logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Domofon EZVIZ HP7 – kilka kłopotów przy użytkowaniu

fenek81 20 Paź 2025 13:55 2484 9
  • #1 21725973
    fenek81
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Autoryzowany instalotor zamontował mi domofon marki EZVIZ HP7.
    Zostało to zrobione na skrętce ok. 50m odległości pomiędzy domofonem a panelem w domu.
    Problemy jakie z czasem wyszły:

- Nie za każdym razem po wciśnięciu przycisku dzwonka na domofonie jest to sygnalizowane na panelu w domu/aplikacji na telefonie. Np robię 3 próby wciśnięcia dzwonka, tylko 2 razy mi to sygnalizuje na panelu w domu/aplikacji na telefonie.

- Przejeżdżający samochód ulicą powoduje "wybudzenie" głośnika w domofonie, przez co jest słyszalny delikatny dzwięk/pisk w jego głośniku.

Miał ktoś może podobne objawy albo pomysły jak się za to zabrać, support chce żebym kręcił filmiki itd z problemem i słał do nich ale najpierw postanowiłem zapytać fachowców tutaj.
  • Pomocny post
    #2 21726007
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2078
    Pierwszy problem, to w zasadzie standard tego chińskiego świecidełka, mieliśmy go wielokrotnie - reklamuj do skutku.
    O drugim problemie nie słyszeliśmy.
  • #3 21726027
    fenek81
    Poziom 10  
    >>21726007
    Ircys napisał:
    O drugim problemie nie słyszeliśmy.

Zauważyłem też, że gdy włączę opcję 1 albo 3 z poniższego obrazka, to przy każdym ruchu pieszego te dźwięki/piski się włączają.
    Jedynie przy tej 2 (obecnie zaznaczonej opcji) nie "piszczy" na pieszych, ale mimo wszystko piszczy przy jadących samochodach.

Zrzut ekranu ustawień kamery EZVIZ z trybem Wymuszanie trybu dziennego aktywnym
  • #4 21726041
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Może to jakiś problem z detekcją ruchu?
  • #5 21726051
    fenek81
    Poziom 10  
    >>21726041

Tak mam ją ustawioną:

Ekran ustawień funkcji detekcji sylwetek osób z opcjami włączonymi
  • #6 21726053
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Nie ustawiałem tej opcji w tym zestawie, więc tu nie pomogę, ale na pewno trzeba to sobie samemu przećwiczyć.
  • #7 21726059
    fenek81
    Poziom 10  
    >>21726053

Rozumiem. A na bazie doświadczenia z podobnymi sprzętami, co byś sugerował ustawić?

Takie są opcje w czułości:

Ekran ustawień z suwakiem czułości detekcji ustawionym na poziom średni

A takie w czasie detekcji:

Ekran ustawień czasu detekcji sylwetek osób z suwakiem od 1 do 15 sekund
  • Pomocny post
    #8 21726067
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Wyłączył bym ją w ogóle na kilka dni i sprawdził, czy przypadkiem sama się nie uruchomi - chińczyk potrafi wszystko.
  • #9 21726079
    fenek81
    Poziom 10  
    >>21726067

To zapytam inaczej: jaki domofon (model/firma) poleciłbyś, żeby działał w pełni zadowalająco, bez takich przygód jak ten EZVIZ?
  • Pomocny post
    #10 21726100
    Ircys
    Specjalista Domofony
    fenek81 napisał:
    To zapytam inaczej, jaki domofon (model/firma) poleciłbyś, żeby działał w pełni zadowalająco bez takich przygód jak ten EZVIZ?

np. https://tinyurl.com/yj42y4y7 ale nie ma tyle świecidełek/bajerów co ten Ezviz i oczywiście jest droższy.

Podsumowanie tematu

✨ Domofon EZVIZ HP7 zamontowany na skrętce o długości około 50 m między panelem zewnętrznym a panelem w domu wykazuje problemy z niezawodnym sygnalizowaniem naciśnięcia przycisku dzwonka – nie każde naciśnięcie jest rejestrowane na panelu wewnętrznym ani w aplikacji mobilnej. Dodatkowo, hałas z przejeżdżających samochodów powoduje niezamierzone aktywowanie głośnika domofonu, generując słyszalny szum lub pisk. Wskazane jest sprawdzenie jakości i ekranowania przewodu skrętki, poprawności instalacji oraz ewentualne zakłócenia elektromagnetyczne w otoczeniu. Wsparcie techniczne producenta wymaga dokumentacji wideo problemów, jednak przed tym warto zweryfikować instalację i parametry transmisji sygnału na linii domofon-panel. Problemy mogą wynikać z zakłóceń sygnału, niewłaściwego okablowania lub błędów konfiguracji systemu EZVIZ HP7.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA