logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rebeltec Titan 500W – niepasujące wtyczki EPS 2x4 pin do 8-pin płyty głównej

igrok 28 Sie 2025 18:53 114 7
REKLAMA
  • #1 21647214
    igrok
    Poziom 2  
    Witam.

Mam nietypowy problem z zasilaczem... Kupiłem dziada Rebeltec Titan 500 W, bo miał 2 wtyczki EPS, 2×4-pinowe. Problem w tym, że nie pasują do 8-pinowego gniazda na płycie, a dokładniej wtyczki są na odwrót połączone. Mam 2 wtyczki 4-pinowe (nie ma napisu, ale nie są to PCIe; ta 6-pinowa jest na osobnej linii), A i B. Według zatrzasków na nich, które są, by się połączyły, A ma być po lewej, B po prawej stronie. W takim układzie nie pasują do gniazda na płycie, ale jak się przełoży B na lewą stronę, A na prawą, to już pasują... tzn. nie do końca. Jeżeli się wsadzi indywidualnie A lub B, to pasują, ale tak odwrócone (BA, a nie wg zatrzasków AB) razem już nie, bo jest szpara między nimi — wynika to z wyprofilowania plastiku na górnej części wtyczki (nie mówię tu o profilowaniach na pinach). Innymi słowy, któraś wtyczka musi być pod kątem, wtedy się jakoś tak do połowy wciśnie.
    Czy ktoś miał taki problem, sytuację?
    Od biedy mogę zeszlifować plastik i ładnie wejdą, ale skoro to zrobili źle, to cholera wie, czy podłączenia pinów też nie zawalili — jak to sprawdzić? Ufać, że czerwony kabelek to plus, czarny to masa i pasuje, wg tego co może uda mi się znaleźć w opisie płyty (jeszcze nie szukałem, które piny to 12 V, które to masa itd).
    AI: Jaka to dokładnie płyta główna (model), do której próbujesz podłączyć te wtyczki?
    nie wiem, ale podłączałem na niej wiele zasilaczy, zarówno markowych, jak i no-name'ów i zawsze było OK.
    AI: Masz możliwość wrzucić zdjęcia tych wtyczek EPS i gniazda na płycie, żeby było widać, jak to wygląda?
    nie, na razie nie
  • REKLAMA
  • #2 21647224
    qrek1
    Poziom 38  
    Ocena: 600
    Czyli co? Masz nietypowy zasilacz inny od wszystkich normalnych, czy może masz nietypową płytę inną od wszystkich innych normalnych. Ustal to i daj znać,
  • REKLAMA
  • #3 21647229
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8238
    Witaj.
    Zwróć ten zasilacz, póki innych problemów ze sprzętem nie odnajdziesz. Toć to udaje tylko zasilacz i jednostki, która ma na tyle mocny procesor wymagający zasilania 2x8pin bym do taniej chińszczyzny bał się podłączyć.

Jeśli wtyki nie pasują, to reklamuj produkt, zamiast szlifować cokolwiek, kupujesz nowy i zgodny z jakimś standardem po to, żeby wszystko do siebie pasowało, a nie żeby jakąś rzeźbę uprawiać.

Kolorom takich wynalazków nie warto ufać, w szczególności, że przy zasilaniu procesora raczej czarny i żółty kolor powinny występować. Możesz zmierzyć miernikiem (po uruchomieniu zasilacza, ale bez podłączonych do niego podzespołów) gdzie co jest. Gdzie co powinno być:

Schemat wtyków zasilania EPS-12V i ATX-12V z zaznaczeniem napięć i uziemień.

Czyli "plusy" są od strony zatrzasku.
  • #4 21647252
    igrok
    Poziom 2  
    >>21647229

To stary, używany zasilacz, kupiony na Allegro lokalnie. Myślałem, że działa, a już na pewno, że nie — takie jaja są. Teraz myślę, gdybam, że może koleś używał z płytą 4-pinową; zagadałem do niego, nie odzywa się na razie.
    Ale dzięki. Marny jestem z elektroniki; miernika nie umiem za bardzo używać, ale znam kogoś, kto mi kiedyś pomoże...
    PS. Pomyliło mi się — z przyzwyczajenia. Tak jest: żółty, nie czerwony kabel; jakoś przywykłem, że większość jest czerwona :)
  • REKLAMA
  • #5 21647264
    dt1
    Admin grupy komputery
    Jeśli to taki zasilacz:

Etykieta informacyjna zasilacza Rebeltec Titan 500W z danymi dotyczącymi napięć i prądów wyjściowych.

to miej na uwadze, że użytkowanie go grozi uszkodzeniem komputera, szczególnie jak jest kilka lat przelatany i obciążony w dość dużym stopniu.

