zwykłej skrętki nie mam, a chciałbym uniknąć zakupu skrętki tylko po to, żeby na końcu się okazało, że to wina tego egzemplarza domofonu.
  • #5 21857486
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Spróbuj dublować, potrajać żyły.
  • #6 21857500
    zenekboogotybura
    Poziom 8  
    Próbowałem po 5 żył na i 5 na -; bez zmian. Niestety spadek napięcia jest znikomy, więc to nie to.
  • #7 21857514
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Montowaliśmy kilka takich zestawów i z przewodami nigdy nie było problemów. Problemy za to były ZAWSZE z logowaniem.
  • #8 21857527
    zenekboogotybura
    Poziom 8  
    Jak już pisałem, domofon działa w pełni na krótkim przewodzie; niestety na długim przewodzie już nie działa. Jeśli dobrze przeczytałem instrukcję, to WiFi wymaga jedynie centralki/monitora.
  • #9 21857529
    Ircys
    Specjalista Domofony
    zenekboogotybura napisał:
    Jeśli dobrze przeczytałem instrukcję, to WiFi wymaga jedynie centralka/monitor.

Dobrze zrozumiałeś.
  • #10 21858206
    zenekboogotybura
    Poziom 8  
    Jutro sprawdzam na 20 m skrętki, ale przeczuwam, że to domofon jest wadliwy.
  • #11 21859091
    zenekboogotybura
    Poziom 8  
    Monitor wideodomofonu i panel z kamerą EZVIZ położone na poduszce, podłączone przewodami
    Panowie, sprawdziłem na kablu luźno leżącym około 15 m skrętki i lipa. Domofon okazał się być wadliwy, pomimo że był nowy, prosto z pudełka zafoliowanego fabrycznie. Także ja ze swojej strony dziękuję za wszystkie reakcje i pozdrawiam ;)
  • #12 21859301
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Wczoraj montowaliśmy HP5 na ok 30 m, a dzisiaj na ok. 20 i nie było problemu.

Podsumowanie tematu

✨ Wideodomofon Ezviz HP5 ma problem z wykrywaniem jednostki zewnętrznej pomimo poprawnego działania dzwonka i świecenia ikony dzwonka na monitorze. Konfiguracja nie może zostać zakończona, ponieważ monitor nie odbiera sygnału obrazu ani informacji o naciśnięciu przycisku. Instalacja obejmuje ekran i dzwonek połączone oryginalnym transformatorem oraz przewód skrętka telekomunikacyjna 12-żyłowa na odległość około 25 m. Spadek napięcia na sygnale DB jest minimalny (ok. 0,3 V). Problemy z komunikacją pojawiają się na dłuższych przewodach, natomiast na krótkich (ok. 5 m) system działa poprawnie. Użytkownicy sugerują, że problem może wynikać z błędów logowania urządzenia, a nie z przewodu, gdyż inne zestawy działają na podobnych długościach przewodów. Zalecane jest powtarzanie prób logowania oraz zapewnienie dobrego zasięgu WiFi przy monitorze, gdyż WiFi jest wymagane tylko dla centralki/monitora. Próby zwiększenia liczby żył sygnałowych nie przyniosły poprawy. Wskazuje to na możliwe ograniczenia konstrukcyjne modelu HP5 w porównaniu do nowszych rozwiązań, np. HP7.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA