Witam
Na samym początku przedstawie parametry PC:
Spoiler:
Zasilacz - Highlander 500W
morele.net/zasilacz-tracer-highlander-500w-silent-trazas42604-502789/
Płyta główna - Asus P5VD2-VM
asus.com/pl/Motherboards/P5VD2VM/
CPU - Intel 2,8 GHz
Karta graficzna - Gainward Radeon HD 4850 512MB
benchmark.pl/testy_i_recenzje/Radeony_Golden_Sample_Gainwarda_HD4850_i_HD4870-1204.html
morele.net/zasilacz-tracer-highlander-500w-silent-trazas42604-502789/
Płyta główna - Asus P5VD2-VM
asus.com/pl/Motherboards/P5VD2VM/
CPU - Intel 2,8 GHz
Karta graficzna - Gainward Radeon HD 4850 512MB
benchmark.pl/testy_i_recenzje/Radeony_Golden_Sample_Gainwarda_HD4850_i_HD4870-1204.html
Poprzednio miałem zasilacz 350W który nie posiadał żadnego dodatkowego zasilania dla GPU, kupiłem więc zasilacz Highlander 500W, niestety zamiast z 8 pinowym zasilaniem GPU pomyliłem się i kupiłem z 6 pinowym.
Kupiłem więc przejściówkę 6-8pin no i tu zaczynają się schody, bez żadnego zasilania karta wywala czerwony komunikat, coś w stylu podłącz zasilanie karty, po włożeniu przejściówki w slot zasilania karty jednak bez podłączania do zasilacza karta nie jest wykrywana przez PC zaś po podłączeniu do zasilacza komputer się nie uruchamia. Pominę fakt że sama przejściówka nie pasowała do końca, zamiast nie pasowały 2 wtyki w trójkąt ponieważ były w kwadrat więc wyciełem je nożykiem w trójkąt. Być może karta nie jest przystosowana by działać na przejściówce.
Kombinowałem też inaczej, podłączyłem bez przejściówki 6 pin do kart i pozostał mi wolny kabel 4pin więc podłączyłem go w ten sposób że 2 wtyki zostały wolne. Komputer się nie włączał, zauważyłem że zółty z czarnym są odwrotnie w porównaniu do reszty więc wycięłem nożykiem w taki sposób by szło podłączyć odwrotnie. Po tym zabiegu komputer się uruchamia jednak karta nadal wywala komunikat o zasilaniu.
Skończyły mi się pomysły więc postanowiłem poradzić się elektrody.
Co mam teraz zrobić?
Kupić przejściówkę 2 molex - 8 pin
Kupić inny zasilacz
Kupić nową kartę zasilaną 6 pin
Dodam też fakt że w PC mam zamontowane 3 dyski (dwa na kablu sata i zasilane kablem sata i jeden ata na molex) i 2 nagrywarki zasilane z molexa więc będę musiał przerobić te kable tak by uzyskać łącznie 5 molexów (dwa na kartę jeden na dysk i dwa na nagrywarki).
Z góry bardzo dziękuje za pomoc.