logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Konica Minolta bizhub C280 – co to jest "Developing Unit-DevC"?

Henry(k) 28 Sie 2025 16:00 345 3
REKLAMA
  • #1 21647090
    Henry(k)
    Poziom 30  
    Ocena: 136
    Kupiłem niedrogo Konica Minolta bizhub c280 (żeby zastąpić nim w garażu Xerox'a 6250 do druku w kolorze, HP P3015 do druku b/w, Samsunga CLX-6260 do skanowania na SMB i Canona iPF do druku na A3).

Działa, robi żółty pasek poziomo na kartkach nie ważne czy kolor czy b/w (w jednym miejscu bardziej, szeroki 5mm, w drugim mniej intensywny trochę węższy) - wyczyszczę co się da i zobaczę co dalej.

Ale jedno mnie zastanawia. Czym się różni komunikat: "Zespół wywołujący-DevC(C) wymaga wymiany" od "zespół wywołujący (M) wymaga wymiany" oprócz koloru oczywiście. Chodzi o te [DevC].
    Po angielsku mam po kolei na ekranie:
    "Developing Unit-DevC(C) needs to be replaced"
    "Developing Unit (M) needs to be replaced"
    "Developing Unit (Y) needs to be replaced"

Błąd w tłumaczeniu czy to coś innego? Bo w żywotności wszystkie tak samo wyglądają.

PS. Gdzie mogę znaleźć jakiś spis firmware jaki był do niej? Aktualnie jest G00-D2. Nowsze wprowadzały coś istotnego w wydruku/skanowaniu do sieci/kopiowaniu?

Pozdrawiam

Ekran serwisowy Konica Minolta bizhub C280 pokazujący stan zespołów wywołujących i bębna dla każdego koloru.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21647312
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 833
    One się niczym nie różnią. Tylko dolna listwa z czujnikiem TCR ma inne wypustki na każdym kolorze żeby nie zamienić ich miejscami. Zatem komunikat dotyczy tylko wymiany wywoływaczki C. Co do paska na żółtym możliwe że bęben jest oklejony tonerem jeżeli pracowała na zamienniku , zwłaszcza na Katunie. Bębny lubiły się tonerem oblepić a jeżeli dodatkowo listwa była kiepska to brudziła się siatka elektrody i wychodziły paski. Mogą to też być zużyte bębny. Co do firmware to nie kojarzę żadnych istotnych ulepszeń. Wszystkie pracowały stabilnie i osobiście nigdy nie miałem z tym problemów.

C.
  • REKLAMA
  • #3 21688500
    kulka35
    Poziom 23  
    Ocena: 83
    Kupiłem niedrogo Konica Minolta bizhub C280 - W jakim celu kupiłeś 20-letnią maszynę, masz fantazję!
    >Błąd w tłumaczeniu czy to coś innego? Bo w żywotności wszystkie tak samo wyglądają. < Po przełączeniu na ENG komunikaty takie same, nie ma żadnego błędu. Możesz wyłączyć komunikaty w diagnozie, jak Cię denerwują, co nie zmienia faktu, że kupiłeś złom.

Moderowany przez ArturAVS:

3.1.14. Publikowanie wpisów niezgodnych z tematyką danego działu forum lub wątku dyskusji.

• #4 21688571
    Henry(k)
    Poziom 30  
    Ocena: 136
    Zregenerowano developery.
REKLAMA