W przypadku tego modelu jest to realnie zasilacz mający wydajność około 204W na jednej linii 12V i tyle samo na drugiej linii 12V. Jedna z linii jest dedykowana dla procesora, więc jeśli używasz jakiegoś cięższego modelu, to już na tym etapie może być problem. Druga linia najczęściej zasila kartę graficzną, płytę główną i resztę podzespołów, więc można założyć, że przy karcie potrzebującej ~150W pozostanie około 50W zapasu na resztę.

W praktyce ten zasilacz może nadaje się do dość słabych konfiguracji z niezbyt energożernym procesorem oraz z kartą graficzną zasilaną w przybliżeniu maksymalnie pojedynczym gniazdem 6 pin, a i przy tych trzeba dobrze wszystko sprawdzić. Nie nadaje się natomiast za bardzo w takim razie do wyższych konfiguracji kart zasilanych przez złącze 8 pin, 2x6 pin, 6+8 pin oraz 2x8 pin. I z opisu producenta wynika, że taki komplet okablowania w tym zasilaczu jest:

Cytat:
    2x złacze Molex
    4x złącze SATA
    2x złącze CPU 12V 4pin
    1x złącze PCI Express 6pin
    1x złącze FDD
    1x złącze pin ATX 20+4pin

On ma 2 złącza 4 pin (które po złączeniu ze sobą nie będą pasować poprawnie do złącza 8 pin, bo mają inne wycięcia we wtykach) oraz ma jedno złącze 6 pin dla karty.

Czyli chyba wszystko się zgadza, producent nie zepsuł, tylko dostarczył zasilacz z dwoma czteropinowymi wtykami (nie z rozłączanym 4+4pin).

Nie wiem, jaki komputer chcesz tym zasilać, ale warto uważać.
  • REKLAMA
  • #6 21647324
    igrok
    Poziom 2  
    >>21647264

Tak, to ten zasilacz.
    Trochę mnie zaskoczyłeś tymi 200 W, liczyłem na 350 W. Choć ma obsługiwać dość prądożerne podzespoły, sam tylko proc. jest 125 W (dlatego wolałbym na 8 pinach pościć) — to zastosowanie będzie małe, czyli okazjonalny NAS plus może jakiś serwer WWW do zabawy

dt1 napisał:

On ma 2 złącza 4 pin (które po złączeniu ze sobą nie będą pasować poprawnie do złącza 8 pin, bo mają inne wycięcia we wtykach) oraz ma jedno złącze 6 pin dla karty.

Czyli chyba wszystko się zgadza, producent nie zepsuł, tylko dostarczył zasilacz z dwoma czteropinowymi wtykami (nie z rozłączanym 4 4pin).

I to mnie niepokoi i jednocześnie zastanawia. To po co zrobili opcję spięcia tych 2 wtyczek? Jaki ma sens 2 wtyczki, skoro ma zasilać tylko płyty 4-pinowe? Jaka logika za tym stoi? Jeśli, jak mówisz, ze względu na profilowanie wtyków tak nie wejdzie, trzeba przełożyć kolejność — wtedy profile pasują... Jak tak zrobię, to coś walnie?
    Sprawdziłem miernikiem, tak jak osoba wyżej pisała, jest poprawnie; tam, gdzie ma dawać 12 V, tam daje, więc chyba jest, jak mówisz, baj dizajn, tak, ale po co, czemu?
  • #7 21647464
    dt1
    Admin grupy komputery
    igrok napisał:
    Trochę mnie zaskoczyłeś tymi 200 W, liczyłem na 350 W. Choć ma obsługiwać dość prądożerne podzespoły, sam tylko proc. jest 125 W (dlatego wolałbym na 8 pinach pościć) — to zastosowanie będzie małe, czyli okazjonalny NAS plus może jakiś serwer WWW do zabawy

Nie ma co liczyć - na etykiecie jest wszystko podane. W produktach z niskiej półki zdarza się często, że dane na naklejce są trochę naciągnięte. Albo bardzo naciągnięte.

