logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz Highlander 500W z przejściówką 6-8 pin nie uruchamia komputera

96Specter 12 Paź 2016 15:49 3078 9
REKLAMA
  • #1 15990145
    96Specter
    Poziom 7  
    Witam

Na samym początku przedstawie parametry PC:

Spoiler:
    Zasilacz - Highlander 500W

morele.net/zasilacz-tracer-highlander-500w-silent-trazas42604-502789/

Płyta główna - Asus P5VD2-VM

asus.com/pl/Motherboards/P5VD2VM/

CPU - Intel 2,8 GHz

Karta graficzna - Gainward Radeon HD 4850 512MB

benchmark.pl/testy_i_recenzje/Radeony_Golden_Sample_Gainwarda_HD4850_i_HD4870-1204.html

Poprzednio miałem zasilacz 350W który nie posiadał żadnego dodatkowego zasilania dla GPU, kupiłem więc zasilacz Highlander 500W, niestety zamiast z 8 pinowym zasilaniem GPU pomyliłem się i kupiłem z 6 pinowym.
    Kupiłem więc przejściówkę 6-8pin no i tu zaczynają się schody, bez żadnego zasilania karta wywala czerwony komunikat, coś w stylu podłącz zasilanie karty, po włożeniu przejściówki w slot zasilania karty jednak bez podłączania do zasilacza karta nie jest wykrywana przez PC zaś po podłączeniu do zasilacza komputer się nie uruchamia. Pominę fakt że sama przejściówka nie pasowała do końca, zamiast nie pasowały 2 wtyki w trójkąt ponieważ były w kwadrat więc wyciełem je nożykiem w trójkąt. Być może karta nie jest przystosowana by działać na przejściówce.
    Kombinowałem też inaczej, podłączyłem bez przejściówki 6 pin do kart i pozostał mi wolny kabel 4pin więc podłączyłem go w ten sposób że 2 wtyki zostały wolne. Komputer się nie włączał, zauważyłem że zółty z czarnym są odwrotnie w porównaniu do reszty więc wycięłem nożykiem w taki sposób by szło podłączyć odwrotnie. Po tym zabiegu komputer się uruchamia jednak karta nadal wywala komunikat o zasilaniu.

Skończyły mi się pomysły więc postanowiłem poradzić się elektrody.
    Co mam teraz zrobić?
    Kupić przejściówkę 2 molex - 8 pin
    Kupić inny zasilacz
    Kupić nową kartę zasilaną 6 pin

Dodam też fakt że w PC mam zamontowane 3 dyski (dwa na kablu sata i zasilane kablem sata i jeden ata na molex) i 2 nagrywarki zasilane z molexa więc będę musiał przerobić te kable tak by uzyskać łącznie 5 molexów (dwa na kartę jeden na dysk i dwa na nagrywarki).

Z góry bardzo dziękuje za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15990168
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2341
    NIGDY nie wycinaj nic we wtyczkach! One są tak zrobione, aby właśnie zapobiec nieprawidłowemu podłączeniu! Prawdopodobnie uszkodziłeś kartę podłączając wtyczkę 8 pin ale do zasilania CPU nie GPU.
  • REKLAMA
  • #3 15990170
    96Specter
    Poziom 7  
    Widziałem właśnie przejściówki 2x4 pin - 8 pin więc pomyślałem że parametry są te same.
    Cóż, mam nadzieje że karta się nie uszkodziła ponieważ zasilacz ma zabezpieczenie antyzwarciowe.
  • REKLAMA
  • #4 15990178
    sylweksylwina
    Grafika z wyprowadzeniami zaciągnięta z internetu. Zasilacz Highlander 500W z przejściówką 6-8 pin nie uruchamia komputera
    Prawdopodobnie zadziałało zabezpieczenie przeciwzwarciowe, bo podłączyłeś +12V z zasilacza do masy. Myślę, że jak się przyjrzysz wyprowadzeniom zauważysz różnicę.
  • REKLAMA
  • #5 15990190
    96Specter
    Poziom 7  
    Więc co powinienem teraz zrobić?
    Zasilacz ma następujące złącza:
    3xmolex
    2xpci
    1xfdd
    2x4pin (nie są takie same)
    1x6pin
    No i zasilanie płyty głównej.

Bez podłączonej karty graficznej mam wolne:
    4pin
    6pin

Tak wygląda zasilacz: morele.net/zasilacz-tracer-highlander-500w-silent-trazas42604-502789/
  • Pomocny post
    #6 15990223
    sylweksylwina
    Problem powinna rozwiązać przejściówka PCIe 6 pin na PCIe 8 pin lub 2x molex -> PCIe 8 pin (choć ta opcja raczej odpada z tego co piszesz).

PS. Osobiście wymienił bym ten zasilacz na coś markowego, ale to już twoja decyzja. Mam nadzieję, że wiesz że zasilacz jest z czarnej listy i wiesz jakie mogą być tego konsekwencje.
  • #7 15990264
    96Specter
    Poziom 7  
    Na opakowaniu przejściówki którą dziś zakupiłem jest napisane:
    PCIe to ATX12CV
    power cable adapter

converts 6pin to 8 pin ATX12V
    provides PSU support for multi CPU systems.

Najpewniej ta przejściówka jest nieodpowiednia.

Czy jeżeli kupię taką przejściówkę to karta będzie działać?

allegro.pl/adapter-zasilania-pci-e-6pin-peg-8pin-graficzna-i5793604718.html
  • #8 15990301
    sylweksylwina
    96Specter napisał:

provides PSU support for multi CPU systems.

Co w uproszczeniu znaczy, że umożliwia podłączenie zasilacza do systemów wieloprocesorowych. Czyli jest to przejściówka do zasilania sekcji zasilającej procesora.

Podana przez ciebie przejściówka powinna wystarczyć. Zresztą na przejściówkę jest gwarancja. Dodatkowe 2 piny (w porównaniu do wtyczki 6-pin) w wtyczce 8 pin to masa.
  • #9 15990345
    96Specter
    Poziom 7  
    Więc kupię odpowiednią przejściówkę z allegro i napiszę tu jak to działa.
    Dziękuje Ci za pomoc.
  • #10 16031180
    96Specter
    Poziom 7  
    Komputer złożony wszystko działa :) Dziękuje za pomoc sylweksylwina.

Tak prezentuje się całość: screenshooter.net/103009466/rwlgyyj

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik miał problem z uruchomieniem komputera po wymianie zasilacza na Highlander 500W, ponieważ użył przejściówki 6-pin na 8-pin do zasilania karty graficznej. Po podłączeniu przejściówki komputer nie uruchamiał się, a karta graficzna nie była wykrywana. Użytkownicy forum zwrócili uwagę, że wycinanie wtyczek jest niebezpieczne i może prowadzić do uszkodzenia sprzętu. Zasugerowano, aby użytkownik zakupił odpowiednią przejściówkę PCIe 6-pin na 8-pin, co ostatecznie rozwiązało problem, a komputer zaczął działać poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA