logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Slican NCT-1248 – jak podłączyć i skonfigurować przez złącze RJ11 komputer?

hakierman 28 Aug 2025 18:56 327 2
ADVERTISEMENT
  • #1 21647217
    hakierman
    Level 1  
    Witam, mam taki problem. Posiadam centralkę Slican NCT-1248. Chciałbym ją konfigurować za pomocą komputera, nie wiem jak. Moja centrala nie posiada portu RS-232 (szeregowego), tylko po lewej stronie centrali jest złącze, które wygląda jak RJ11 z podpisem "komputer". Nie wiem, jak się do niego podłączyć i nie wiem, jakiego programu użyć. Bardzo proszę o pomoc i podesłanie mi tego programu. Z góry dziękuję.
    AI: Jaki system operacyjny posiada Twój komputer, z którego chcesz konfigurować centralę (np. Windows 10, Windows 7, Linux)?
    Windows 7, Windows XP
    AI: Czy masz już jakiś kabel lub przejściówkę do podłączenia komputera do złącza RJ11 w centrali, czy dopiero planujesz go zakupić?
    Nie posiadam kabla i nie wiem, jaki kupić.
  • ADVERTISEMENT
  • #2 21651870
    mich-tel
    Level 25  
    Help: 66
    Rate: 45
    Do podłączenia komputera potrzebujesz specjalnej przejściówki RS-COM robionej dawniej TYLKO przez firmę produkującą centralę Slican
  • #3 21651948
    ttoip
    Level 17  
    Help: 22
    Rate: 40
    musisz zrobić sobie taką przejściówkę jak w załączniku , do tego komputer z programem Winserw.NCT, komputer najlepiej z portem rs232 , może być też prześcówka USB-RS232, chociaż z praktyki pamiętam że niekonieczne wszystkie poprawnie działały
    PZDR

Schemat przejściówki RS232 z oznaczeniem TxD i RxD oraz elementami elektronicznymi
ADVERTISEMENT