O ile nie masz prądu za darmo, to trzymanie odpalonego całą dobę serwera z niezbyt oszczędnymi podzespołami będzie droższe w perspektywie kilku lat, niż zakup urządzenia pobierającego mniejsze ilości prądu. Do tego zasilacz jest dość stary i nawet nikt nie wspomina przy nim o 80+ jakimkolwiek, więc zapewne jego sprawność jest niższa niż 80%. To też dokłada się do rachunku.

Nie wiadomo, dlaczego dwa w teorii rozdzielnie pracujące wtyki 4 pin są możliwe do spięcia. Może masz jakąś rewizję, która ma 4+4 pin, wtedy wszystkie żółte powinny być w jednej linii, wszystkie czarne w drugiej linii wtyku, tak jak na rysunku. Jak przewody są żółte i czarne to nie musisz ich miernikiem mierzyć. Wtyk trzeba tak zamontować, aby był pewnie osadzony w gnieździe i aby cztery żółte przewody były po stronie zatrzasku wtyczki. Albo puścić to tylko na 4 pin, skoro nie będziesz robił dużego obciążenia, to nie ma o co walczyć. W ramach oszczędzania prądu możesz zjechać trochę z zegarami i napięciami, jeśli Ci się chce i zrobić sobie energooszczędną wersję procesora.
  • #8 21648748
    igrok
    Poziom 2  
    dt1 napisał:
    Nie ma co liczyć - na etykiecie jest wszystko podane. W produktach z niskiej półki zdarza się często, że dane na naklejce są trochę naciągnięte. Albo bardzo naciągnięte.

Tego jestem świadom, że są naciągane, ale nie widzę/nie umiem wyczytać z etykiety, ile są naciągane... Nie mówiąc już, że markowe też są naciągane, tylko mniej i w bardziej cwany sposób... Więc czy tam jest 300-200-100-400, nie wiem i nie mam narzędzi, by to sprawdzić

dt1 napisał:
    O ile nie masz prądu za darmo, to trzymanie odpalonego całą dobę serwera z niezbyt oszczędnymi podzespołami będzie droższe w perspektywie kilku lat, niż zakup urządzenia pobierającego mniejsze ilości prądu. Do tego zasilacz jest dość stary i nawet nikt nie wspomina przy nim o 80 jakimkolwiek, więc zapewne jego sprawność jest niższa niż 80%. To też dokłada się do rachunku.

Jestem świadom energetyczności, dlatego pisałem "okazjonalnie" (włączę go tylko, gdy będę potrzebował zgrać dane).
    Ale dziękuję, że o tym wspomniałeś, wielu nie myśli o tym aspekcie.

Dziękuję za odpowiedzi, tak czy owak okazało się, że płyta lub procesor są padnięte, trochę z tym walczyłem, na razie nie mam podzespołów, by dokładnie to zweryfikować, ani wiedzy elektronicznej, by miernikiem badać układy...
    Jeszcze raz dziękuję wszystkim za udział

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zasilacza Rebeltec Titan 500W, który posiada dwie wtyczki EPS 2x4 pin przeznaczone do podłączenia do 8-pinowego gniazda na płycie głównej. Wtyczki te są jednak odwrócone względem standardowego ułożenia, co powoduje, że nie pasują do gniazda zgodnie z oznaczeniami zatrzasków (A i B). Próba podłączenia ich w standardowym układzie (A po lewej, B po prawej) jest niemożliwa, natomiast odwrócenie ich miejscami (B po lewej, A po prawej) umożliwia częściowe podłączenie, lecz pojawia się luz i konieczność włożenia wtyczek pod kątem z powodu specyficznego profilowania plastiku na górnej części wtyczki. Problem wynika z niezgodności mechanicznej i konstrukcyjnej wtyczek z gniazdem EPS na płycie głównej. Rozważane jest mechaniczne zeszlifowanie plastiku w celu dopasowania, jednak jest to rozwiązanie awaryjne. Brak oficjalnego potwierdzenia lub rozwiązania problemu ze strony producenta.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA